top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Magische artefacten in het Eilatgebergte in Zuid-Israël


Gekleurde kwartssteentjes. Foto: Clara Amit, Israëlische Antiquities Authority


Op weg naar Mekka in Saoedi-Arabië zou je kunnen stoppen bij een professionele tovenaar: het lijkt erop dat moslimpelgrims op weg van Caïro in Egypte naar Mekka op het Arabische schiereiland, ongeveer vier eeuwen geleden, een tussenstop zouden maken bij deze professionele tovenaars.


Het opgravingsgebied in de heuvels van Eilat. Foto: Itamar Taxel, Israëlische Antiquities Authority


Een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het Journal of Material Cultures in the Muslim World door Dr. Itamar Taxel van de Israel Antiquities Authority, Dr. Uzi Avner van het Dead Sea-Arava Science Center, en Dr. Nitzan Amitai-Preiss van de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem analyseert artefactassemblages die eind jaren negentig zijn ontdekt op een archeologische vindplaats in de Eilat-regio in het zuiden van Israël. De onderzoekers zijn van mening dat deze artefacten werden gebruikt bij magische rituelen die werden uitgevoerd om het boze oog af te weren, ziekten te genezen en meer. Volgens Taxel, Avner en Amitai-Preiss “laat deze ontdekking zien dat mensen in de vroege Ottomaanse periode – net als nu – populaire tovenaars raadpleegden, naast het formele geloof in de officiële religie.”


Fragment van kleirammelaar. Foto: Clara Amit, Israëlische Antiquities Authority


“De artefacten werden ontdekt door Moti Shemtov, een inwoner van Eilat, en na deze vondsten werd er een archeologische opgraving op de locatie uitgevoerd door Uzi Avner en Asaf Holzer, namens de Israel Antiquities Authority. De groep vondsten houdt verband met rituelen of ceremonies en bestaat voornamelijk uit tientallen fragmenten van bolvormige rammelaars van klei, veelal vergelijkbaar met tafeltennisballen, met daarin kleine steentjes, die klinken als de rammelaar wordt geschud. Daarnaast twee artefacten die lijken op miniatuur-votiefwierookaltaren, een klein beeldje van een naakte vrouw of een godin met opgeheven handen, een karakteristiek kenmerk van goden of priesters, een paar andere beeldjes en gekleurde kwartskiezels. Uit onderzoek van de klei die voor de keramische artefacten werd gebruikt, is gebleken dat deze artefacten uit Egypte kwamen. Dit is de eerste keer dat zo’n grote verzameling van dit soort rituele voorwerpen is gevonden, en het is zelfs nog unieker op een tijdelijke plek en niet op een permanente nederzetting.”


Wierookaltaar van klei. Foto: Clara Amit, Israëlische Antiquities Authority


De artefacten werden gevonden naast de pelgrimsweg (Darb al-Hajj, in het Arabisch) die vanuit Caïro leidde, het Sinaï-schiereiland overstak en verder ging in de regio Eilat naar de stad ‘Aqaba, en vandaar het Arabische schiereiland overstak. Deze route was in gebruik vanaf de eerste eeuwen na de opkomst van de islam, vanaf de 7e eeuw na Christus tot aan de 19e eeuw CE.


Onderdeel van de pelgrimsroute in het Eilatgebergte. Foto: Uzi Avner, Wetenschapscentrum Dode Zee-Arava


In het gebied van het Eilat-gebergte zijn verschillende kampeerplekken en bouwwerken blootgelegd die de pelgrims dienden, en het lijkt erop dat de belangrijkste periode waarin deze bouwwerken functioneerden zich afspeelde in de Mamlukse en Ottomaanse periode, vanaf de dertiende of veertiende eeuw na Christus.

“De vindplaats van deze artefacten naast de camping, en de vergelijking van de artefacten met die bekend in de moslimwereld, evenals het feit dat deze artefacten samen als een groep werden gevonden, leidden tot het inzicht dat ze gebruikt bij magische rituelen. De artefacten werden kapot aangetroffen, en mogelijk zijn ze zelfs met opzet gebroken tijdens de ceremonies. Het lijkt erop dat deze rituelen ter plaatse werden uitgevoerd door een of meerdere mensen die gespecialiseerd waren in populaire magische ceremonies. Uit literaire bronnen weten we dat er vraag was naar magische rituelen onder mensen uit verschillende lagen van de samenleving. Dergelijke rituelen werden dagelijks uitgevoerd naast de formele religieuze rituelen – ook in de moslimwereld – en het is waarschijnlijk dat de pelgrims die op weg waren naar de heilige steden Mekka en Medina geen uitzondering vormden”, zeggen de onderzoekers.


Vrouwenbeeldje van klei. Foto: Clara Amit, Israëlische Antiquities Authority


Volgens Dr. Omry Barzilai, Zuidelijk Regionaal Archeoloog van de Israel Antiquities Authority, loopt de "Darb el-Haj"-weg door de gemeentegrenzen van Eilat. De weg en de aangrenzende archeologische vindplaatsen moeten onderdeel worden van een uniek regionaal archeologisch-toeristisch gebied dat wordt gepromoot door het Ministerie van Toerisme. De Israel Antiquities Authority zal de ontwikkeling en toegankelijkheid van de weg op zich nemen en is van plan educatieve activiteiten voor het publiek te organiseren, waarbij de rol van het cultureel erfgoed wordt benadrukt.”


Dierenbeeldje van klei. Foto: Clara Amit, Israëlische Antiquities Authority


Volgens Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority, “leveren we bij de Israel Antiquities Authority grote inspanningen om vondsten van niet eerder gepubliceerde opgravingen die in het verleden zijn uitgevoerd te onderzoeken en te publiceren”.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page