top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kinderen uit Gaza en andere moslimlanden konden in een Israëlisch ziekenhuis Ramadan vieren


Een Palestijnse patiënt van Save a Child's Heart (SACH) herstelt in het Sylvan Adams Children's Hospital van het Wolfson Medical Center in Holon. Foto met dank aan SACH via ISRAEL21C


Eenentwintig buitenlandse kinderen die herstellende waren van een hartoperatie in de voorstad Holon in Tel Aviv sliepen vorige week in een schuilkelder - net als duizenden Israëli's - terwijl luchtalarmsirenes waarschuwden voor inkomende raketten uit Gaza. Sommige kinderen, en hun moeders, zijn Palestijnen in Gaza.


Dat is normaal voor Save a Child's Heart (SACH) , een vrijwilligersorganisatie die sinds 1995 levensreddende medische zorg heeft verleend aan bijna 6.000 kinderen uit 62 landen.


De kinderen worden gratis behandeld in het Sylvan Adams Kinderziekenhuis van Wolfson Medical Center en herstellen daarna onder medisch toezicht in het kinderhuis van SACH.


Meer dan 30 kinderen zijn uit Tanzania, Zanzibar, Zambia, Kenia, Oeganda, Kosovo, de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn nu in Israël, zegt SACH adjunct-directeur Tamar Shapira.


Normaal gesproken kunnen mensen uit Gaza en de gebieden van de Palestijnse Autoriteit rechtstreeks naar huis gaan om te herstellen onder de zorg van medisch personeel dat is opgeleid door SACH.


Maar dit zijn geen normale tijden.


Sinds 10 mei zijn duizenden raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd, met dood en verderf tot gevolg. De grenzen zijn gesloten.


Drie kinderen uit Gaza verblijven in het kinderhuis - een baby, een 12 maanden oud en nog eens zes jaar oud. Twee worden vergezeld door hun moeder en de ander door een grootmoeder. Nog zes andere kinderen uit Gaza liggen in het ziekenhuis.


Een zesjarig meisje uit Gaza geniet van een verjaardagsfeestje in het kinderhuis van Save a Child's Heart. Foto met dank aan SACH


Ramadan bij Save A Child's Heart


De afgelopen week was er niet alleen een nieuwe ronde van aanvallen vanuit Gaza. Het markeerde ook het einde van de Ramadan, een maand van vasten, gebed en liefdadigheid op de islamitische kalender.


De inwoners van Gaza voegden zich bij andere moslimfamilies in het SACH-kindertehuis - zoals een 14-jarige uit Kosovo en een een- en zesjarige uit Zanzibar, met hun moeders - tijdens nachtelijke ontbijttijden en het Eidal-Fitrfeast als afsluiting van de laatste dag van Ramadan (12 mei).


Moeders van Save a Child's Heart-patiënten koken samen in het huis waar de kinderen bijkomen voordat ze naar huis gaan. Foto met dank aan SACH


"Ramadan is, net als alle andere religieuze feestdagen, altijd heel bijzonder in de SACH-familie van patiënten, personeel en vrijwilligers", zegt Shapira.


“We proberen voor iedereen een warme, ondersteunende omgeving te creëren om hier zoveel mogelijk hun religieuze leven voort te zetten. Als een christen op zondag naar de kerk wil, of een moslim op vrijdag naar een moskee, dan proberen we dat voor elkaar te krijgen. We hebben altijd Palestijnen die met kleine gebedskleden komen ”, zegt ze.


“Maar dit jaar was Ramadan veel krachtiger. Iedereen bij elkaar hebben in het kindertehuis uit drie moslimlanden, inclusief Gaza, was uniek. "


'Dit is je familie terwijl je in Israël bent'


"We kwamen er al vroeg in de geschiedenis van Save a Child's Heart achter dat als je wilt dat een kind zich thuis voelt, hij moet eten wat hij gewend is", zegt Shapira.


“We geven de moeders verse ingrediënten en iedereen kookt zijn traditionele gerechten. Sommige moeders koken met baby's op hun rug. Er komt altijd een exotische mix van geuren en smaken uit onze keuken. "


Moeders koken hun eigen keuken in het kinderhuis van Save a Child's Heart. Foto met dank aan SACH


Het maakt niet uit hoeveel verschillende keukens er op een bepaalde dag worden bereid in het kinderhuis van SACH, alle kinderen en verzorgers eten samen als een gezin, zegt Laura Kafif, een inwoner van Noord-Ierland die de afgelopen 20 jaar toezicht heeft gehouden op het kinderhuis.


“Ik probeer iedereen hier, ongeacht taal, religie en nationaliteit, duidelijk te maken dat dit jouw familie is terwijl je hier in Israël bent. Iedereen is hier om de kinderen te helpen herstellen en gezond naar huis te gaan ”, zegt Kafif tegen ISRAEL21c.


Tijdens de ramadan maakten de moeders uit Zambia, Kenia en Tanzania eten klaar voor de moslimkinderen in plaats van moeders die aan het vasten waren tot zonsondergang.


"Ons team van professionals en vrijwilligers bij SACH bestaat uit christenen, joden en moslims", zegt Shapira.


“We hebben een moslimmedewerker in het kindertehuis en een andere in het ziekenhuisprogramma, die ook de ramadan observeerden. Net als veel Israëlische ziekenhuizen heeft Wolfson veel moslimverpleegkundigen, doktoren en andere stafleden die alle kinderen behandelen, wat er ook gebeurt. "


De kinderen kalm houden onder vuur


Dit is niet de eerste keer dat Kafif het SACH-kinderhuis onder uitdagende omstandigheden heeft moeten beheren.


Haar primaire doel is het handhaven van een rustige sfeer en de voorspelbare dagelijkse routine van medische controles, spelen met vrijwilligers, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten.


Huismoeder Laura Kafif (tweede van rechts, bovenste rij) met moeders die bij hun herstellende kinderen verblijven in Save a Child's Heart. Foto met dank aan SACH


"Met het einde van de corona, kwamen we terug naar een soort normaliteit, en we gingen van dat naar dit," zegt Kafif, verwijzend naar de raketten.


“Ik probeer geen zorgen of stress te tonen, want dat zal ook de verpleegsters en moeders zorgen baren. Ik probeer uit te leggen wat ze zullen meemaken, maar de meeste van deze kinderen hebben thuis geen sirenes en schuilkelders ”, zegt ze.


“Onze medewerkers werken er hard aan om ervoor te zorgen dat alles in orde is. Het is moeilijk voor ze. De moeders uit Gaza maken zich zorgen over hun families daar. "


De eerste twee nachten van het conflict sliep iedereen in de schuilplaats van het gebouw terwijl Holon zich in de vuurlinie bevond. Op 11 mei stortte een raket in een bus in de stad, waarbij twee volwassenen en een vijfjarig meisje gewond raakten.


Sindsdien is het grotendeels stil geweest. Toen we dinsdag met Kafif spraken, speelden enkele kinderen buiten in de tuin.


"Op dit moment kunnen de patiënten uit Gaza niet naar huis", zegt Kafif. "Laten we hopen dat er snel een einde aan komt en dat iedereen zijn dagelijkse leven kan voortzetten."


Shapira voegt eraan toe: “Het is een buitengewoon moeilijke en trieste situatie. We moeten blijven doen wat we doen en onthouden dat eenheid onze belangrijkste kracht is. Samen kunnen we alles overwinnen en goed blijven doen in deze wereld. "81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page