top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Jonge jeugdleider ontdekt oude "magische spiegel" bij een archeologische opgraving in noord Israël


Aviv Weizman. Foto Mill Algem / Israel Antiquities Authority


500 middelbare scholieren op een "Overlevingscursus", geleid door de afdeling Shelah and Land of Israel Studies van het Ministerie van Onderwijs, namen samen met de Israel Antiquities Authority deel aan archeologische opgravingen in het hele land, waarbij ze hun historisch en cultureel erfgoed tegenkwamen.


Een paar dagen geleden nam de zeventienjarige Aviv Weizman uit Kiryat Motskin, in de buurt van Haifa, deel aan een archeologische opgraving van de Israel Antiquities Authority op de oude plek van Usha, als onderdeel van de Young Leaders' Survival Course, en ontdekte een uitzonderlijke vondst uit de Byzantijnse periode - een 1500 jaar oude 'magische spiegel'.


Tijdens de Shelah Young Leaders’ Survival Course van het Ministerie van Onderwijs nemen de jonge leiders deel aan een 90 km lange survivaltocht van Mount Meron naar Mount Hermon. Tijdens de trektocht nemen de jongeren deel aan archeologische opgravingen van de Israel Antiquities Authority op locaties in het hele land die in de toekomst voor het grote publiek zullen worden opengesteld.


De spiegel. Foto Mill Algem / Israel Antiquities Authority


Een van de plaatsen waar de jeugd groef was de site van Usha dicht bij Kiryat Ata, geregisseerd door de archeoloog Hanaa Abu Uqsa Abud van de Israel Antiquities Authority. Deze week leverde de opgraving een bijzondere vondst op: een bijzondere aardewerkscherf die tussen de muren van een gebouw uit de grond gluurde. Aviv ontdekte de scherf, raapte hem op en liet hem zien aan Dr. Einat Ambar-Armon, directeur van het Northern Education Center van de Israel Antiquities Authority, die de vondst herkende als de plaquette van een magische spiegel.


De locatie. Foto Mill Algem / Israel Antiquities Authority


Volgens Navit Popovitch, curator van de Israel Antiquities Authority van de klassieke perioden, “maakt het fragment deel uit van een “magische spiegel” uit de Byzantijnse periode, de 4e-6e eeuw na Christus. Een glazen spiegel, ter bescherming tegen het boze oog, werd in het midden van de plaquette geplaatst: het idee was dat de boze geest, zoals een demon, die in de spiegel keek, zijn eigen spiegelbeeld zou zien, en dit zou de eigenaar beschermen van de spiegel. Soortgelijke spiegelplaten zijn in het verleden gevonden als grafgiften in graven, om de overledenen te beschermen tijdens hun reis naar de toekomende wereld.”


De bijna complete spiegel. Foto Lara Amit / Israel Antiquities Authority


Eli Shayish, directeur van het ministerie van Onderwijs Shelah en Land of Israel Studies, zei: "De deelname van de leerlingen aan de archeologische opgravingen verdiept hun gevoel van verbondenheid met het land en zijn erfgoed."


Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Tijdens de trektocht van een week ontdekten de jonge leiders nog meer vondsten, waaronder aardewerken potten, munten, gedecoreerde steenfragmenten en zelfs een wateraquaduct. Geschiedenis, meestal onderwezen in de klas, komt tot leven vanaf de grond. Een leerling die tijdens een opgraving een vondst ontdekt, zal de ervaring nooit vergeten. Er is geen betere manier om de jeugd aan het land en het erfgoed te binden.”


Dr. Einat Ambar-Armon en Aviv Weizman. Foto Emil Algam / Israel Antiquities Authority


Volgens Saar Ganor, coördinator van het project namens de Israel Antiquities Authority, “verfraait deze vondst de wederzijdse bijdrage van de samenwerking tussen de Israel Antiquities Authority en het Shelah Project van het Ministerie van Onderwijs: verleden, en ook de jeugd een persoonlijke empowerment-ervaring bieden, waardoor ze worden verbonden met hun wortels.

119 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page