top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische online marktplaats verkoopt Oekraïense waren zonder winst


Deze handbeschilderde keramiek is geïnspireerd op Oekraïense naïeve schilderijen en de herinneringen van de kunstenaar aan zee-vakanties met haar grootmoeder. Foto met dank aan The Nopo


De oorlog in Oekraïne woog zwaar op de harten van Shanny Harel en Kelly Roth, de Israëlische zakenvrouwen achter The Nopo (Nomad Popup), een twee jaar oude online marktplaats voor handgemaakte ambachten uit Marokko, Mexico en Colombia.


Als reactie daarop stelden ze een collectie keramiek, sjaals, sieraden, kaarsen en borduurwerk samen van ambachtslieden in het Gunia-project in Oekraïne.


Honderd procent van de verkoop van Gunia-waren op de website van The Nopo gaat rechtstreeks naar het project, zonder kosten.


Gunia Project werd in 2017 opgericht door Natasha Kamenska en Maria Gavryliuk, leidinggevenden in de Oekraïense mode-industrie, om de Oekraïense identiteit en nationaliteit te behouden door de werken van 30 meester-ambachtslieden te verkopen.


Deze zijden sjaal, gemaakt door een ambachtsman van Gunia Project, is geïnspireerd op Internationale Kinderdag. Foto met dank aan The Nopo


,Harel zei tegen ISRAEL21C dat "het Nopo-team tijd besteedde aan het leren over de rijke geschiedenis van vakmanschap in Oekraïne en de impact van de oorlog op het levensonderhoud van ambachtslieden."


Ze waren van mening dat een samenwerking met Gunia Project perfect zou passen bij The Nopo's "missie om 's werelds meest uitzonderlijke ambachtslieden op de voorgrond te brengen", terwijl ze lokale ambachtslieden ondersteunen in deze tijd van grote onzekerheid.


"We weten dat veel mensen op zoek zijn naar zinvolle manieren om mee te doen, en dit is zo direct als maar kan", zegt Harel.


Kelly Roth, links, en Shanny Harel van The Nopo. Foto door Dan Bronfeld


Kamenska Gavryliuk vertelde The Nopo dat ze de eerste drie weken na de Russische invasie in shock waren.


“Op de eerste dag hebben we alle salarissen van ons team betaald, onze productie stopgezet en onze showroom gesloten. We bleven in contact met onze familie en ons team, maar werden gedwongen onze geboorteplaats Kiev te verlaten”, zeiden ze.


“We boden ons vrijwillig aan, hielpen geld inzamelen voor het leger, hielpen onze familie en de lokale defensie met alles wat we konden, en leidden onszelf zoveel mogelijk af van alle verschrikkingen die om ons heen gaande waren.”


Deze handgemaakte kaarsen zijn verkrijgbaar bij Gunia Project. Foto met dank aan The Nopo


Na die eerste drie weken hervatten ze de orderafhandeling en begonnen ze nieuwe bestellingen te accepteren, hoewel de productie momenteel is opgeschort.


The Nopo merkt zelfs op haar website op dat het, gezien de huidige situatie, niet kan garanderen dat elk besteld product wordt geleverd en dat niet-uitgevoerde bestellingen niet kunnen worden terugbetaald. Het geld gaat hoe dan ook naar Gunia Project.


“Er is een militair front, er is een vrijwilligersfront en er is een economisch front. We weten dat onze missie om de wereld over Oekraïne te vertellen nu alleen maar waardevoller wordt', aldus Kamenska en Gavryliuk.


“We willen dat Gunia in elk huis in het onafhankelijke Oekraïne en over de hele wereld is. Het merk zal vreugde, warmte en educatie brengen over onze rijke cultuur. … Oekraïne is altijd beroemd geweest om zijn ambachtslieden, en we doen er alles aan om dat zo te houden.”

69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page