top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische vrijwilligers brengen taarten naar eenzame ouderen


Moran Oheva, 25, een muzikant uit Holon, overhandigt een zelfgebakken cake aan Holocaustoverlevende Elka Rabinowitz, 91, ook uit Holon. Foto met dank aan Uga B'Haftaha via ISRAEL21c


Als je bij een eenzame ouderling aan de deur staat met een taart, is de kans groot dat je wordt begroet met een opgetogen glimlach en misschien een uitnodiging om binnen te komen en een stuk of twee te delen.


Dat is het idee achter een heel eenvoudig vrijwilligersproject dat zich over Israël verspreidt als, nou ja, buttercream frosting.


Het heet Uga B'Haftaha – Cake by Surprise – en het begon allemaal toen Holon-inwoner Tal Harel terugkwam van een reis na het leger naar Australië en tijdens de pandemie voedsel van de gemeente begon te bezorgen aan aan huis gebonden senioren. Ze was net 22.


Tal Harel, oprichter van Cake by Surprise. Foto met dank aan Tal Harel via ISRAEL21c


“Ik zag dat veel ouderlingen erg eenzaam zijn en sommigen vroegen of ik kon blijven praten, of ze soms kon bellen. Ze zouden zeggen: 'Misschien kun je de volgende keer met je vrienden of familie komen.'


“Op een dag had ik een bevalling voor een oudere vrouw en het leek me leuk om een ​​taart voor haar te bakken. Toen ze de deur opendeed, was haar gezicht zo verrast en blij”, vertelt Harel aan ISRAEL21c.


Op dat moment besefte ze hoe een cake alles verandert.


Bij het bezorgen van boodschappen of bereide maaltijden voelt de ontvanger zich dankbaar maar ook behoeftig, misschien een beetje beschaamd.


“Als je een taart meebrengt, wordt het een sociaal bezoek en wordt de persoon gevraagd om je binnen te vragen voor koffie. En voor je het weet, ben je aan het praten', zegt Harel, nu een 25-jarige Pilates-instructeur.


'Het gaat niet om de taart - dat is maar een rekwisiet. Het gaat erom mensen de aandacht te geven waar ze zo naar verlangen.”


3.000 vrijwilligers

Harel plaatste haar idee op Facebook en kreeg aanvankelijk maar vier likes. Maar het duurde niet lang voordat ze een team van 80 vrijwilligers klaar had staan ​​om taarten te bezorgen bij 120 ouderen in Holon voor de joodse feestdagen.


Vandaag heeft Cake by Surprise ongeveer 3.000 vrijwilligers gekoppeld aan 3.000 senioren in 16 steden in heel Israël.


Naama, een bedrijfsvrijwilliger uit Altshuler Shaham die een cake bezorgt aan Yitzhak Ventura in Ramat Gan. Foto met dank aan Uga B'Haftaha via ISRAEL21c


Nieuwe vrijwilligers worden gekoppeld aan iemand in of nabij hun woonplaats, voorgesteld door de plaatselijke welzijnsafdeling of via mond-tot-mondreclame en soms zelfs op verzoek van een ver familielid. Veel van de ontvangers zijn overlevenden van de Holocaust.


Ongeveer de helft van de vrijwilligers zijn ouders die hun kinderen meenemen, en de helft zijn middelbare scholieren of studenten.


Wix heeft een website gedoneerd. Een speciale app regelt de communicatie en logistiek, omdat elk bezoek vooraf wordt gecoördineerd.


“Ondanks onze naam,” legt Harel uit, “verrassen we onze ontvangers niet. Voordat we op bezoek gaan, laten we vrijwilligers de persoon bellen om te zien of ze een bezoek willen, en we bellen daarna nog een keer om te zien hoe het bezoek is gegaan.


Harel wil Cake by Surprise uitbreiden tot een wekelijkse actie vanwege de warme reacties van ontvangers, die een band vormen met hun toegewezen vrijwilligers.


Bedrijfsvrijwilligers en soldaten

Het project van Harel trok de aandacht van de media en VIP's uit alle geledingen van het Israëlische leven, en al snel schonken bedrijven geld, producten en zelfs werknemers aan de zaak.


Voor bedrijfsmedewerkers, soldaten en jeugdbewegingen die aan groepen willen deelnemen, regelt Harel vaak bezoeken aan dagcentra voor senioren in plaats van aan individuen.


Leden van Latet Youth bezorgen Elka een taart. Foto met dank aan Uga B'Haftaha via ISRAEL21c


"Ik kreeg te horen dat nadat ze de dag rond 13.00 uur in het centrum hebben beëindigd, de ouderen eenzaam zijn, dus ze zijn erg blij als vrijwilligers met taart komen", zegt Harel.


Gevoelig voor het feit dat veel senioren een suikerbeperkt dieet volgen, vroeg Harel de populaire bakker en social media-influencer Keren Agam om haar vrijwilligers te leren taarten te bakken zonder suiker.


Voor Sjavoeot, een feestdag die vaak wordt gevierd met kwarktaart, deelde Agam een ​​suikervrij recept en Harel maakte er een wedstrijd van.


"Alle vrijwilligers maakten foto's van hun cheesecakes en de beste won een mand met kazen, geschonken door Meshek Tzuriel ."


Remedie voor eenzaamheid

Harel hoopt op een dag dit non-profitwerk fulltime te doen.


"We hebben een groot probleem met eenzaamheid, waar we ook wonen", zegt ze, en benadrukt dat "de taart slechts het excuus is om elkaar te ontmoeten."


Leden van de jeugdbeweging Krembo Wings bereiden zich voor om taarten te bezorgen via Cake by Surprise. Foto met dank aan Uga B'Haftaha via ISRAEL21c


Haar zorg voor ouderen herleidt ze tot haar zeer hechte band met haar grootmoeder.


"Elke dag vertellen senioren me dat hun familie geen contact houdt en ik wil dat deze ouderen dezelfde relatie hebben met een jongere persoon die ik heb met mijn oma", zegt ze.


"We zullen allemaal op een dag bejaard zijn en we hebben een oplossing voor eenzaamheid nodig."
73 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page