top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lapid en Gantz hebben een veiligheidsbriefing gehouden voor het corps diplomatique in Israël


Foto Sivan Shachor / GPO


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz hebben vanochtend een beleids- en veiligheidsbriefing gehouden voor het corps diplomatique in Israël (80 ambassadeurs). De briefing was gericht op de huidige golf van terrorisme in Israël en op belangrijke veiligheidskwesties die op de agenda stonden.


Minister van Defensie Benny Gantz : “In het afgelopen jaar heeft Iran zijn uraniumvoorraad verrijkt tot 50 kg tegen 60%. Er is geen vacuüm - als er geen overeenkomst wordt ondertekend, moet 'Plan B' worden geactiveerd."


Minister van Buitenlandse Zaken Lapid : "De Negev-top is het juiste model voor regionale samenwerking om terrorisme te bestrijden en de diplomatieke banden te versterken die de regionale stabiliteit zullen verzekeren."


Foto Sivan Shachor / GPO


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid presenteerde de ambassadeurs een overzicht van de "Negev-top" en benadrukte het belang van regionale samenwerking, zowel op economisch als op veiligheidsgebied. Minister Lapid benadrukte ook de stappen die Israël neemt om de vrijheid van godsdienst tijdens deze heilige maand te waarborgen.


Bovendien gaf Lapid de ambassadeurs informatie over de humanitaire hulp die Israël aan Oekraïne verleent en herhaalde hij Israëls veroordeling van de Russische invasie en oorlogsmisdaden.


Minister van Defensie Gantz presenteerde de snelle ontwikkeling van het nucleaire programma van Iran: “Sinds augustus 2021 is Iran in een stroomversnelling geraakt. Iran heeft zijn voorraad verrijkt uranium verhoogd tot 50 kg tegen 60%. We lopen tegen de tijd. De internationale gemeenschap moet aandringen op een solide overeenkomst. En als er geen overeenstemming wordt bereikt, moeten we 'Plan B' activeren omdat er geen vacuüm is.”


Foto Ariel Hermoni / GPO


Minister Gantz voegde toe: “We zien de kracht van een verenigde internationale gemeenschap, het is mogelijk. Daarom kunnen we, indien nodig, verder gaan met economische druk, inlichtingen, diplomatieke druk, machtsprojectie en regionale inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding.”


Over de nieuwe golf van terreur zei minister Gantz: “In de afgelopen twee weken zijn 11 mensen omgekomen bij terroristische aanslagen. We nemen de nodige maatregelen om terreuraanslagen te voorkomen, inclusief inlichtingen, preventieve operaties en verdediging.”


Gantz onthulde een zaak waarin een terreur cel uit Jenin werd ontmaskerd en aangehouden na twee dagen bewaking, om een ​​nauwkeurige operatie uit te voeren met minimale schade aan de routinematige levens van anderen. Minister Gantz besprak ook online aanzetten tot geweld om het belang van preventieve actie te benadrukken.


Minister Gantz besloot zijn opmerkingen met de presentatie van vertrouwenwekkende maatregelen die met de Palestijnse Autoriteit zijn genomen sinds “Operatie Guardian of the Walls”. Hij riep ook de internationale gemeenschap op om te investeren in de PA en zo bij te dragen aan economische en civiele programma's die essentieel zijn voor de stabiliteit in het gebied.


In hun openingstoespraak benadrukten beide ministers Israëls veroordeling van de Russische invasie van Oekraïne, evenals Israëls inspanningen om humanitaire hulp te verlenen. Ze benadrukten ook de bemiddelingspogingen van premier Bennett.


47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page