top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup D-ID gebruikt AI om vermoorde Israëlische vrouwen een stem te geven


De vrouwen (l naar r): Sagit Ozeri, Esther Ahronowitz,, Marin Haj Yechieh, Esther Bahrani en Michal Sela. Foto D-ID via NoCamels


Een huiveringwekkende video met de gezichten van vijf Israëlische vrouwen die door hun echtgenoten werden vermoord, is viraal gegaan in een angstaanjagende sociale-mediacampagne die hen na de dood weer tot leven heeft gebracht.


Met kunstmatige intelligentie en animatiemogelijkheden van de Israëlische 'creative reality'-startup D-ID, gebruiken de video's de stem van elk slachtoffer - evenals realistische gelaatstrekken en gebaren - om de boodschap over te brengen dat iemand die in de realiteit van huiselijk geweld leeft, kan en moet ervoor uitkomen voor het te laat is, schrijft NoCamels.


Het project, genaamd Listen To Our Voices, werd gecreëerd als reactie op een wereldwijde en lokale toename van huiselijk geweld sinds het begin van de pandemie, en ter ere van de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen op 25 november.


Met deep learning technologie, AI-startup, legde D-ID de gezichten, stemmen en gebaren vast van wijlen Michal Sela, wijlen Esther Aharonovitch, wijlen Marin Haj Yechieh, wijlen Esther Barhani en wijlen Sagit Ozeri, zoals ze beschreven hun eigen huwelijksproblemen die leidden tot verbaal en fysiek misbruik door hun echtgenoten. De vijf slachtoffers moedigden ook andere vrouwen aan die soortgelijke relaties ervaren om met experts te praten die weten hoe ze met deze situaties moeten omgaan.


HierHier is een Engelse versie van de video.


“Ik was Michal Sela. In 2019 werd ik vermoord door de man die mijn echtgenoot was. Vandaag roep ik je op, luister naar mijn stem", zegt Sela in de clip.


Sela is misschien wel de meest bekende van de meisjes die in de clip te zien zijn, en haar dood schokte het Israëlische publiek toen het in oktober 2019 plaatsvond. Vorige maand vond de rechtbank van Jeruzalem haar echtgenoot Eliran Malul schuldig aan het neersteken en doden van haar, voor deogen van haar dochtertje in Motza, een voorstad van Jeruzalem.


Sinds haar dood is Sela's zus Lily Ben-Ami actief geweest om haar verhaal naar buiten te brengen en is ze een leidende stem geworden voor vrouwen in Israël. Ze richtte het Michal Sela Forum op, een non-profitorganisatie met als doel technologie te gebruiken "om het volgende moordslachtoffer te redden, door creatief te denken, preventie en realtime-technologieën te gebruiken en het publiek bewust te maken van waarschuwingssignalen in relaties", zegt de officiële site van het forum.


Ben-Ami heeft sindsdien een aantal hackathons die huiselijk geweld aanpakken en gehoste deelnemers uit het technische ecosysteem van Israël die oplossingen bieden, initiatieven creëren en helpen het bewustzijn over huiselijk geweld te vergroten. Ben-Ami onthulde de video op een VN-panel en sindsdien zijn ze viraal gegaan, volgens een aankondiging van D-ID.


De rest van dit campagne verhaal kunt u hier lezen.65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page