top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Knesset keurt in eerste lezing twee clausules van justitiële hervorming goed


Foto Knesset tv


De commissie Grondwet, Recht en Justitie van de Knesset keurde maandag twee van de wetsvoorstellen goed die zijn voorgesteld in de hervorming van het rechtsstelsel in eerste lezing, met negen parlementsleden voor en zeven tegen.


De twee clausules zullen de samenstelling van de selectiecommissie van rechters veranderen en het Hooggerechtshof in haar werk beperken en de basiswetten van Israël herzien en wijzigen, ten nadele van de democratie.


Deze wetgeving vormt de basis van het plan van de regering om de capaciteit van het Hooggerechtshof om het Israëlische parlement te controleren vrijwel uit te schakelen, en vertegenwoordigt de eerste stappen om de controversiële gerechtelijke hervormingen, die al wekenlang de bron zijn van meerdere protesten in het hele land, te doorbreken, aldus Ynet.


Terwijl de coalitie- en oppositieleden kibbelden over de twee stukken wetgeving, barstte de commissie los in intense schreeuwende gevechten, gezang en dramatische exits.

Wetgever Simcha Rothman verwijderde oppositieleden die begonnen te zingen. Gezangen van "Schaam!" was te horen van demonstranten die zich buiten het parlement verzamelden.

Een van de wetsvoorstellen, geschreven door Rothman zelf, zal voorkomen dat het Hooggerechtshof van Israël wetgeving blokkeert die in tegenspraak is met een van de basiswetten van Israël, die fungeert als de de facto grondwet van het land.

"Ik verwelkom het initiatief van de president om een ​​echte dialoog te voeren over manieren om het gerechtelijk apparaat te corrigeren en de relatie tussen het gerecht en de verschillende overheidsinstanties te herstellen", zei Rothman.


"Je zult het land verbranden!", zei Idan Roll van de centristische Yesh Atid-partij tegen Rothman, de panelvoorzitter van het extreemrechtse religieus-zionistische blok, voordat hij naar buiten werd geleid.


Het wetsvoorstel van Rothman - de "override-clausule" genoemd - zou de Knesset in staat stellen wetten aan te nemen die in strijd zijn met de 12 basiswetten zonder tussenkomst van het Hof. Het wetsvoorstel vereist dat de rechtbank het er unaniem over eens is dat de wetgeving ongrondwettelijk is, en als ook maar één van de 15 rechters het er niet mee eens is, kan de Knesset de wet met een meerderheid herroepen.

De verstoringen duurden meer dan een half uur, waardoor de commissie niet verder kon. Uiteindelijk kon de eerste wet op de gerechtelijke hervorming echter met 9-7 worden aangenomen ten gunste van de wet, terwijl oppositieleden luid protesteerden.


133 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page