top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers voorspellen deze zomer voorzichtig een steekvrije zee


Een kwallenonderzoeker van de Universiteit van Haifa komt van dichtbij met de onderwaterwezens. Foto door Hagai Nativ/Morris Kahn Marine Research Station via ISRAEL21c


Goed nieuws voor iedereen die van zijn zomervakantie probeert te genieten: Israëlische strandgangers kunnen zich het komende seizoen verheugen op een relatief kwallenvrije zee, volgens onderzoekers van de Universiteit van Haifa.


In tegenstelling tot de afgelopen jaren , toen er in juli enorme zwermen kwallen langs de kust van Israël waren, zijn de stranden op dit moment vrij schoon van kwallen – een indicator die zou kunnen betekenen dat de invasies waaraan we gewend zijn geraakt, misschien niet zullen plaatsvinden.


“Op basis van voorgaande jaren, toen de kwallen laat arriveerden, hadden we kleine zomerzwermen en het is mogelijk dat we dit jaar ook zo'n fenomeen zullen zien. Dat wil zeggen, we zullen geen grote en dichte zwerm krijgen”, zegt mariene macro-ecoloog Dor Edelist.


“We zeggen dit voorzichtig, en natuurlijk kan de realiteit nog veranderen. Maar als je naar de gevallen in het verleden kijkt, is deze schatting op dit moment redelijk, 'zei Edelist.


"In voorgaande jaren ontvingen we in deze tijd van de zomer rapporten van zeilers en andere zeereizigers dat de kwallen op weg waren naar ons", voegde toegepast marien ecoloog prof. Dror Angel eraan toe . "Dit jaar zeggen ze nu ook dat de zee vrij is van kwallen."


Luchtstudies bevestigen dit vermoeden, voegde Gur Mizrahi eraan toe , die migratiepatronen van kwallen bestudeert.


"Het gebied dat we vanuit de lucht hebben onderzocht, was erg breed", merkte Mizrahi op. “We vlogen 10 kilometer van de kustlijn en langs alle stranden, en er werden geen zwermen kwallen waargenomen. We hebben een paar kwallen gezien die mogelijk uit de winter- en lenteperiode in het gebied zijn achtergebleven.”


Volgens de onderzoekers zorgde de klimaatverandering ervoor dat het zeewater dit jaar langzamer opwarmde, wat leidde tot een vertraging van twee weken in de voortplanting en migratie van de kwal naar de kust van Israël. Dit verklaart echter nog niet volledig hun gebrek aan uiterlijk.

112 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page