top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische sociale-mediacampagne steunt Iraanse demonstranten


Een bijeenkomst uit solidariteit met Iraanse vrouwen, september 2022 in Tel Aviv. Foto door Emily Schrader via ISRAEL21c


Vrouwelijke pro-Israëlische activisten uit de basis hebben een campagne op sociale media gelanceerd, genaamd #IsraelisLoveIranians , om steun te betuigen aan Iraanse demonstranten ter gelegenheid van de eenjarige verjaardag van de moord op de 22-jarige Koerdische Iraniër Mahsa Amini.


De dood van Amini door toedoen van de beruchte Iraanse zedenpolitie was het startschot voor voortdurende mensenrechtenprotesten in heel Iran, die al een jaar sporadisch aanhouden.


De campagne zal de hele maand september kunnen rekenen op de deelname van tientallen Israëlische organisaties en publieke figuren.


Onder de deelnemers: Olympische judoka Sagi Muki ; MMA-jager Natan Levy; modellen Orin Julie en Nataly Dadon; actrice Swell Ariel Or van The Beauty Queen of Jerusalem ; Fauda medeoprichter Avi Issacharoff , Arabisch-Israëlische sociaal activist Yoseph Haddad , zakenvrouw Ashley Waxman Bakshi en Israëlische ambassadeur bij de VN Gilad Erdan.


Onder de deelnemende organisaties zijn het Committee for Accuracy in Middle East Reporting (CAMERA), StandWithUs, Combat Antisemitism Movement, WIZO, het Tel Aviv Institute, de 49% en de Arabisch-Israëlische organisatie Together Vouch for Each Other.


Op 16 september organiseert de wereldgemeenschap solidariteitsevenementen over de hele wereld om regimeverandering in Iran te eisen en de rechten van demonstranten te steunen, waarvan er honderden zijn gearresteerd, gemarteld en geëxecuteerd door de Islamitische Republiek Iran.


In Israël wordt op 7 september een solidariteitsevenement gehouden in Holon, omdat 16 september samenvalt met het Joodse Nieuwjaar ( Rosh Hashana ).


“Aangezien de mondiale dag van solidariteit voor het Iraanse volk op Rosh Hashana valt, was het belangrijk voor ons om een ​​krachtige steunbetuiging voor het Iraanse volk te krijgen, rechtstreeks van het volk van Israël”, zegt campagnemedeoprichter Emily Schrader, een Amerikaans- Israëlische . journalist en activist.

“Iraniërs zijn niet onze vijanden, maar eerder onze bondgenoten in de strijd tegen hun eigen regering, die overal geweld en terreur verspreidt. Als Israëliërs staan ​​wij trots achter het volk van Iran.”


Andere #IsraelisLoveIranians-activiteiten die in september in Israël in Israël zijn gepland, zijn onder meer de onthullingen van muurschilderingen in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa op respectievelijk 12, 13 en 14 september.


Met dank aan Emily Schrader via ISRAEL21c

Dit is niet de eerste keer dat Israëliërs de sociale media gebruiken om de bevolking van Iran te bereiken, een land dat een vijandige relatie met Israël onderhoudt.


In 2012 leidde vader en leraar Ronny Edry uit Tel Aviv wat de virale ‘ Israël houdt van Iran’ -campagne zou worden met een Facebook-bericht met de tekst:


“Aan alle vaders, moeders, kinderen, broers en zussen:


‘Wil er een oorlog tussen ons ontstaan, dan moeten we eerst bang voor elkaar zijn, we moeten haten.


Ik ben niet bang voor je, ik haat je niet.


Ik ken je niet eens.


“Ik ben geen officiële vertegenwoordiger van mijn land. Ik ben een vader en een leraar. Ik ken de straten van mijn stad, ik praat met mijn buren, mijn familie, mijn studenten, mijn vrienden en in naam van al deze mensen… we houden van je.


We bedoelen dat je geen kwaad doet.


Integendeel, we willen elkaar ontmoeten, koffie drinken en over sport praten.”


Hij ontving duizenden reacties uit meer dan een dozijn landen, waaronder een bericht van de Pulitzerprijswinnende Amerikaanse schrijfster Alice Walker, die Israel Loves Iran een ‘prachtige website’ noemde.


En vorige week debuteerde op het filmfestival van Venetië op 2 september een film die in het geheim mede werd geregisseerd door Israëlische en Iraanse filmmakers in Georgië.


‘Tatami’, gecoproduceerd door Guy Nattiv, bekend van ‘Golda’, gaat over een Iraanse vrouwelijke judoka en haar vrouwelijke coach die op het Wereldkampioenschap Judo voor een dilemma staan: Zullen ze zich houden aan de aandrang van hun regering om een ​​blessure te veinzen om te voorkomen dat ze geconfronteerd worden een Israëlische concurrent, of het bevel trotseren en proberen voor een gouden medaille te gaan?Het scenario is geïnspireerd op een waargebeurd incident vier jaar geleden, waarbij de Iraanse judoka Saeid Mollaei de opdracht kreeg wedstrijden te organiseren om te voorkomen dat hij tegen Muki zou strijden op de Wereldkampioenschappen 2019 in Tokio. Mollaei vluchtte later naar Europa en raakte bevriend met Muki, die hij vorig jaar versloeg op de Grand Slam van Boedapest. De twee omhelsden elkaar na de wedstrijd uit blijk van solidariteit.


57 weergaven0 opmerkingen
bottom of page