top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startups lopen voorop in het veranderen van onze relatie met geur


Ter illustratie. Foto via Foto-Rabe via Pixabay


Een van de meest verontrustende Covid-19-bijwerkingen voor veel mensen is het verlies van geur en smaak - soms aanhoudend voor maanden.


Hoewel Israëlische technologie dat probleem niet heeft opgelost, lopen de startups van het land voorop in het veranderen van onze relatie met geur.


Of dat nu consumententoepassingen zijn, zoals geur versterkte bioscopen; apparaten, waaronder niet-invasieve sniffers die ziekten kunnen detecteren; of kunstmatige neuzen die zijn ontworpen om explosieven te identificeren, geurtechnologie is op zoek naar de volgende grote geur.


"Het probleem is hoe je één geur kunt onderscheiden van alle verstorende factoren en geuren eromheen om een ​​robuust signaal te krijgen om op te vertrouwen", legt Technion Prof. Hossam Haick aan ISRAEL21C uit, die met zijn baanbrekende onderzoek ook wel longkankersnuffelaar wordt genoemd.


Neem als voorbeeld ethanol.


"Iedereen kan dit detecteren, het is heel eenvoudig", zegt Haick. "Maar hier in Haifa hebben we duizend andere verbindingen in de lucht - schommelingen in vochtigheid en temperatuur, andere verontreinigingen. De uitdaging is dus niet om het ethanol op zich te detecteren, maar om het te onderscheiden van de andere verbindingen."


Israëlische startups zijn klaar voor de taak, wat Haick zegt, "maakt me blij, als iemand die dit veld heeft gevestigd. Ik heb jarenlang gewerkt om de resultaten van dit onderzoek te verspreiden.”

Prof. Hossam Haick van het Technion Israel Institute of Technology. Foto met dank aan Technion Woordvoerders Office


Haicks eigen werk reikt nu verder dan kanker en detecteert de ziekte van Alzheimer, tuberculose, de ziekte van Crohn en meer – in totaal 17 ziekten.


De nieuwste richting voor Haick en zijn Technion-team is nog wilder: bloed ruiken om kanker op te sporen.


"We kunnen een enkele kankercel detecteren in 20 ml bloed", vertelt hij aan ISRAEL21c. "We hoeven geen speciale 'bloedraffinage' te doen. We nemen het bloed gewoon zoals het is en ruiken het. De kanker verandert de geur.”


Volgende: ruikende urine. "We hebben dit nu getest bij 2.000 patiënten", merkt hij op.


Het gaat niet alleen om gezondheid. Het detecteren van voedselbederf is een ander groeiend gebruiksscenario.


“Vandaag de dag wordt dit gedaan door een mens die eraan ruikt. Het is niet altijd een objectieve beslissing”, merkt Haick op. Een elektronische neus zou consistenter zijn. En hoewel kenners het misschien niet waarderen, kan een computeralgoritme een glas rode of witte wijn effectiever analyseren dan een levende, ademende sommelier.


Hieronder staan ​​de meest opwindende doorbraken op het gebied van geurtechnologie en geur gerelateerd onderzoek van Startup Nation.


SNIFF-TECHNOLOGIEN


Kankerdetectie

Onderzoekers van Ben-Gurion University (BGU) en het Technion hebben elk projecten om kanker met een kunstneus op te sporen.


Het Technion-project, NaNose, is gebaseerd op het onderzoek van Haick, dat in klinische studies al met succes long- en maagkanker in een gevorderd stadium heeft opgespoord.


Bij BGU hebben onderzoekers borstkanker met meer dan 95% nauwkeurigheid kunnen detecteren met behulp van twee verschillende e-neuzen die unieke ademhalingspatronen identificeren bij vrouwen met borstkanker. De gevoeligheid van een mammogram ligt doorgaans tussen 75% en 85%. De resultaten van de BGU zijn gepubliceerd in het tijdschrift Computers in Biology and Medicine .


Covid-19 ruiken

NanoScent kondigde in 2021 aan dat het bezig was zijn geurtechnologie aan te passen om Covid-19 te "ruiken" in lucht die door de neus van een persoon in een rietje wordt geblazen. Een sensor in de NanoScent "box" zoekt naar een VOC (vluchtige organische stof) "handtekening" in de uitgeademde lucht en kan een testresultaat retourneren in 30 tot 60 seconden. NanoScent werkt samen met het in Abu Dhabi gevestigde G42 Healthcare om het apparaat, genaamd ScentCheck, te valideren en te produceren.


