top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie: hersenen van mannen en vrouwen reageren verschillend op stress


Screenshot YouTube


Wetenschappers van het Weizmann Institute of Science ontdekten onlangs dat vrouwelijke en mannelijke hersenen anders reageren op chronische stress. Deze ontdekking zou de weg kunnen vrijmaken voor gepersonaliseerde psychologische therapie.


Het onderzoek, uitgevoerd op muizen, toonde aan dat sommige cellen gevoeliger zijn voor stress bij vrouwen en andere voor stress bij mannen. Bij mannen veranderde blootstelling aan stressomstandigheden de genexpressie van bepaalde cellen, hun interacties met omringende zenuwcellen en zelfs hun structuur. Bij vrouwen werd echter geen significante verandering in deze cellen waargenomen tijdens blootstelling aan stress.


Een visuele weergave van hoe stress verschillende effecten heeft op de structuur van hersencellen bij mannelijke en vrouwelijke muizen. Foto met dank aan het Weizmann Instituut via ISRAEL21c


Tot voor kort werd fundamenteel onderzoek naar angststillende medicijnen alleen bij mannelijke proefpersonen uitgevoerd vanwege de consensus dat het betrekken van op vrouwen gebaseerde variabelen, zoals menstruatie en hormonale veranderingen, het onderzoek zou compliceren.


De onderzoekers zeiden tegen ISRAEL21c dat de bevindingen zouden kunnen leiden tot een beter begrip van gezondheidsproblemen die worden beïnvloed door chronische stress, zoals angst, depressie en zelfs obesitas en diabetes.


De studie werd uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in München, en werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports.


Het team van het Weizmann Instituut bestond uit onderzoekers van het neurobiologisch laboratorium van prof. Alon Chen en stond onder leiding van Elena Brivio.


Van links naar rechts: Dr. Juan Pablo Lopez, Dr. Elena Brivio en Prof. Alon Chen. Foto met dank aan het Weizmann Instituut via ISRAEL21c


“Door de RNA-moleculen in de paraventriculaire kern van de hypothalamus [van de hersenen] op het niveau van de individuele cel te sequencen, konden we de stressreactie bij mannelijke en vrouwelijke muizen in kaart brengen langs drie hoofdassen: hoe elk celtype daarin een deel van de hersenen reageert op stress, hoe elk celtype dat eerder aan chronische stress werd blootgesteld, reageert op een nieuwe stresservaring en hoe deze reacties verschillen tussen mannen en vrouwen, ‘zei Brivio.


“Zelfs als een onderzoek zich niet specifiek richt op de verschillen tussen mannen en vrouwen, is het essentieel om vrouwelijke dieren bij het onderzoek te betrekken, vooral in de neurowetenschappen en gedragswetenschappen, net zoals het belangrijk is om de meest gevoelige onderzoeksmethoden te implementeren, om een zo compleet mogelijk beeld van de hersenactiviteit krijgen.”


“Onze bevindingen laten zien dat het, als het gaat om stressgerelateerde gezondheidsproblemen, van depressie tot diabetes, erg belangrijk is om rekening te houden met de geslachtsvariabele, omdat deze een aanzienlijke invloed heeft op hoe verschillende hersencellen reageren op stress,” legt Chen uit. .
304 weergaven0 opmerkingen
bottom of page