top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische reizigers vieren de historische Amerikaanse visumvrijstelling


Screenshot YouTube


De Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat Israël, na jaren van nauwgezette planning, eindelijk is toegelaten tot het Visa Waiver Program (VWP).


Dankzij deze toelating kunnen Israëli's voor zaken of vrije tijd naar de VS reizen zonder het slopende proces van het verkrijgen van een visum bij de ambassade te hoeven ondergaan.

Zodra de maatregel ergens in november volledig is geïmplementeerd, hoeven Israëlische paspoorthouders die naar de VS willen reizen alleen nog een Electronic System for Travel Authorization (ESTA)-formulier in te vullen voorafgaand aan elke reis die niet langer dan 90 dagen duurt.


Alleen Israëli's ouder dan 18 jaar, die in het bezit zijn van een biometrisch paspoort dat minimaal 10 jaar geldig is, kunnen zich registreren bij het ESTA-programma. Degenen die een verblijf van langer dan 90 dagen plannen, of voor studie of werk, moeten nog steeds de relevante visa verkrijgen.


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een verklaring dat de toetreding van Israël “de al lang bestaande intermenselijke betrokkenheid, de economische samenwerking en de veiligheidscoördinatie tussen onze twee landen verder zal versterken.”


Het toestaan ​​dat meer dan 70.000 Palestijnse Amerikanen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, een ESTA konden aanvragen, was een van de belangrijkste Amerikaanse vereisten voor de toelating van Israël. Zevenhonderd Amerikaanse burgers die in de Gazastrook wonen, zullen te maken krijgen met strengere beperkingen, omdat de VS reizen naar de door Hamas gecontroleerde Palestijnse enclave niet aanbeveelt.


Blinken zei dat “deze belangrijke prestatie de bewegingsvrijheid van Amerikaanse burgers zal vergroten, inclusief degenen die in de Palestijnse Gebieden wonen of van en naar hen reizen.”


Israël probeerde jarenlang tot het programma te worden toegelaten en werkte er vooral aan om het weigeringspercentage voor visumaanvragen onder de drie procent te brengen. Dit is een belangrijke vereiste voor toelating tot het VWP en werd eerder dit fiscale jaar uiteindelijk bereikt.


De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro N. Mayorkas, verwelkomde ook de toetreding van Israël tot het VWP, en “de strenge eisen die het met zich meebrengt”, zei hij, “zullen onze beide naties veiliger maken.”


Ambtenaren van het Witte Huis voegden er echter aan toe dat de VS toezicht zullen houden op de naleving door Israël van de VWP-vereisten, en zich het recht voorbehouden om het lidmaatschap van Israël op te schorten als er overtredingen worden geconstateerd.
147 weergaven0 opmerkingen
bottom of page