top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup wil het internet toegankelijk maken voor iedereen


Sensatie Tamar Schapira en Nadav Bernstein. Foto met dank aan SenseIT


Tamar Schapira, medeoprichter en CEO van de Israëlische startup SenseIT, vertelt graag een verhaal over drie mensen die achter een muur staan ​​te kijken naar een honkbalwedstrijd.


Er is een lang persoon, een medium persoon en een kort persoon, en alleen de lange persoon kan het spel zien.


Vervolgens krijgt de middelgrote persoon een kruk om op te staan, en de korte persoon krijgt twee krukjes, en ze kunnen allemaal naar de wedstrijd kijken.


Dat is een goede oplossing, zei Schapira, maar ze is op zoek naar iets dat nog baanbrekender is.


"We willen de muur neerhalen en alleen een hek hebben zodat iedereen het spel kan zien", vertelt Schapira, 36, aan ISRAEL21c.


Volgens Schapira zou het niet moeten uitmaken wat "je capaciteiten zijn - of wat je onmogelijkheden zijn."


Zij en SenseIT's andere oprichter, Nadav Bernstein, 37 (die toevallig haar echtgenoot is), zeiden dat het doel "gelijkheid voor iedereen" is.


De technologie van de startup kan automatisch de digitale toegang tot websites en applicaties controleren om er zeker van te zijn dat ze toegankelijk zijn voor alle mensen, "inclusief degenen die niet in de mainstream zitten".


Terwijl Bernstein werkte bij adviesbureaus die de toegankelijkheid voor mensen in gebouwen en kantoren controleerden, begon het paar toen onderzoek te doen naar toegankelijkheid in de digitale wereld. Steeds meer landen keurden nieuwe wetgeving goed die bedrijven verplichtte om al hun gebruikers digitale toegang te bieden.


Banken huren bijvoorbeeld mensen in om met een computermuis handmatig hun digitale toegankelijkheid te testen. Maar hoe zit het met iemand die geen muis kan bewegen en een toetsenbord nodig heeft?


"Toegankelijkheid kan geen bijzaak zijn", zei Schapira.


En wanneer klanten hun webapplicaties testen en proberen te repareren nadat ze zijn ontworpen, is het proces "vervelend, tijdrovend en duur".


Code testen zoals het is geschreven


SenseIT, nu vier jaar oud, kan dit probleem oplossen door automatische tests aan te bieden, waardoor toegankelijkheid "recht in het systeem ingebakken" kan worden.


Het bedrijf heeft geautomatiseerde tests ontwikkeld die nabootsen hoe mensen producten daadwerkelijk gebruiken, waarbij verschillende handicaps worden beoordeeld die mogelijk aanpassingen vereisen waar bedrijven misschien niet aan hebben gedacht.


SenseIT heeft 12 medewerkers in Tel Aviv. Foto met dank aan SenseIT


SenseIT heeft momenteel 12 medewerkers. De medeoprichters hebben $ 500.000 ingezameld, zoals ze zei, en ze zijn van plan om (samen met hun vier kinderen) naar de Verenigde Staten te gaan voor een verblijf van drie maanden om meer startkapitaal in te zamelen.


"Door de manier waarop de technologie zich ontwikkelt, kost het handmatig testen van apps te veel tijd", zegt Schapira. "Onze software kan de code testen terwijl deze wordt geschreven."


Momenteel zijn er adviesbureaus die handmatig testen doen voor bedrijven, maar weinig concurrentie voor de diensten die SenseIT levert.


"We communiceren met de applicatie, dat is onze kracht", zegt Schapira. "We kunnen dan rapporteren of er een barrière is of niet."


Grenzen verleggen


Na het behalen van een master's degree aan de Reichman Universiteit, overwoog Schapira om bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken te gaan werken, maar besloot het niet te doen omdat ze dacht dat ze tegen een glazen plafond zou aanlopen.


Niet omdat ze een vrouw was, zei ze, maar vanwege 'wat wel of niet kan'.


Ze houdt van de uitdaging om haar eigen bedrijf te creëren "en alle grenzen te doorbreken".


Als hardloper vergelijkt Schapira het kweken van een startup met hardlopen.


"Het is dezelfde mentaliteit," zei ze. "Je moet tot het uiterste gaan en door de uitdagingen ademen."


Elke keer als ze zich afvraagt ​​of zij en haar man meer hebben aangenomen dan ze hadden verwacht, herinnert ze zich een zeer goede vriend van de familie die een ernstig ongeluk heeft gehad en nu parapalegisch is. Nadenken over zijn uitdagingen houdt haar op de been.


Voor Schapira is het niet alleen een zakelijke zaak, maar ook een sociale roeping. Ze zei dat ze leeft vanuit een 'empathisch perspectief'.


"Ik wil invloed hebben in mijn land en de wereld veranderen", zei ze.


Ze gelooft dat SenseIT ook belangrijke waarden kan bijbrengen.


"Dit gaat over meer dan alleen een toegankelijkheidsknop", zei ze. "We moeten oplossingen bieden voor iedereen."


Voor meer informatie, klik hier.
73 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page