top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup heeft slagingspercentage van 93% bij opsporen kanker met ademtest door honden


Foto SpotItEarly


De Israëlische biotech-startup SpotItEarly heeft onthuld dat het erin is geslaagd technologie te ontwikkelen die verschillende soorten kanker detecteert met behulp van een eenvoudige ademtest.


SpotitEarly onthulde onlangs de tussentijdse resultaten van hun klinische studie, die ongeveer anderhalf jaar geleden van start ging.


De resultaten wijzen op een slagingspercentage van 92,8% bij het identificeren van de vier meest voorkomende soorten kanker: borst-, long-, colorectale en prostaatkanker. De test vertoont een hoge gevoeligheid, zelfs in de vroege stadia, vóór het optreden van symptomen, wat van cruciaal belang is voor een effectieve behandeling van de ziekte en het redden van het leven van de patiënt. De gegevens duiden ook op een laag percentage valse identificaties, in de orde van grootte van 7%.


"De resultaten van het onderzoek tot nu toe zijn baanbrekend", zegt Dr. Yifat Zivoni, VP Clinical Laboratory bij SpotitEarly. "De door SpotitEarly ontwikkelde test kan een revolutie teweegbrengen in de eerste lijn van kankerscreeningtests, mocht het bedrijf de resultaten tegen het einde van de studie behouden."


De SpotitEarly-test is gebaseerd op kunstmatige intelligentietechnologie die de fysieke en gedragssignalen van biomedische speurhonden, die deel uitmaken van het laboratoriumteam van het bedrijf, decodeert. Het systeem is ontworpen ter ondersteuning van screeningtests voor een verscheidenheid aan medische diagnoses. Het bedrijf richt zich momenteel op de vroege opsporing van kanker.


De enquêtetest is heel eenvoudig en snel uit te voeren. Het bestaat uit het dragen van een speciaal gezichtsmasker en er vervolgens vijf minuten eenvoudig en comfortabel in blazen. De test kan worden uitgevoerd vanuit huis, bij een onderzoeksinstituut of in een kliniek. Na voltooiing van de test wordt het masker in een hermetisch afgesloten verpakking geplaatst en teruggestuurd naar de laboratoria van het bedrijf. Daar wordt het getest en binnen enkele dagen wordt de uitslag aan arts en patiënt gerapporteerd.


Het is de bedoeling dat het laboratorium een ​​bemonsteringsfrequentie van een miljoen screeningstesten per jaar bereikt. De kosten van het product bedragen ongeveer 25% van elk ander concurrerend screeningsproduct. SpotitEarly werkt nauw samen met de Israel Cancer Association en is van plan een deel van haar inkomsten aan de vereniging te schenken wanneer de test wordt vrijgegeven voor commercieel gebruik in Israël.De wetenschap die aan de test ten grondslag ligt, houdt verband met de 'signatuur van kankergeur'. Het is nu bekend dat in een vroeg stadium van de ontwikkeling van kankertumoren moleculen met vluchtige organische stoffen (VOS) worden uitgescheiden, eerst in het bloedsysteem en vervolgens in het ademhalingssysteem. Elk type kanker heeft een unieke geursignatuur die is gemaakt op basis van dezelfde VOC's.


Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat biomedische speurhonden kunnen worden getraind om die geursignaturen in fracties van een seconde te detecteren. SpotitEarly combineert de natuurlijk ontwikkelde reukvermogens van honden met een unieke technologie die dynamische sensoren, op AI gebaseerde modellen en algoritmen omvat die zijn ontworpen voor optimale nauwkeurigheid van testresultaten, maximale voorspelbaarheid en toenemende productiviteit in het laboratorium.


Het systeem volgt en bewaakt honderden informatiekanalen die in realtime worden geproduceerd door kankerspeurhonden terwijl ze de monsters in het laboratorium bekijken en combineert deze met medische gegevens. Het resultaat is een nauwkeurige, niet-invasieve en snelle screeningstest voor verschillende soorten kanker, met een hogere gevoeligheid dan apparaten of screeningstests die tegenwoordig in de geneeskunde worden gebruikt.
81 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page