top of page
  • Barak Ravid

Joodse organisaties in de VS: extreme maatregelen kunnen steun aan Israël schaden


Screenshot video.


Tijdens een moeilijke bijeenkomst op de Israëlische ambassade in Washington, ongeveer twee weken geleden, waarschuwden hoge functionarissen van verschillende joodse organisaties in de Verenigde Staten dat racistische of extreme maatregelen van de nieuwe regering in Jeruzalem de steun voor Israël onder het Amerikaanse jodendom aanzienlijk zouden kunnen schaden, aldus zes bronnen die aan de bijeenkomst hebben deelgenomen of over de inhoud zijn geïnformeerd, schrijft Barak Ravid in Walla.


Waarom is het belangrijk

Een hoge Israëlische functionaris zei dat de bijeenkomst op de ambassade de ernstige bezorgdheid vertegenwoordigde van de grote Joodse organisaties in de Verenigde Staten over een mogelijke breuk met Israël als gevolg van het beleid van de nieuwe regering ten aanzien van het wereldjodendom en democratische waarden.


De bijeenkomst op 7 december werd bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende organisaties uit de hoofdstroom van het Amerikaanse jodendom, die de ruggengraat vormen van de pro-Israëlische gemeenschap in de Verenigde Staten en worden beschouwd als permanente contacten van de Israëlische missies in het land.


In het nieuwscentrum

De vertegenwoordigers van de Joodse organisaties waren uitgenodigd voor een gesprek met het hoofd van de Divisie Diaspora van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Shuli Davidovich. Laatstgenoemde vroeg van hen te horen hoe het er binnen de Joodse gemeenschap aan toe ging met betrekking tot de politieke ontwikkelingen in Israël.


De ontmoeting vond plaats midden in de coalitieonderhandelingen tussen de Likud en de ultraorthodoxe partijen en extreemrechtse partijen, en een paar dagen na de ondertekening van het regeerakkoord dat Knesset lid Avi Maoz bevoegdheden gaf over de externe onderwijsprogramma's op de scholen.


Volgens de bronnen die aan de bijeenkomst deelnamen, vond deze plaats in een moeilijke sfeer en spraken vrijwel alle aanwezige vertegenwoordigers van de Joodse organisaties hun zorgen uit over het beleid van de nieuwe regering in Israël.


Enkele van de zorgen die werden geuit, hadden betrekking op de kwestie van religieus pluralisme in Israël en de mogelijkheid dat de Wet op Terugkeer zal worden gewijzigd en streng zal worden, evenals de Bekeringswet, op een manier die een negatieve invloed zou kunnen hebben op de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.


De meeste coalitieleden zijn voorstander van het beperken van de Wet op Terugkeer, zodat kleinkinderen van Joden en hun echtgenoten geen Israëlisch staatsburgerschap kunnen verkrijgen. Een dergelijke stap zou veel Joden over de hele wereld kunnen treffen, ook in de Verenigde Staten.


Kandidaat-premier Benjamin Netanyahu zei eerder deze maand in een interview met het NBC-netwerk dat hij niet zal toestaan ​​dat de Wet op Terugkeer wordt gewijzigd, maar in de regeerakkoorden staat een clausule, volgens welke een commissie zal worden ingesteld om te onderzoeken het probleem.


De Joodse leiders die aan de bijeenkomst deelnamen, uitten ook hun bezorgdheid over Netanyahu's partners van extreemrechts - Itamar Ben Gabir en Bezalel Smotrich - die racistische standpunten en steun voor Joodse suprematie uitten, evenals over Avi Maoz - die zich uitsprak tegen de rechten van de LGBT-gemeenschap.


Achter de schermen

Volgens bronnen die de bijeenkomst bijwoonden, zeiden sommige vertegenwoordigers van de Joodse organisaties dat racistisch beleid, acties die conservatieve en hervormingsgezinde Joden zouden lastigvallen en maatregelen die de LGBT-gemeenschap zouden schaden, donaties aan Israël van de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten zouden kunnen schaden en ervoor kunnen zorgen dat jonge Amerikaanse joden afstand nemen van Israël en er geen steun voor betuigen.


Sommige deelnemers aan de bijeenkomst waarschuwden zelfs voor een scenario waarin Amerikaanse Joden demonstraties zouden organiseren voor de Israëlische ambassade in Washington om te protesteren tegen de Israëlische regering of delen daarvan, aldus vier bronnen die bij de bijeenkomst aanwezig waren of waren geïnformeerd over de inhoud ervan.


"Tijdens de bijeenkomst waren er mensen die zeiden dat de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten honderden mensen op vliegtuigen naar Israël zou kunnen sturen om in Jeruzalem te demonstreren", zei een van de bronnen.


Bronnen die de bijeenkomst bijwoonden zeiden dat de algemene boodschap was dat het beleid van de nieuwe Israëlische regering het werk zou kunnen bemoeilijken dat Joodse organisaties in de Verenigde Staten doen om steun voor Israël te mobiliseren.


"We vertelden hen (de mensen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken) dat we kwamen om hen te waarschuwen dat de dingen zich in een slechte richting zouden kunnen ontwikkelen en dat ze zich hiervan bewust moesten zijn en zich erop moesten voorbereiden", zei een van de deelnemers aan de bijeenkomst.


De andere kant

De ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken die aan de bijeenkomst deelnamen, waren verrast door de harde berichten en probeerden de vertegenwoordigers van de joodse organisaties te kalmeren. Ze vroegen hen af ​​te wachten wat het beleid van de regering zou zijn, en beloofden hun boodschap over te brengen aan de aantredende regering, aldus twee bronnen die bij de bijeenkomst aanwezig waren.


Twee hoge functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden dat Davidovitch kort na de ontmoeting met de vertegenwoordigers van de Joodse organisaties de Israëlische ambassadeur in Washington Mike Herzog en de consuls-generaals van Israël in de Verenigde Staten, die op dat moment bij de conferentie aanwezig waren, op de hoogte bracht op de Israëlische ambassade in Washington. Davidovich zei dat ze de ontmoeting met de vertegenwoordigers van de organisaties geschokt en erg bezorgd verlieten.


Toen Davidovich terugkeerde naar Israël, bracht ze de directie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte van de details van de ontmoeting met de vertegenwoordigers van de Joodse organisaties en benadrukte ze nogmaals dat ze zich grote zorgen maakte, aldus een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woordvoerder Lior Hait van het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven.


Wat nu

De vertegenwoordigers van de Joodse organisaties zeiden tijdens de bijeenkomst dat ze geïnteresseerd zijn in een ontmoeting met Netanyahu nadat hij is aangetreden, om rechtstreeks met hem de zorgen te bespreken die ze hebben met betrekking tot het beleid van de nieuwe regering.

Note:

Dit is een letterlijke vertaling van het artikel van Barak Ravid zoals geschreven in Walla en met schriftelijke toestemming overgenomen.127 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page