top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup haalt met ballonnen co2 uit de lucht


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Zoals te veel dressing een salade verpest, zo verpest te veel kooldioxide (CO2) in de atmosfeer van de aarde de lucht. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van de huidige milieucrisis.


Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat we niet alleen verdere schade aan onze atmosfeer moeten voorkomen, maar ook overtollige koolstofdioxide moeten isoleren en verwijderen om bestaande schade ongedaan te maken.


Maar deze taak is als proberen de dressing van een gegooide salade te schrapen.


Dat is de reden waarom een ​​nieuwe benadering van Israël - het opvangen van CO2 wanneer het op grote hoogte bevroren is, met behulp van hightech materialen die door ballonnen worden vervoerd - de wereld van koolstof afvangtechnologie volledig zou kunnen ontwrichten.


“De mensheid genereert elk jaar 50 miljard ton CO2 door elektriciteitsopwekking, ontbossing, verwarming, transport en industrie. Ongeveer de helft daarvan blijft in de atmosfeer en veroorzaakt overstromingen, branden en klimaatverandering”, zegt Nadav Mansdorf, medeoprichter en CEO van het in Ramat Gan gevestigde High Hopes Labs.


"Er worden veel middelen uitgetrokken om CO2 uit de lucht af te vangen, want als we dat niet doen, staan ​​we voor een catastrofe", zegt Mansdorf, een hightech serie-ondernemer met hoge verwachtingen van het verbeteren van de wereld.


Het probleem is dat de huidige technologieën voor het opvangen van koolstof niet meer dan een paar duizend ton per jaar van die 25 miljard verwijderen.


Een wake-up call


Ongeveer twee jaar geleden belde wetenschapper Eran Oren Mansdorf in de kleine uurtjes van de ochtend om een ​​ingenieus idee te delen.


“Eran belde me om vier uur 's ochtends en zei dat hij een oplossing had gevonden voor 's werelds grootste probleem. Ik denk dat we sindsdien niet meer hebben geslapen”, grapt Mansdorf.


Eran Oren, CTO van High Hopes Labs. Foto met dank aan High Hopes via ISRAEL21C


Oren, een veteraan van het Talpiot-programma van de IDF voor veelbelovende jonge natuurkundigen, had zich verdiept in elk rapport over klimaatverandering dat hij kon vinden. Zijn onderzoek bracht hem van aanvankelijke scepsis tot totale paniek.


"Het is veel erger dan over het algemeen aan het publiek wordt gepresenteerd", vertelt hij aan ISRAEL21c.


Het opschalen van CO2-afvang leek van cruciaal belang, en hij putte uit zijn kennis van chemie en geavanceerde materialen om voor te stellen hoe dit beter kon.


De sleutel, geloofde Oren, waren ultralage temperaturen. Op grote hoogte bevriest CO2 en wordt het makkelijker te verwijderen uit de atmosferische salade. Geavanceerde materialen die werken als sponzen en filters werken ook beter bij lagere temperaturen.


"We gebruiken deze verschijnselen om de taak van koolstofafvang uit het mengsel veel efficiënter te maken in kosten en tijd, waardoor koolstofafvang een daadwerkelijke geldige oplossing voor klimaatverandering wordt", zegt Oren.


Het telefoontje van vier uur 's nachts kwam na een slapeloze nacht van uitzoeken hoe je ballonnen moest gebruiken om de klus te klaren en om te bevestigen dat niemand anders het had geprobeerd.


"Het gebied van ballonvaren op grote hoogte heeft het afgelopen decennium een ​​technologische sprong gemaakt", zegt Oren, die uitlegt dat Google, Amazon en NASA manieren hebben ontwikkeld om ballonnen op een zeer gecontroleerde manier op en neer te laten vliegen.


Op op en weg


Mylar-ballonnen zijn sterk, goedkoop en lichtgewicht. Gevuld met helium of waterstof kunnen ze een lading ver omhoogtillen, in dit geval een opslagvat voor CO2.


High Hopes stelt voor om vloten van dergelijke ballonnen te gebruiken om het bevroren gas in fasen 10 mijl boven de grond uit de lucht te halen. Sterke winden blazen de CO2 door het vat en het plakt aan het hightech filtermateriaal binnenin.


De CO2 wordt in hoge concentraties onder druk gehouden en naar beneden gebracht om veilig ondergronds te worden opgeslagen. (Oren legt uit dat wetenschappers nog steeds aan het uitzoeken zijn hoe ze vastgelegde koolstof kunnen gebruiken; voorlopig moet het worden vastgelegd.)


“Nadav en ik waren de technologie een jaar aan het ontwikkelen voordat we tevreden waren met de haalbaarheid ervan. We voerden proof-of-concept-experimenten uit en dat was ons startpunt voor de volgende fase”, zegt Oren, die nu in Duitsland optimalisatie-experimenten uitvoert bij de dochteronderneming van High Hopes daar.


Het project werd aanvankelijk opgestart omdat "het te gek leek om iemand anders te vragen het te financieren", zegt Mansdorf.


“Toen we onze berekeningen deden en begrepen dat het mogelijk en schaalbaar en logisch is, hebben we in minder dan een maand, ongeveer een jaar geleden, geld ingezameld bij Angels. Nu zijn we bezig met het grootbrengen van een grote zaadronde."


Terwijl het Zwitserse bedrijf Climeworks meldt dat het koolstof kan afvangen tegen een kostprijs van $ 1.000 of meer per ton, is High Hopes van plan om rond de $ 100 per ton te gaan prijzen en dit met de helft te verminderen naarmate ze opschalen.


En in plaats van 1.000 ton CO2 per jaar af te vangen, streeft High Hopes ernaar om ten minste één ton per dag per ballon af te vangen. Een vloot van dergelijke ballonnen zou miljarden tonnen kunnen vangen, zegt Mansdorf.


High Hopes komt uit de stealth-modus op Earth Day afgelopen april en ontvangt dagelijks vragen van regeringen, energiebedrijven en grote bedrijven over de hele wereld.


“Het is een heel vernederende ervaring. We zijn klein en nieuw, niet beroemd of rijk, maar er zijn weken waarin we elke avond Zoom-meetings hebben met Fortune 500-bedrijven”, zegt Mansdorf.


Voor meer informatie, klik hier.
101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page