top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup SolCold gebruikt zonlicht om auto's te koelen


Een Volkswagen met op het dak koeltechnologie van SolCold. Foto via SolCold


Als iemand je zou vertellen dat 's werelds beste airconditioner de zon is, zou je het dan geloven? Wat als die "airconditioner" objecten zou kunnen koelen met behulp van zonlicht?


SolCold is een Israëlische startup die een technologie heeft ontwikkeld die, wanneer aangebracht op een oppervlak door middel van verf of film, kan worden geactiveerd om auto's, gebouwen, voedselcontainers, kleding en vliegtuigen te koelen met straling van de zon.


De technologie van het bedrijf is zo 'cool', dat het zelfs al 15 samenwerkingsovereenkomsten heeft gesloten met bekende internationale en Israëlische bedrijven om pilots uit te voeren om het innovatieve materiaal te testen. Een van die overeenkomsten, met de Duitse autogigant Volkswagen, werd dinsdag aangekondigd met Konnect, het innovatiecentrum van de Volkswagen Group in Tel Aviv.


Door de overeenkomst zullen SolCold en Volkswagen het werk dat ze al samen hebben gedaan uitbreiden om voertuigen te testen met het materiaal van SolCold en het technologiepotentieel van een toekomstige conceptauto te demonstreren.


SolCold, opgericht in 2016 door Yaron Shenhav, huidige CEO, en professor Nano wetenschap van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Guy Ron van het Racah Institute of Physics, is sinds de zomer van 2021 een compleet product, met nieuwe toevoegingen in de afgelopen jaren, waaronder nieuwe koelmechanismen met behulp van infrarood licht en nieuwe filtratie, vertelt Shenhav aan NoCamels.


SolCold-team werkt aan de film die zonlicht gebruikt om af te koelen. Foto via SolCold


Het verkoelende effect ontstaat wanneer natuurlijk zonlicht een reactie genereert in het koelmateriaal van SolCold, waarbij de in het object verzamelde warmte wordt omgezet in straling en deze vrijkomt in een proces dat anti-Stokes-fluorescentie wordt genoemd, een technologie die is ontwikkeld door SolCold.


Shenhav zei dat de hightech coating van het bedrijf in een vloeistof en in een filmvorm wordt geleverd. “Dit was en is nog steeds het doel. Momenteel kunnen we deze alleen in filmvorm aanbieden. Een van de doelen van de R&D [afdeling] is om het als verf te ontwikkelen. Maar het zal twee tot drie jaar duren, neem ik aan', zegt hij.


De samenwerking van SolCold met Volkswagen begon in 2019, hoewel het nu niet werd erkend in een officiële overeenkomsteenheid.


"Volkswagen had hun scoutingafdeling in Israël [sinds 2018] en ze volgen ons sinds het begin", legt Shenhav uit, "Toen we het eerste product hadden en functionerend, was het tweede wat we deden een democentrum bouwen, waar we voorwerpen meegenomen om ze af te koelen. Een van de objecten was een auto en die hebben we afgekoeld met 11 tot 14 °C (52-57 °F). Toen Volkswagen ervan hoorde en zich realiseerde dat we op dat niveau waren, kwamen ze naar SolCold en zeiden: verwijder je oude auto en neem er een van ons - wat je ook aan het ontwikkelen bent, test het alsjeblieft op een van ons. En dat hebben we gedaan."


SolCold testte zijn technologie al sinds 2019 met Volkswagen-voertuigen in het openlucht democentrum van de startup in Ness Tziona, voegt hij eraan toe. In november 2021 kwam het management van Volkswagen naar Israël om een ​​aantal bedrijven te bezoeken, ging naar het democentrum van SolCold "en het volgende moment wisten we dat ze wilden dat we een conceptauto zouden maken die de auto-industrie zal betreden", zegt Shenhav.


In een verklaring zeiden SolCold en Konnect dat ze met succes een eerste proof-of-concept van de koeltechnologie hebben uitgevoerd, waarbij Volkswagen-onderzoekers een testvoertuig bekleedden met SolCold's materiaal en het blootstelden aan de Israëlische zon. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst breidt hun samenwerking uit om het technologiepotentieel van een toekomstige studie conceptauto te demonstreren.
60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page