top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëls 2e astronaut raakt gewend aan leven zonder zwaartekracht en wenst iedereen Happy Pesach


Eytan Stibbe in het International Space Station. Screenshot YouTube


Vier dagen geleden ging Eytan Stibbe, de eerste Israëlische ruimtetoerist, het internationale ruimtestation in. Dinsdagavond gaf hij aan de drie Israëlische nieuwszenders een interview waarin hij zei "dat hij begint te wennen aan de omstandigheden in het ruimtestation".


Nu hij een aantal dagen in de ruimte is vertelde Stibbe over zijn aanpassing aan de zwaartekracht: "De situatie is veel beter dan de eerste dag. Nu voelen we ons vrij en bekijken we de ruimte, terwijl de hersenen zich op een comfortabele manier aanpassen."


Stibbe zei dat hij en zijn mede-astronauten nu voldoende geacclimatiseerd zijn om achteruit te gaan en zich in alle richtingen te kunnen oriënteren.


"Het is onmogelijk om deze fysiologische sensaties te oefenen als je op aarde bent", vertelde hij aan de nieuwszenders.


Stibbe sprak over zijn drukke agenda tijdens zijn onderneming en vertelde dat zijn dag om 6 uur 's ochtends begint "zich klaarmaken voor het slaapgedeelte, douchen, ontbijt", legt hij uit. "Om 7.00 - 7:30 uur, pakken we onze spullen voor de rest van de dag en dan is er een ochtendbriefing voor iedereen samen, voor het hele team op het station, 11 astronomen. Daarna verspreiden we ons naar onze werkposities volgens het werkplan."Er is veel wederzijdse hulp, wie zijn missie vroeg beëindigt, gaat kijken hoe de anderen het doen en wie achterblijft krijgt hulp van anderen", beschrijft Stibbe de coöperatieve geest bij het ISS. "Het professionele team van NASA dat hier is, helpt enorm bij alles wat we hier doen."


Vervolgens voeren ze de tientallen wetenschappelijke experimenten uit waarvoor ze de ruimte in werden gestuurd, vertelde Stibbe aan Ynet, eraan toevoegend dat er veel kameraadschap is tussen de verschillende astronauten.


Tegen de publieke omroep KAN, zei Stibbe dat hij het herinneringsschilderij van Ilan Ramon's dochter Noa mee had genomen de ruimte in, evenals een pagina die overleefde uit het dagboek van de omgekomen astronaut: "Het schilderij van Noa Ramon is gemaakt van planken die de crash van haar vader hebben overleefd, en ze slaagde erin er een schilderij van te maken. Een heel bijzonder schilderij."


Stibbe zei dinsdag geluk te hebben om Israël vanuit de ruimte te zien: "Tijdens het ontbijt rende ik naar het raam, zag Israël en pakte de dichtstbijzijnde camera. Mooie foto's, ook al was het noorden een beetje bewolkt, maar de centrale en zuidelijke regio's waren blootgesteld. Ik ga ervan uit dat ik meer kansen heb, zowel overdag als 's nachts."


Hoewel Stibbe erkent dat er een zeker risico is bij hun terugkeer naar de atmosfeer van de aarde, maakt Stibbe zich niet veel zorgen over het maken van de reis terug. "Ik voel me heel veilig en vertrouw op de gereedschappen en apparatuur die we hebben", vertelde hij aan Maariv.


Net als alle andere Joden op aarde is Stibbe van plan om op vrijdagavond Pesach te vieren. "Er is geen wijn, er is matza. Er is gefilte vis. De Rus bood me gefilte vis aan, ziet er erg lekker uit", beschrijft hij de festiviteiten die hem te wachten staan. "Ik heb een glas, niet dat ik een glas nodig heb om te drinken, maar ik zal drinken en ik heb een glas voor 'Eliyah HaNavi'", zei Stibbe, verwijzend naar de Pesach-tradities.


Aan het eind van het interview wenste Eytan iedereen "een happy Pesach" toe.40 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page