top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IsraAID levert ruim 10 miljoen liter veilig water in Oekraïne

Een vrouw haalt water uit een IsraAID-waterdistributiestation in de regio Mykolaiv. Foto IsraAID


IsraAID, de belangrijkste humanitaire hulporganisatie van Israël, heeft ruim 10 miljoen liter veilig drinkwater ter beschikking gesteld aan gemeenschappen die zijn afgesneden van de infrastructuur in Zuid-Oekraïne.


Gericht op de oblast Mykolaiv, waar grote delen van zijn waterinfrastructuur sinds april 2022 zijn verwoest, produceren mobiele en stationaire waterfiltratiesystemen met omgekeerde osmose, geleverd door de Israëlische NGO, nu meer dan 1 miljoen liter veilig drinkwater per maand. In de stad Mykolaiv heeft IsraAID lokale autoriteiten en exploitanten van waterdistributiepunten getraind in het onderhoud en gebruik van de watersystemen, waardoor voortdurende duurzaamheid wordt gegarandeerd.

Foto IsraAID


In april 2022 heeft de Russische aanval op de oevers van de rivier de Dnipro de leidingen doorgesneden die de havenstad Mykolaiv van water voorzagen. De stad begon gedeeltelijk zout water uit de nabijgelegen zuidelijke Buh-monding naar binnen te pompen, dat onveilig is om te drinken en sindsdien een groot deel van het leidingsysteem heeft aangetast. In augustus 2023 heeft de vernietiging van de Kakhovka-dam de watercrisis verder geïntensiveerd, wat een ecologische ramp veroorzaakte met massale overstromingen en het leeglopen van het Kakhovka-reservoir.


De 15 stationaire waterzuiveringsstations van IsraAID zijn op de bestaande pijpleiding geïnstalleerd en zijn de enige watersystemen in de regio die water uit de monding kunnen zuiveren en ontzilten. Elf van de waterstations zijn in scholen geïnstalleerd, waardoor kinderen veilig water krijgen en scholen weer open kunnen. De andere vier zijn geïnstalleerd in gemeentelijke voorzieningen, waardoor open toegang en geloofwaardigheid worden gewaarborgd. Daarnaast leidde IsraAID de inspanningen onder humanitaire actoren om een ​​interactief digitaal hulpmiddel voor gemeenschapsleden te produceren dat waterpunten in kaart brengt en informatie bevat over de waterkwaliteit, soorten stations en openingstijden.

Foto IsraAID


De twee mobiele waterstations van IsraAID zijn voorzien van extra filters en waterbehandelingsfasen, waardoor ze drinkwater kunnen maken uit sterk vervuilde waterbronnen. De mobiele waterstations richten zich op zeer kwetsbare plattelandsgemeenschappen. De autoriteiten van de twee dorpen waar de stations zich bevinden, delen water met hun buren en vervoeren gezuiverd water naar andere achtergestelde, afgelegen dorpen. De mobiele stations kunnen worden verplaatst als de behoeften en lokale prioriteiten veranderen.


Daarnaast heeft IsraAID acht boorgaten hersteld in Shevchenkivska Hromada, een landelijke regio op de grens tussen Mykolajiv en de oblasten Kherson. Het gebied lag in de frontlinie van de gevechten tijdens de Russische bezetting van Kherson, waarbij veel huizen in de regio werden beschadigd en de toegang tot infrastructuur, onderdak en voorraden werd aangetast. De organisatie leverde en installeerde acht sets geavanceerde pompapparatuur voor bestaande boorgaten, waardoor het elektriciteitsverbruik daalde in een tijd waarin een consistente levering niet gegarandeerd was. 


IsraAID's watervoorzieningsprojectmanager, Pavlo Dudnyk, zei:

"IsraAID is er trots op de toegang van Oekraïners tot veilig drinkwater in het zuiden van het land te ondersteunen, waar velen al bijna twee jaar zijn afgesloten van de infrastructuur.

In onze technologische oplossingen streven we naar de beste kwaliteit en duurzaamheid. We gebruiken bijvoorbeeld de meest betrouwbare apparatuur in Shevchenkivska Hromada, waar we het bestaande boorgat hebben gerehabiliteerd en geüpgraded. De stations zijn uitgerust met waterniveau- en motortemperatuurindicatoren, evenals stroom- en spanningsbeveiliging, waardoor gemeenschappen worden geholpen onderhoud van de apparatuur en een hoog waterkwaliteitsniveau. De unieke frequentieadapters verminderen de belasting van lokale elektriciteitsnetwerken, waardoor de elektriciteitsvoorziening aanzienlijk wordt verminderd in een tijd waarin stroom een ​​schaarse hulpbron is."


  

137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page