De hoofdactiviteit van NanoScent is het helpen van voedselproducenten bij het identificeren van bederf en verontreinigingen en het werken met nutsbedrijven en halfgeleiderfabrikanten om de reinheid van hun gasleidingen te bewaken. Ook NaNose werkt aan een Covid-19-snuffelaar.


Ontspan met geuren

Afbeelding met dank aan CalmiGo


Adi Wallach kreeg paniekaanvallen tijdens het behalen van haar bachelordiploma in biomedische technologie aan het Technion. Ze probeerde alles behalve medicatie - therapie, yoga, biofeedback. Ze veranderde haar dieet, nam supplementen, probeerde acupunctuur. Uiteindelijk ontwikkelde Wallach haar eigen oplossing.


CalmiGo is een draagbaar apparaat dat lijkt op een astma-inhalator. Met behulp van tactiele feedback worden gebruikers gevraagd langzaam en methodisch te ademen. Terwijl gebruikers zichzelf kalmeren, verspreidt het apparaat een aangename geur van lavendel, pepermunt of bergamot. U kunt CalmiGo kopen op Amazon.com. De Amerikaanse Veterans Administration maakt het apparaat gratis voor ex-militairen.


Smell-o-vision in de bioscoop

Heb je ooit gewenst dat je het heerlijke eten kon ruiken dat wordt vertoond in een film of kookprogramma? Of genieten van de geur van natte bladeren in een regenbui? Het apparaat van de Israëlische startup iRomaScent geeft zeer gerichte snufjes vrij op aanvraag of synchroon met een video.


Het apparaat kan worden geladen met maximaal 45 verschillende geuren en kan meer dan 5.000 "snuifjes" opslaan met behulp van een smalle potloodstraal die de geuren naar een specifieke kijker leidt. Het is niet alleen voor de bioscoop: een apparaat voor thuisgebruik kan consumenten helpen om parfum op te snuiven zonder het dichtstbijzijnde winkelcentrum te bezoeken.


Aanstootgevende geuren verwijderen uit huurauto's

De Israëlische startup Moodify ontwikkelt geuren ter vervanging van de naar dennengeurende luchtverfrissers die autoverhuurbedrijven gebruiken om geuren te maskeren. De technologie, gebaseerd op tien jaar neurobiologisch onderzoek aan het Weizmann Institute of Science, beïnvloedt tijdelijk hoe de hersenen geur interpreteren, vergelijkbaar met hoe een witte-ruismachine onaangename geluiden dempt door de ruimte te verzadigen met een neutrale audio-achtergrond.


Het kleine apparaatje van Moodify kan onder een autostoel of in het ventilatiesysteem zitten. Toekomstige geuren zullen meer doen dan geuren neutraliseren - een tweede product in ontwikkeling kan je wakker maken terwijl een derde bedoeld is om stress te verminderen. Het bedrijf heeft $ 8 miljoen opgehaald, inclusief van Toyota.


Mensen met voedselallergieën beschermen

Alleen al in de VS lijden 32 miljoen mensen aan allergieën voor een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, wat resulteert in zo'n 300.000 jaarlijkse bezoeken aan de eerste hulp. Het op Yokneam gebaseerde Allerguard ontwikkelt een apparaat dat ze kan opsnuiven.


Zwaai het apparaatje over een bord eten in een restaurant en je krijgt binnen 60 seconden de uitslag (aangegeven door een groen of rood lampje). Elke snuif, waarvoor een nieuwe "kaart" moet worden geplaatst, kost minder dan $ 1, terwijl het apparaat zelf $ 150 kost.


"Het is een medisch hulpmiddel, maar we willen niet dat de gebruiker wordt bestempeld als iemand met een probleem", vertelde CEO Shai Hershkovich aan ISRAEL21c. "Het moet hip genoeg zijn voor zelfs de meest trendgevoelige tiener om te gebruiken."


Explosieven opsnuiven

In 2014 bedacht prof. Fernando Patolsky van de Tel Aviv University's School of Chemistry een reeks sensoren en algoritmen die dampen van explosieve materialen kunnen detecteren en analyseren. De technologie werd omgezet in de in Herzliya gevestigde startup Tracense.


Het TS100-apparaat van het bedrijf staat bekend als een EVD - een "elektrochemische explosieve dampdetector". Het gaat in op de verandering in terroristische tactieken naar het gebruik van geïmproviseerde of zelfgemaakte explosieven die dampvormige moleculen genereren in plaats van sporendeeltjes - de belangrijkste manier waarop explosieven worden gedetecteerd tot voor kort.


Maar als de kunstneus faalt, is er altijd een alternatief - in dit geval varkens.
53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page