top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kostbaarste Hebreeuwse Bijbel, 1100 jaar oud, komt terug naar Israël


ANU-voorzitter Irina Nevzlin met de Codex Sassoon. Foto door Perry Bindelglass via ISRAEL21c


De 1100 jaar oude Codex Sassoon, de oudste en meest complete Hebreeuwse Bijbel, werd op 17 mei gekocht op een Sotheby's-veiling in New York voor $ 38,1 miljoen, waarmee het het duurste Joodse manuscript is dat ooit is verkocht.


Nu blijkt dat de Codex Sassoon wordt onderdeel van de kerntentoonstelling en permanente collectie van ANU - Museum van het Joodse volk in Tel Aviv. ( Anu betekent "ons" in het Hebreeuws.)


De Codex Sassoon - genoemd naar de meest opmerkelijke eigenaar, judaica-verzamelaar David Solomon Sassoon, die stierf in 1942 - dateert van rond 900 CE en bestaat uit 24 boeken gepresenteerd in 792 pagina's gemaakt van honderden schapenvachten met een totaal gewicht van 11,8 kilo.


De zeldzame bijbel zou zijn geschreven door een joodse schrijver in de Levant en zou 30 jaar geleden voor het laatst in het openbaar zijn getoond.


Het werd gekocht door de American Friends of ANU via een schenking van de Amerikaanse advocaat en diplomaat Alfred H. Moses uit Washington, DC, en de familie Moses.


"De Hebreeuwse Bijbel is het meest invloedrijke boek in de geschiedenis en vormt de basis van de westerse beschaving", zei Moses tegen ISRAEL21c.


“Het was mijn missie, het realiseren van de historische betekenis van Codex Sassoon, om ervoor te zorgen dat het zich bevindt op een plek met wereldwijde toegang voor alle mensen. In mijn hart en geest was die plek het land Israël, de bakermat van het judaïsme, waar de Hebreeuwse Bijbel vandaan kwam.”


Irina Nevzlin, voorzitter van de raad van bestuur van de ANU, merkte op dat het manuscript terugkeert naar Israël "aan de vooravond van Shavuot, de feestdag van het geven van de Thora, naar een plaats waar het voor altijd beschikbaar zal zijn voor het grote publiek."


Sotheby's veilingmeester Benjamin Doller neemt biedingen op de Codex Sassoon. Foto door Perry Bindelglass via ISRAEL21c


" De ANU belichaamt het joodse verhaal en beschermt de waarden, het erfgoed, het erfgoed en de identiteit van het joodse volk", zei Nevzlin.


"We zullen ambassadeur Moses en zijn familie eeuwig dankbaar zijn dat ze ervoor hebben gezorgd dat de meest gekoesterde, historische en complete bijbel die er bestaat, permanent zal worden tentoongesteld in 's werelds grootste joodse museum."


Orit Shechem Gober, de hoofdconservator van het museum, zei: “Het accepteren van de Sassoon Codex in onze museumcollectie is als het winnen van de loterij van de geschiedenis. Er zijn bijna geen woorden voor om te beschrijven hoe opwindend het voor ons als museum is om een ​​item te presenteren dat zo belangrijk is voor de geschiedenis en cultuur van het Joodse volk. Dit is ongetwijfeld de belangrijkste gebeurtenis in mijn leven als curator.”194 weergaven0 opmerkingen
bottom of page