top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Maj.-Gen. Herzi Halevi voorgedragen tot de positie van de 23e chef van de strijdkrachten van Israël


Minister van Defensie Gantz met Maj.-Gen. Herzi Halevi. Foto Elad Malka / GPO


Minister van Defensie Benny Gantz heeft vandaag (zondag 4 september 2022) besloten om de huidige plaatsvervangend chef van de generale staf, Maj.-Gen. Herzi Halevi als de 23e chef van de generale staf van de IDF. De beslissing werd genomen na een grondig evaluatieproces gedurende een periode van enkele maanden.


Het selectieproces, dat is gebaseerd op aanbevelingen van de militaire advocaat-generaal, bestaat uit zes fasen, waarbij Gantz overleg heeft gepleegd met Kohavi, premier Yair Lapid en met voormalige hoge functionarissen zoals premiers, ministers van defensie, stafchefs en anderen.


Generaal-majoor Herzi Halevi, een parachutist die werd al geruime tijd beschouwt als de opvolger van de huidige IDF-chef Aviv Kochavi, is ook zijn huidige plaatsvervanger.


De huidige Chef van de Generale Staf verwelkomt de selectie van een hooggekwalificeerde en ervaren officier. LTG Kohavi feliciteerde MG Herzi Halevi met zijn benoeming als zijn opvolger en wenste hem succes.


In de komende week zal Gantz de naam van Halevi doorgeven aan de Senior Appointments Advisory Committee onder leiding van de rechter van het Hooggerechtshof, Menny Mazuz. Onder voorbehoud van goedkeuring zal Gantz de nominatie vervolgens ter goedkeuring voorleggen aan de regering.


"Opgemerkt moet worden dat de minister van Defensie gedurende tientallen jaren een belangrijke kennis heeft met de twee laatste kandidaten voor de benoeming in verschillende functies", voegde zijn kantoor eraan toe.


Halevi, 54, leidde het Zuidelijk Commando tijdens verschillende gevechtsrondes tussen Israël en terroristen in de Gazastrook in 2018 en 2019, evenals het Directoraat Militaire Inlichtingen. Hij heeft recentelijk gediend als plaatsvervangend hoofd van de IDF-staf, een cruciale post op het pad naar de eerste plaats.


Het kantoor van minister Gantz zei dat Gantz tot de beslissing kwam dat Halevi "de meest geschikte officier" was vanwege zijn jarenlange operationele ervaring en dat hij in verschillende actiegebieden heeft gediend, evenals in termen van zijn commandoposities en zijn aanpak aan verschillende militaire kwesties, die hij gedurende zijn dienstjaren in het veld en op het hoofdkwartier heeft bewezen.


Minister-president Yair Lapid zei over de benoeming: "Generaal-majoor Herzi Halevi is een waardige en natuurlijke keuze. Herzi is een uitstekende en getalenteerde officier met aanzienlijke ervaring. Ik ben er zeker van dat hij de IDF naar veel belangrijke prestaties zal leiden.


Dit was een keuze tussen twee goede en waardige kandidaten. Ik wens Maj.-Gen. Eyal Zamir succes in de toekomst. Ik twijfel er niet aan dat hij zijn ervaring en talenten zal blijven bijdragen aan de veiligheid van de staat Israël."


61 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page