top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers slaagden erin kankercellen zichzelf te laten doden


Screenshot YouTube


In een primeur slaagden Israëlische onderzoekers erin om een ​​door bacteriën geproduceerd gif te coderen in mRNA-moleculen en het rechtstreeks aan kankercellen af ​​te leveren, waardoor ze het gif produceerden dat hen vervolgens doodde.


De studie, geleid door promovendus Yasmin Granot-Matok en prof. Dan Peer van de Universiteit van Tel Aviv en onlangs gepubliceerd in Theranostics , toonde aan dat een enkele injectie in het tumorbed in diermodellen met melanoom huidkanker leidde tot het verdwijnen van 44 tot 60 procent van de kankercellen.


“Veel bacteriën scheiden gifstoffen af”, legt Peer aan ISRAEL21c uit. “De meest bekende hiervan is waarschijnlijk het botulinumtoxine dat wordt geïnjecteerd bij Botox-behandelingen. Een andere klassieke behandelingstechniek is chemotherapie, waarbij kleine moleculen via de bloedbaan worden toegediend om kankercellen effectief te doden. Chemotherapie heeft echter een groot nadeel: het is niet selectief en doodt ook gezonde cellen.”


"Ons idee was om veilige mRNA-moleculen gecodeerd voor een bacterieel toxine rechtstreeks aan de kankercellen af ​​te leveren, waardoor deze cellen daadwerkelijk het giftige eiwit produceren dat hen later zou doden. Het is als het plaatsen van een paard van Troje in de kankercel.”


De onderzoekers codeerden de genetische informatie van een giftig eiwit geproduceerd door bacteriën van de pseudomonas-familie in mRNA-moleculen – vergelijkbaar met de manier waarop genetische informatie van het spike-eiwit van Covid-19 werd gecodeerd in mRNA-moleculen om het vaccin te maken.


Vervolgens werden de mRNA-moleculen verpakt in lipide nanodeeltjes en gecoat met antilichamen. De deeltjes werden vervolgens geïnjecteerd in diermodellen met melanoom.


"In onze studie produceerde de kankercel het giftige eiwit dat hem uiteindelijk doodde", zegt Peer. "Veel anaerobe bacteriën, vooral die welke in de grond leven, scheiden gifstoffen af, en de meeste van deze gifstoffen kunnen waarschijnlijk met onze methode worden gebruikt."


Prof. Dan Peer. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv via ISRAEL21c


Hij zei dat het als een recept is om de bacteriën rechtstreeks naar de doelcellen te brengen met nanodeeltjes.


“Als de kankercel het 'recept' aan de andere kant leest, begint hij het gif te produceren alsof het de bacterie zelf is en dit zelf geproduceerde gif doodt hem uiteindelijk.


“Zo kunnen we met een simpele injectie in het tumorbed kankercellen 'zelfmoord' laten plegen zonder gezonde cellen te beschadigen. Bovendien kunnen kankercellen geen resistentie ontwikkelen tegen onze technologie, zoals vaak gebeurt bij chemotherapie, omdat we altijd een andere natuurlijke toxine kunnen gebruiken.”
190 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page