top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup kan van de afgevangen CO2 uit de lucht groene brandstof maken


Screenshot YouTube


De Israëlische startup Carbonade is van plan overtollige koolstof te upcyclen tot bruikbare producten zoals bouwmateriaal en zelfs wasmiddel.


Raanan Shelach, CEO van Carbonade, legt aan ISRAEL21C uit dat Carbonade "dupliceert wat planten al miljoenen jaren oefenen: fotosynthese."


De nieuwe technologie, ontwikkeld door prof. Ronny Neumann aan het Weizmann Institute of Science in Rehovot, maakt gebruik van een elektrochemische cel om

afgevangen CO2 te mengen met water,

elektriciteit en goedkope metalen.


Dit veroorzaakt een chemische reactie die de koolstof- en zuurstofmoleculen scheidt. De vrijgekomen koolstofmoleculen worden dan vluchtig en zoeken naar andere verbindingen om mee te binden.


Dat is hoe "we koolstofproducten kunnen maken die in feite uit lucht zijn gemaakt", vertelt Shelach aan ISRAEL21c.


Het proces is vergelijkbaar met wat er gebeurt in een batterij of brandstofcel, "hoewel we in plaats van elektriciteit op te wekken, elektriciteit opnemen", idealiter uit hernieuwbare bronnen, zegt Shelach. Daardoor blijft het proces CO2-neutraal.


Hoe het de planeet redt


Ten eerste door een deel van de 40 gigaton koolstof uit de lucht te halen die verantwoordelijk is voor een groot deel van de opwarming van de aarde. Tweederde van die koolstof wordt op natuurlijke wijze vastgelegd door bossen en oceanen. Het resterende derde deel veroorzaakt onze opgewarmde, weeronvoorspelbare aarde.


Ten tweede door de afgevangen koolstof om te zetten in producten waarvan de creatie anders nog meer koolstof zou gebruiken - en niet noodzakelijkerwijs uit een duurzame bron.


De Carbonade cel is compact, modulair en kan worden gestapeld om klanten meer waar voor hun geld te bieden.


Leg het vast, upcycle het


Carbonade scheidt de CO2-componenten maar haalt de CO2 niet uit de lucht. Die eerste stap kan worden bereikt met verschillende technologieën.


Eén methode, directe lucht afvang, wordt meestal gebruikt om CO2 af te vangen om het in de grond te begraven. Dat helpt de atmosfeer, maar verspilt alle koolstof.


Yehuda Borenstein, oprichter van de Israëlische direct air capture startup RepAir, is voorzitter van Carbonade. De synchronisatie van de twee bedrijven zorgt ervoor dat de vastgelegde koolstof niet verloren gaat, maar wordt geüpcycled in nieuwe producten.


RepAir, dat tegen 2025 zijn eerste commerciële faciliteit in IJsland wil hebben, gebruikt elektriciteit om CO2 uit lucht te scheiden via een selectief membraan. Schone lucht gaat terug de atmosfeer in terwijl CO2 naar buiten stroomt voor opslag of gebruik door een bedrijf als Carbonade.


RepAir CEO Amir Shiner merkt op dat het probleem van klimaatverandering "werd veroorzaakt door technologische ontwikkeling, maar technologische

ontwikkeling zal het ook oplossen."


Zodra de koolstof is gescheiden (hetzij door RepAir of een ander bedrijf), kan deze overal naar een Carbonade faciliteit worden verzonden. Om te voorkomen dat fossiele brandstoffen worden verbrand om het te vervoeren, om nog maar te zwijgen van het risico dat sommige gassen tijdens het transport naar buiten lekken, pleit Shelach voor het samen plaatsen van directe luchtafvangeenheden bij een Carbonade installatie.


Klimaatpositieve verandering zaaien


Koolstof, het is belangrijk om erop te wijzen, is niet inherent 'slecht'. Koolstof, het zesde meest voorkomende element op aarde, komt van nature voor in ons voedsel en in ons eigen lichaam.


Maar wanneer we op koolstof gebaseerde producten genereren uit fossiele brandstoffen, zoals met benzine, komt er koolstofdioxide vrij in de atmosfeer. En te veel CO2 is erg slecht.


Shelach's luchtmacht achtergrond duwde hem in de richting van optreden tegen klimaatverandering.


"Ik heb gezien hoe het klimaat onze manier van leven heeft beïnvloed", zegt hij, terwijl hij terugdenkt aan de dorre woestijnen en opgedroogde waterwegen die hij heeft waargenomen terwijl hij over het Midden-Oosten vloog.


Terwijl de technische activiteit achter Carbonade plaatsvindt in het Weizmann Institute, werkt Shelach in de buurt vanuit een thuiskantoor. Een werksituatie waarbij geen vervuilend voertuig betrokken is "past bij mijn levensfilosofie", zegt hij tegen ISRAEL21c.


Bovendien heeft de technologie van het bedrijf slechts een minimale energiebehoefte en werkt ze op kamertemperatuur, "er is dus geen voorverwarmen of speciaal gereedschap nodig om een ​​reactie te stimuleren."


De componenten van de elektrochemische cel – de anode, kathode en membraan – zijn gebaseerd op kant-en-klare componenten en bevatten geen edelmetalen, zoals goud en zilver.


Elke cel kan duizenden uren werken. Alles bij elkaar helpen de benodigde elektriciteit, de kosten van de cel en de bedrijfsuren allemaal om dit commercieel zinvol te maken,' zegt Shelach.


Pilot's en partners


Carbonade is bezig met het financieren van een pre-seed-ronde en heeft een laboratoriumschaalversie van de technologie. Shelach hoopt over 12 tot 18 maanden een volledig prototype te hebben.


"Van hieruit gaan we pilots uitvoeren en de samenwerking met potentiële partners en klanten verdiepen", zegt Shelach.


De klanten van Carbonade zullen "iemand zijn die een product wil maken, niet alleen een nutsbedrijf of een energiecentrale." Dit omvat spelers in de energiesector, faciliteiten die chemicaliën produceren en metaalfabrieken.


Uiteindelijk kan de technologie van Carbonade toepassingen hebben buiten de planeet Aarde: de atmosfeer van Mars bestaat voor 95% uit CO2. Dus als mensen op een dag de Rode Planeet willen vestigen (we kijken naar jou, Elon Musk), kan het genereren van koolstof buiten de wereld alles creëren, van energie tot eiwitten en bouwmaterialen.


Dat is misschien een luchtkasteel, maar de aanzet om van overtollige CO2 iets positiefs te maken, is onmiddellijk.


"We kunnen niet wachten tot de regering of politici initiatieven nemen", zegt Shelach. "Als het gaat om klimaatverandering, wil ik dat mensen weten dat het nu tijd is om te handelen."


Klik hier voor meer informatie

391 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page