top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische Paralympiërs komen naar huis met 9 medailles, nieuwe records


Paralympische zwemcoach Yaacov Beininson van het Ilan Rehabilitation and Sports Centre in Haifa met de acht medailles die zijn protégés hebben gewonnen op de Paralympische Spelen in Tokio. Foto Keren Isaacson/Israël Paralympisch Comité via ISRAEL21C


Het Israëlische Paralympische team behaalde zes gouden medailles, twee zilveren en één bronzen op de Paralympische Spelen van Tokio die eindigden op 5 september. Acht van die negen medailles werden gewonnen tijdens het zwemmen.


Daarbij vestigden de Israëli's enkele nieuwe records in deze Olympische wedstrijd voor mensen met een lichamelijke handicap, zo schrijft ISRAEL21C.


De 21-jarige Mark Malyar behaalde een gouden medaille op de 200 meter wisselslag voor heren, goud op de 400 meter vrije slag voor heren en brons op de 100 meter rugslag bij de heren. Hij vestigde nieuwe records voor zijn handicapcategorie op de 200m en 400m.


Ami Dadaon, 20, won een gouden medaille op de 200 meter vrije slag, goud op de 50 meter vrije slag mannen en zilver op de 150 meter wisselslag. Hij vestigde records op de 200m en 50m in zijn handicapcategorie.


Iyad Shalabi, 34, werd de eerste Arabisch-Israëlische die een medaille won op de Olympische of Paralympische Spelen voor Israël. Hij won goud op de 50 meter rugslag bij de mannen en goud op de 100 meter rugslag bij de mannen.


Alle drie deze zwemmedaillewinnaars trainen in het Ilan Rehabilitation and Sports Centre in Haifa onder coach Yaacov Beininson.


De negende medaille voor Team Israël was een zilver dat werd verdiend door Moran Samuel, 39, in het damesenkelspel op de 2.000 meter. Ze traint met coach Paula Grizetti in het Daniel Rowing Center in Tel Aviv.


Israëls 33 leden tellende Paralympische team (15 mannen, 18 vrouwen) nam deel aan 11 sporten: atletiek, badminton, jeu de boules, goalball, paracanoën, powerlifting, roeien, schieten, zwemmen, tafeltennis en rolstoeltennis.


Volgens het Internationaal Paralympisch Comité komen 10 soorten beperkingen voor een atleet in aanmerking: verminderde spierkracht, verminderd passief bewegingsbereik, ledemaatdeficiëntie, beenlengteverschil, kleine gestalte, hypertonie, ataxie, athetose, slechtziendheid en verstandelijke beperking.


Classificatiesystemen verschillen per sport. Sommige Paralympische sporten zijn bedoeld voor atleten met één in aanmerking komend type beperking. Goalball is bijvoorbeeld alleen voor sporters met een visuele beperking. Andere sporten, zoals atletiek en zwemmen, staan ​​open voor atleten met een van de 10 in aanmerking komende beperkingen.


Israël neemt sinds de eerste wedstrijd in 1960 deel aan de Paralympische Spelen. De eerste delegatie won twee zilveren en twee bronzen medailles bij zwemmen, tafeltennis en rolstoelbasketbal.


Israëlische Paralympische atleten hebben 129 gouden, 125 zilveren en 130 bronzen medailles verdiend in de geschiedenis van de Spelen, die traditioneel twee weken na de Olympische Spelen op dezelfde locatie worden gehouden.17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page