top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kritiek van Hamas: UNWRA baas Gaza trekt uitspraak in dat Israël precisie aanvallen had uitgevoerd


UNWRA baas in Gaza Matthias Schmale tijdens tv interview. Screenshot


Na kritiek van Hamas en Palestijnse 'mensenrechten organisaties' heeft de directeur van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen in Gaza, UNWRA, dinsdag zijn excuses aangeboden voor zijn opmerkingen op het Israëlische Channel 12 waarin hij verklaarde "dat het zijn indruk was dat, op enkele uitzonderingen na, de doelen die Israël trof tijdens de recente Gaza-oorlog geen burgerdoelen waren".


Tijdens een interview door Arad Nir in een actualiteitenprogramma van Channel 12, "World Order", vroeg Nir hem om te reageren op beweringen van Israëlische woordvoerders dat de bombardementen.


Schmale antwoorde: “Ik ben geen militair expert. Ik zou dat niet betwisten. Ik heb ook de indruk dat er een enorme verfijning zit in de manier waarop het Israëlische leger de afgelopen elf dagen toesloeg. Dit is niet mijn probleem. Dus ja, ze hebben, op enkele uitzonderingen na, geen burgerdoelen geraakt. Maar de wreedheid van de aanvallen was sterk voelbaar. "


Dit kwam hem dinsdag op grote kritiek van Hamas te staan die de opmerkingen van Schmale veroordeelden, waarbij zij zeiden "geschokt te zijn over het feit dat hij zichzelf tot militair commentator of woordvoerder van het Israëlische leger had benoemd, en excuses maakte voor de schade aan burgers en hun huizen, en de omvang van de schade verminderde en de capaciteiten van het bezettingsleger en de precisie van zijn aanvallen prees."In zijn verklaring eiste Hamas dat Schmale zich verontschuldigde en dat de Verenigde Naties zouden optreden om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, en maatregelen zouden nemen "tegen de persoon die deze ernstige fout had gemaakt."


In een e-mail aan UNRWA-medewerkers in Gaza schreef Schmale dat zijn uitspraken op de Israëlische televisie "degenen hadden gekwetst en gekwetst die familieleden en vrienden hadden gedood en gewond tijdens de oorlog die zojuist is afgelopen." Schmale betreurde de pijn die hij hen veroorzaakte en schreef: “Militaire precisie en verfijning zijn nooit een rechtvaardiging voor oorlog. Er is geen enkele rechtvaardiging voor het doden van burgers ... Veel mensen zijn omgekomen of zijn ernstig gewond geraakt door directe stakingen of bijkomende schade door de aanvallen. Op een plek die zo dichtbevolkt is als Gaza, zal elke staking enorme schadelijke gevolgen hebben voor mensen en gebouwen. "


Hij voegde daar nog aan toe dat "de terreur uit de lucht die we zojuist hebben meegemaakt, neerkomt op een vorm van collectieve bestraffing van de burgerbevolking. Dit mag nooit meer gebeuren"


167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page