top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie: De hyrax (klipdas) die het beste zingt, krijgt de gezondste pups


Foto van een klipdas door Jason Hafso op Unsplash


Klipdassen, ook bekend als rotsdassen, komen veel voor in de rotsachtige heuvels in heel Israël. Het is een sociaal dier dat in kolonies van maximaal 80 individuen leeft, hyraxen zien eruit als knaagdieren, maar verrassend genoeg zijn ze dat niet - ze zijn eigenlijk verwant aan zeekoeien en olifanten.


De nieuwste hyrax verrassing die is onthuld door onderzoekers van het Wildlife Hormones and Behavioral Ecology Lab van de Bar-Ilan University heeft te maken met het verkeringslied gezongen door mannelijke hyraxen.


Dat ze überhaupt zingen is ongebruikelijk onder landzoogdieren.


Prof. Lee Koren en haar team ontdekten dat mannelijke hyraxen die vaak zingen en een isochroon ritme kunnen behouden - noten zingen met herhaaldelijk gelijke tijdsintervallen - een groter reproductief succes behalen.


De bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Animal Ecology van de British Ecological Society, suggereren dat mannelijke hyraxen met de beste ritmische structuur en stabiliteit uiteindelijk de meeste nakomelingen krijgen die langer dan een jaar overleven. Over het algemeen overleeft slechts 10 procent van de hyrax-pups zo lang.


Blijkbaar brengt superieure zangvaardigheid onder mannen die het hof maken een boodschap over aan vrouwen over wie de meest geschikte (dat wil zeggen, gezonde) vrijgezellen in het peloton zijn.


De onderzoekers verzamelden hun gegevens in de loop van meer dan 10 jaar van het volgen en registreren van hyrax populaties in het Ein Gedi natuurreservaat ten noorden van de Dode Zee. Ze maakten geluidsopnames van de paringsliedjes van 25 individuen.


Uit hun analyse bleek ook dat de taal van de dieren wordt gekenmerkt door regionale dialecten en dat hun paringsliedjes steeds luider worden naar de laatste tonen toe.


Naast Koren bestond het team uit Eli Geffen, Vlad Demartsev, Amiyaal Ilany, Michal Haddas-Sasson en Eli Geffen.86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page