top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup ontwikkelt plastic verpakking die in 6 maanden in compost veranderd


Tipa voegt een handvol geheime toevoegingen toe aan flexibele plastic verpakkingen om ervoor te zorgen dat ze volledig composteerbaar zijn. Foto Tipa


De Israëlische startup Tipa, heeft een baanbrekend proces ontwikkeld dat voedsel- en kledingverpakkingen letterlijk omzet in tuincompost. Het valt uiteen in kleine deeltjes die door bacteriën worden opgegeten en in normale aarde veranderen. Vergelijk dat eens met gewoon plastic dat er 500 jaar over doet om biologisch af te breken, en zelfs dan voor altijd als microscopische deeltjes in ons milieu zal blijven.


"Het idee van Tipa was om de natuur na te bootsen", zegt Daphna Nissenbaum, CEO en medeoprichter van het bedrijf, tegen NoCamels.


“De natuur verpakt haar producten ook, zoals bananen, appels en sinaasappels, maar dan met composteerbaar materiaal. Onze kunststoffen zullen net als elk ander organisch materiaal uiteenvallen en biologisch afbreekbaar zijn, en veranderen in vaste meststof.”


“Plastic stapelt zich op, ook al zien we het niet. Elk stukje plastic dat ooit gemaakt is, bevindt zich nog steeds ergens om ons heen. En hoewel we denken dat we plastic behandelen, blijft het hier.”


Er zijn andere composteerbare kunststoffen, maar veel daarvan voelen vettig aan of hebben een melkachtige kleur.


Niet alleen dat, maar uit een recent tweejarig onderzoek bleek dat 60 procent van de kunststoffen die in het VK gecertificeerd zijn als thuis composteerbaar, niet volledig uiteenvielen in de thuiscompostbakken. De 1.648 deelnemers die de compost in hun bloemen- en moestuin gebruikten, voegden onbedoeld plastic toe aan de grond.


Screenshot YouTube


Tipa's kunststoffen hebben dezelfde elasticiteit, duurzaamheid en look en feel als conventionele kunststoffen. Het enige verschil is dat ze een handvol additieven gebruiken – die het bedrijf niet met ons wil delen – om ervoor te zorgen dat ze onder de juiste omstandigheden volledig composteerbaar zijn.


Composteren is het natuurlijke proces waarbij organisch materiaal, zoals bladeren en etensresten, wordt gerecycled tot een waardevolle meststof. Als de stapel op de juiste manier in een compostbak voor thuis ligt, met de juiste combinatie van organisch materiaal, lucht en water, zal hij binnen drie dagen opwarmen tot de ideale temperatuur van 60* C tot 68* C en macro- en micro -organismen zullen het beginnen af ​​te breken.


Tipa richt zich specifiek op het creëren van volledig composteerbare flexibele verpakkingen - elke verpakking die een vorm heeft die gemakkelijk kan worden veranderd wanneer gevuld of tijdens gebruik - zoals films en laminaten."De reden dat we besloten hebben om ons te concentreren op flexibele verpakkingen is omdat het niet kan worden gerecycled, punt uit", vertelt Nissenbaum aan NoCamels. “Het recyclingpercentage ligt wereldwijd rond de vier procent. Het is ook een miljardenindustrie. We willen inzetten waar er echt behoefte aan is.”


Tipa vervaardigt de grondstoffen niet. Het bestelt ze bij leveranciers volgens specifieke criteria en eigenschappen om ervoor te zorgen dat ze zowel thuis als industrieel composteerbaar zijn


In zijn laboratorium in Hod HaSharon, centraal Israël, test het voortdurend nieuwe grondstoffen (zodra ze zijn verwerkt tot plasticfolie en laminaatmonsters), waaronder hun elasticiteit, hoeveel gewicht ze kunnen dragen en hoe goed ze bestand zijn tegen water en zuurstof. Het test ook de monsterlaminaten en -films in eigen huis, waarbij snippers ervan in kamers worden geplaatst om hun composteerbaarheid te controleren.


Guy Zylberstein, Process Engineering Manager bij Tipa, zegt: “Iedereen kan dezelfde kwaliteit van dezelfde grondstof kopen. Maar ze zullen nooit in staat zijn om zelf de juiste percentages van de grondstoffen te gebruiken om composteerbare films te maken die eruit zien, werken en aanvoelen als gewoon plastic.”


Composteerbare verpakkingen helpen het storten te verminderen, maar voedsel, papier, tuinafval en hout zijn nog steeds goed voor 51 procent van het afval dat jaarlijks wordt gedumpt.


Foto Tipa


Thuis composteren is ook niet voor iedereen haalbaar. Het vereist veel werk, waarbij mensen het een paar keer per week moeten verplaatsen om voor een goede luchtcirculatie te zorgen, en het kost tijd voordat al het voedselafval is afgebroken tot bruikbare compost. Bovendien is er veel ruimte nodig, geeft compost een onaangename geur af en kan het dieren zoals ratten en insecten aantrekken.


Maar Nissenbaum gelooft echt dat Tipa de wereld zal helpen composteren toe te passen, ook al zijn niet alle landen er op dit moment bij.


“De naam van het bedrijf, Tipa, betekent 'een druppel'. Ik denk dat elke druppel een verandering teweegbrengt”, zegt ze. “Dus door composteerbare materialen te kopen, moedigen we de composteerbare industrie aan om te groeien, en moedigen we de composteerders aan om meer composteerbare verpakkingen te accepteren, en moedigen we de wetgevers aan om de groei van oplossingen te ondersteunen.87 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page