top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IsraAID markeert een jaar veilig water in de Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv


Foto IsraAID/Oleg Samoilenko


IsraAID, de grootste humanitaire hulporganisatie van Israël, markeert een jaar lang veilig drinkwater in de Oekraïense havenstad Mykolaiv. Nadat een Russische aanval de watervoorziening van de stad had verbroken, installeerde IsraAID vier waterfiltratiesystemen in de stad, waardoor de bewoners weer toegang kregen tot veilig drinkwater.


Vandaag exploiteert de organisatie 12 waterdistributiepunten in Mykolaiv en heeft ze vier miljoen liter veilig drinkwater geleverd als onderdeel van haar voortdurende reactie op de oorlog in Oekraïne en haar inzet om kwetsbare en ontheemde Oekraïense gemeenschappen te ondersteunen.


Foto IsraAID/Oleg Samoilenko


In april 2022 werd de watertoevoer naar Mykolaiv volledig verbroken nadat een Russische aanval op de Kherson-regio de leidingen vernielde die water uit het nabijgelegen reservoir halen. De havenstad, zo'n 50 km ten oosten van Odessa gelegen, had maandenlang geen toegang tot water. De gemeente begon met het oppompen van "technisch water" uit een nabijgelegen riviermonding, maar het gedeeltelijk zoute water was ongeschikt voor drinkwater en ander huishoudelijk gebruik. In augustus van dat jaar leverde IsraAID, in samenwerking met MASHAV, vier waterfiltratiesystemen met omgekeerde osmose aan de stad en installeerde ze in districtsadministratiecentra door de hele stad.


In de loop van het afgelopen jaar heeft IsraAID haar waterprogramma in de stad uitgebreid. Tegenwoordig bevinden de 12 waterdistributiepunten van de organisatie zich in districtsadministratiecentra, scholen en kleuterscholen. IsraAID heeft gemeentewerkers getraind in de zorg en het onderhoud van de systemen, zodat ze soepel blijven werken. Tot op heden heeft IsraAID meer dan 4 miljoen liter drinkwater geleverd.


Foto IsraAID/Oleg Samoilenko


Terwijl de vijandelijkheden in Oekraïne voortduren, blijft IsraAID zich aanpassen. Vorige maand verwondden Russische raketaanvallen minstens 18 mensen en beschadigden grote delen van Mykolaiv, waaronder een gebouw waarin een van de waterdistributiepunten van IsraAID is gehuisvest. Het systeem was gedeeltelijk beschadigd en IsraAID werkte samen met de gemeente om het systeem te repareren en water te blijven leveren.


De verdeelpunten zijn gratis toegankelijk voor alle inwoners van de stad. Maria*, een oudere vrouw die elke dag een van de distributiepunten van IsraAID bezoekt om haar waterkan te vullen, zei: "Ik woon alleen sinds mijn kleinzoon in Mariupol werd gegijzeld. Ik kan maar één fles van zes liter dragen, dus ik kom naar vul het elke dag. Ik gebruik dit water om te drinken, koken en baden. Ik ben dankbaar dat dit waterpunt is geopend in het gebouw naast het mijne, vroeger moest ik veel verder reizen om water te halen." Anna* en Ivan*, een jong stel, bezoeken dagelijks het verdeelpunt met tientallen flessen. Vervolgens delen ze water uit aan vrienden en familie die minder mobiel zijn of zelf geen water kunnen halen. "Onze vriendin heeft onlangs haar been gebroken," zegt Anna, "dus zijn we haar ook water gaan brengen."


Het hoofd van de missie van IsraAID in Oekraïne, Alena Druzhynina, zei:


“We zijn er trots op deze mijlpaal van een jaar toegang tot veilig water in Mykolaiv te vieren. Het maakt deel uit van onze toewijding aan de Oekraïense gemeenschappen op de lange termijn, en we zullen deze inspanning voortzetten zolang we nodig zijn. Water is zo'n essentiële behoefte, en toegang hebben tot veilig, gratis drinkwater heeft een enorme impact op gemeenschappen die al met zoveel uitdagingen te maken hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat elk van de miljoenen liters water die we hebben verstrekt, het dagelijks leven ondersteunt van echte mensen die onvoorstelbare uitdagingen aangaan. In al onze programma's - van geestelijke gezondheidszorg tot medische ondersteuning en het uitdelen van essentiële hulpgoederen - zullen we de weerbaarheid van het Oekraïense volk blijven ondersteunen zolang het nodig is."


* Namen zijn gewijzigd voor de veiligheid en privacy van de bewoners.

54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page