top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kans bestaat dat het Israëlische vaccin een einde maakt aan de Covid-19 pandemie


Ter illustratie. Foto Mohammad Shahhosseini in Unsplash


Zal Israëls COVID-19-vaccin een game-changer kunnen zijn voor Israël en de rest van de wereld? Dr. Jonathan Javitt, CEO van NeuroRx, het Amerikaanse farmaceutische bedrijf dat exclusieve wereldwijde ontwikkelings-, productie- en marketingrechten heeft gekregen voor het BriLife- vaccin van Israël, zegt: ""Er is bewijs dat het Israëlische vaccin dit vreselijke virus mogelijk beter aanpakt dan andere technologieën".


Deze week kreeg The Jerusalem Post toegang tot nieuwe gegevens die aantonen dat BriLife effectiever zou kunnen zijn tegen mutaties en blijvende immuniteit zou verlenen.


Daarnaast toonden voorlopige gegevens die ongeveer een maand geleden bekend werden als onderdeel van Israëls Fase II BriLife-onderzoek aan, dat slechts één op de 200 patiënten die op dat moment konden worden geëvalueerd, het virus had opgelopen.


Het BriLife-vaccin is gebaseerd op een platform dat door farmaceutische gigant Merck & Co. wordt gebruikt voor zijn ebolavaccin, wat betekent dat het een platform is dat al meerdere jaren over de hele wereld is gevalideerd en zowel veilig als effectief is bewezen.

“We hebben gekozen voor een aanpak die enerzijds modern en anderzijds conservatiever en minder gedurfd is dan de andere vaccinmakers kozen”, zei prof. Shmuel Shapira, de vader van het BriLife-coronavirusvaccin van Israël.


BRILIFE is een op vectoren gebaseerd vaccin. Het vaccin neemt het vesculaire stomatitisvirus (VSV) en manipuleert het genetisch zodat het het spike-eiwit van het nieuwe coronavirus op zijn envelop tot expressie zal brengen. Eenmaal geïnjecteerd, veroorzaakt het zelf geen ziekte. In plaats daarvan herkent het lichaam het spike-eiwit dat op de envelop tot expressie wordt gebracht en begint het een immunologische reactie te ontwikkelen. Bovendien bindt dit vaccin, in tegenstelling tot andere vaccins, aan de exacte cel in de long die het doelwit is van het nieuwe coronavirus, aldus de experts in The Jerusalem Post.


"Het is alsof je een virus zoals het coronavirus krijgt zonder de ziekte te krijgen", legt Caraco uit. "Als je dan wordt blootgesteld aan het echte coronavirus, zal de immunologische reactie die door het vaccin werd veroorzaakt, infectie voorkomen."


mRNA-vaccins, aan de andere kant, gebruiken een sequentie van genetisch RNA-materiaal dat in een laboratorium is geproduceerd en dat, wanneer het wordt geïnjecteerd, de cellen binnendringt en de productie van de virale componenten stimuleert die vervolgens het immuunsysteem trainen om het virus te bestrijden.


Omdat het BriLife-vaccin het immuunsysteem een ​​wat completere versie van het spike-eiwit biedt, kan dit het immuunsysteem de kans geven om meer doelen op het spike-eiwit te zien en daarom meer dingen op het virus te richten - waardoor het effectiever is tegen varianten.


Neutraliserende antilichaamtesten die onlangs in het IIBR-lab werden uitgevoerd, toonden aan dat de antilichamen van het vaccin hun neutralisatiecapaciteit behouden tegen alle vier de belangrijkste zorgwekkende varianten: alfa, bèta, gamma en delta.


IN DIT onderzoek, ingediend voor peer review door The New England Journal of Medicine , zeggen de IIBR-onderzoekers dat ze voor het eerst de werkzaamheid hebben aangetoond van het BriLife-vaccin, dat een neutralisatiereactie veroorzaakte in het serum van sommige mensen die ermee waren gevaccineerd tijdens Israëls Fase II klinische proef tegen al deze varianten. De onderzoekers zeiden dat dit kan worden toegeschreven aan de unieke genetische kenmerken van het vaccin.


BriLife “is een zelf vermeerderend, levend virusvaccin waarin het spike-eiwit van het vaccin lijkt te evolueren op een manier die consistent is met de evolutie van het SARS-CoV-2-virus in de natuur”, legde NRx uit in een persbericht.


"Dus, hoewel er varianten kunnen ontstaan ​​die handmatige verrijking van het vaccin tegen die specifieke varianten ondersteunen, kan het vaccin zelf blijven evolueren op een manier die voortdurende bescherming biedt tegen varianten."


Een kleine, afzonderlijke reeks gegevens die in augustus via Israëlische media werd vrijgegeven, toonde aan dat in tegenstelling tot het Pfizer-vaccin dat na vier tot zes maanden afneemt, het bij een voldoende hoge dosis BriLife bescherming op langere termijn biedt.


Het rapport zei dat ongeveer 230 mensen die de hoogste dosis van het Israëlische vaccin hadden gekregen, te horen kregen dat ze geen booster nodig hadden.

1.175 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page