top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische weefselingenieurs printen met 3D een oor


De unieke scaffold, die de vorming van een esthetische en stabiele oorschelp mogelijk maakt, is 3D-geprint en gebaseerd op een CT-scan. Foto met dank aan Technion Woordvoerders Office via ISRAEL21C


Een klein percentage (0,1% tot 0,3%) van de baby's wordt geboren met aangeboren misvormde oren. Dit kan een ernstige psychologische impact hebben en gaat soms gepaard met gehoorverlies.


Hoewel chirurgen een goed oor kunnen reconstrueren met behulp van kraakbeen dat uit de borst van de patiënt is genomen, wordt de procedure meestal pas uitgevoerd als ze ten minste 10 jaar oud zijn.


Onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology en Sheba Medical Center hebben een manier ontwikkeld om "scaffold" in 3D te printen als basis voor een vervangend oor.


De scaffold, die de vorming van een esthetische en stabiele oorschelp (het zichtbare deel van het uitwendige oor) mogelijk maakt, is ontworpen op basis van een CT-scan van het oor van de patiënt en kan worden uitgevoerd bij kinderen vanaf zes jaar.


De biologisch afbreekbare steiger vormt chondrocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kraakbeen, en mesenchymale stamcellen. Poriën van verschillende groottes zorgen voor cel hechting om stabiel kraakbeen te vormen.Technion onderzoekers volgden de vorming van kraakbeen in het oorschelpconstruct in het laboratorium gedurende 10 dagen tot zes weken. Foto met dank aan Technion Woordvoerders Office


De procedure is tot nu toe getest op laboratoriumratten. De onderzoekers volgden de kraakbeenvorming in het oorschelpconstruct in het laboratorium gedurende 10 dagen tot zes weken voordat ze het bij de proefpersonen implanteerden.


Het geënte prothetische oor vertoonde een goede biomechanische functie, meldden de onderzoekers in het tijdschrift Biofabrication .


Het project werd geleid door Prof. Shulamit Levenberg van de Faculteit Biomedische Technologie van het Technion en Dr. Shay Izhak Duvdevani, een senior arts in de afdeling KNO-hoofd- en nekchirurgie en hoofd van het Tissue Engineering Lab in het Sheba Medical Center. De protocollen zijn ontwikkeld in het laboratorium van Levenberg onder leiding van Dr. Shira Landau.


Prof. Sulamit Levenberg. Foto met dank aan Technion Woordvoerders Office


"Een van de uitdagingen in het onderzoek was het vinden van een geschikte 3D-printmethode, aangezien het vervaardigen van een oor het gebruik van biologisch afbreekbare materialen vereist die in het lichaam afbreken zonder het te beschadigen, maar een uiterst nauwkeurige externe structuur en kleine poriën hebben," zei Levenberg tegen ISRAEL21C.


"We schatten dat het mogelijk zal zijn om onze technologie aan te passen aan andere toepassingen, zoals nasale reconstructie en fabricage van verschillende orthopedische implantaten."

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page