top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische vernieuwers werken aan oplossingen voor klimaatcrisis


Ter illustratie. Foto via Wix


Ag-tech, food-tech, water-tech, clean-tech. Deze gevestigde velden in Israël kunnen, samen met een paar andere, worden gegroepeerd onder een nieuwe paraplu: het klimaat-tech-ecosysteem.


Nu hebben we de eerste kaart van Israëlische bedrijven die technologieën ontwikkelen die gericht zijn op mitigatie van en aanpassing aan de klimaatverandering.


"Israel's State of Climate Tech 2021", een eerste in zijn soort rapport, werd op 18 oktober vrijgegeven door de Israel Innovation Authority en PLANETech van het Israel Innovation Institute .


De vijf belangrijkste uitdagingsgebieden op het gebied van klimaattechnologie die in het rapport worden geïdentificeerd, zijn landbouw, schone energie, mobiliteit en transport, waterinfrastructuur en alternatieve eiwitten.

Alternatieve eiwitten en groene constructie laten de snelste groei van startups in de afgelopen drie jaar zien.


Opkomende domeinen die een significante toename laten zien, zijn transparante en wendbare toeleveringsketens, nieuwe materialen, circulariteit en voedselverlies en -verspilling.


Dror Bin, CEO van het IIA, zei tegen ISRAEL21C "dat de klimaatcrisis de belangrijkste wereldwijde bedreiging is voor de mensheid".


"Terwijl een aantal activiteiten op internationaal niveau plaatsvinden, kijken de ogen van de hele wereld naar de technologiesector om innovatieve en baanbrekende oplossingen te produceren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden", zei Bin.


"Klimaatinnovatie is niet alleen een belangrijke fase in de strijd tegen de klimaatcrisis, maar ook een belangrijke zakelijke kans voor de groei van een innovatieve, diverse en duurzame technologische industrie."


Energieopslag is koning


Het IIA-PLANETech-rapport vond al in 2014 een sprong in het aantal nieuwe startups die zich bezighouden met klimaatproblemen in Israël.


Tegenwoordig heeft Israël bijna 1.200 bedrijven die oplossingen bieden voor klimaatuitdagingen, waaronder 637 startups en groeibedrijven die in 2000 of later zijn opgericht. Negen procent van de Israëlische bedrijven die in 2020 zijn opgericht, ontwikkelt technologische oplossingen die de klimaatcrisis kunnen verlichten.


Er zijn 235 bedrijven die schone energiesystemen ontwikkelen, waarbij energieopslag op basis van investeringen wordt geïdentificeerd als een gebied met een bijzonder groot potentieel.


Er zijn 212 klimaat slimme landbouwsystemen in ontwikkeling, waarbij precisielandbouw wordt aangemerkt als een hoog potentieel; 127 in duurzame mobiliteit en vervoer, waarbij nieuwe mobiliteit een bijzonder groot potentieel heeft; en 45 bedrijven die alternatieve eiwitten ontwikkelen, waarvan kweekvlees het meeste potentieel heeft.


"Het rapport dat we hebben samengesteld positioneert Israël als een wereldleider op het gebied van klimaattechnologie en werpt de schijnwerpers op de gebieden met een uniek potentieel in Israël", zegt PLANETech-directeur Uriel Klar.

Klar voorspelt dat klimaatoplossingen en -technologieën zullen leiden tot een nieuwe generatie eenhoorns in Israël en tegelijkertijd een enorme uitdaging voor de mensheid zullen helpen oplossen.


"De visie van PLANETech en zijn partners is om Israël om te vormen tot een wereldwijd centrum voor klimaattechnologieën die de uitstoot van broeikasgassen in Israël en de rest van de wereld helpen verminderen", aldus Klar.


Gekweekt vlees, irrigatie, ontzilting van water


Andere hoogtepunten van het rapport "Israel's State of Climate Tech 2021":

  • Israël staat bovenaan de lijst van G20- landen die actief zijn op het gebied van kweekvlees, irrigatiesystemen, precisielandbouw en waterontzilting.

  • Meer dan 560 particuliere investeringsentiteiten, voornamelijk buitenlandse durfkapitaalfondsen, investeerden tussen 2018 en 2020 in totaal $ 2,97 miljard in Israëlische klimaatbedrijven.

  • De totale investeringen in de eerste helft van 2021 bedroegen 40% van de totale investeringen in de drie voorgaande jaren.

  • De Israëlische regering, onder leiding van het IIA, heeft tussen 2018 en 2020 $ 280 miljoen geïnvesteerd in klimaatstartups.

  • Van de 200 ondervraagde Israëlische klimaatbedrijven zei 72% dat hun grootste uitdaging het verkrijgen van financiering is. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het ontbreken van een enkele Israëlische investeringsentiteit die zich op dit gebied richt.

  • En de meeste van de grootste wereldwijde klimaattechnologiefondsen hebben tot nu toe niet in Israël geïnvesteerd.

Desalniettemin ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Israëls klimaattechnologie-ecosysteem.


"Een AI-gestuurde analyse van wereldwijde klimaatinnovaties identificeert het concurrentievoordeel van Israël in vergelijking met andere ecosystemen voor klimaatinnovatie over de hele wereld", schrijven de auteurs van het rapport.76 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Leon Theunisz
Leon Theunisz
Oct 31, 2021

Joop ik vind geen code om verder te gaan

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Oct 31, 2021
Replying to

Welke code? bedoel je verder gaan in dit artikel?

Like
bottom of page