top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers hebben een gedurfde theorie gepubliceerd over hoe de hersenen leren


Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers hebben een gedurfde nieuwe theorie gepubliceerd over hoe de hersenen leren, en zeggen dat dit nieuwe mogelijkheden zou kunnen openen voor de behandeling van degeneratieve ziekten - en voor het vergroten van de kracht van computers.


Het onderzoek is inmiddels door vakgenoten beoordeeld, wat betekent dat het nauwkeurig is geanalyseerd en door onafhankelijke experts de moeite waard wordt geacht om te worden gepubliceerd, wat ook daadwerkelijk is gebeurd door publicatie in Scientific Reports.


De studie suggereert dat, hoewel algemeen wordt aangenomen dat veel van het leren van de hersenen in synapsen plaatsvindt, een groot deel van het leren feitelijk plaatsvindt in een ander deel van neuronen - in dendrieten.


Synapsen zijn de kleine openingen tussen twee neuronen, waar zenuwimpulsen worden doorgegeven, terwijl dendrieten verlengstukken van zenuwcellen zijn.


Prof. Ido Kanter van Bar-Ilan University, die het onderzoek leidde met jarenlange dierstudies, vertelde The Times of Israel dat de bevinding "spannend" is omdat medicijnontwikkelaars het kunnen gebruiken om nieuwe soorten behandelingen voor degeneratieve ziekten te helpen ontwikkelen, zoals Alzheimer en Parkinson.


Hij zei dat door te focussen op het versterken van het vermogen van dendrieten, dergelijke nieuwe behandelingen mogelijk kunnen worden.

Afbeelding via WikipediaCommons


Kanter merkte op: "Vandaag de dag ligt de focus van het meeste onderzoek naar medicijnen op synapsen, maar als een deel ervan zich op dendrieten gaat concentreren, hebben we een kans om nieuwe mogelijkheden te openen in de ontwikkeling van medicijnen in het licht van onze bevindingen."


Kanter zei dat een van de redenen waarom de bevinding belangrijk is, is dat dendrieten veel minder energie verbruiken dan synapsen. Bestuderen en begrijpen hoe ze leren mogelijk maken, zal zowel de computerwetenschap als de geneeskunde helpen, voorspelde hij.


"Dendriet leren is veel efficiënter dan het functioneren van synapsen, wat helpt verklaren waarom hersenen veel langzamer zijn dan computers, maar in sommige opzichten veel meer kunnen doen.


"Omdat we het leren van dendriet beter begrijpen, denk ik dat het ons in staat zal stellen om de zeer efficiënte aard ervan in kunstmatige intelligentie te imiteren," zei hij.


“Dit zou de weg kunnen banen naar veel krachtigere computers die veel sneller werken en veel meer gegevens in beperkte tijd analyseren". "The sky kan de limit zijn.”

213 weergaven0 opmerkingen
bottom of page