israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

'Marokko' - een nieuwe column van Simon SoesanMijn levenspartner ging onlangs naar Marokko. Ze zag een land met heel vriendelijke mensen, een rijke cultuur, heerlijk eten en een prachtige natuur. Ze had gesprekken met diverse Marokkanen over scholing, opleiding (ze was tot voor kort directrice van een bekende middelbare school en is nu gepensioneerd) en visies op de toekomst.


Wat haar het meeste opviel was hoe schoon het er was. De straten, steegjes, winkels, markten: alles was schoon en bleef schoon, ongeacht het uur van de dag. Tijdens een gesprek met diverse schooldirecteuren vroeg ze hoe het kwam dat Marokkanen in Europa bekend staan om hun geweld en asociaal gedrag.


Ze kreeg van allemaal hetzelfde antwoord: “Dat kunnen ze hier, thuis niet proberen. De Koning laat dat niet toe en de schande die ze zo over de Marokkaanse naam brengen heeft ervoor gezorgd dat deze ex-Marokkanen in Marokko niets meer te zoeken hebben.” Enkele anderen voegden eraan toe: “Als de overheid in Europa ze had aangepakt zoals onze Koning dit tuig aanpakt, was het allang over. Maar in Europa worden raddraaiers voor een kopje thee uitgenodigd, wat lachwekkend is.”


De Koning in Marokko is alleenheerser. Hij wordt zeer gerespecteerd en men zegt dat hij goed voor het volk is en geliefd is.


Daar moesten we aan denken toen we, met zes van onze kleinkinderen, de wedstrijd tussen Marokko en Portugal gingen zien. Ze hadden allemaal de verhalen en foto’s van hun oma gehoord en gezien. Buiten dat om vertelde ik ze dat Marokko de beste motivatie heeft om te winnen: niemand verwachtte het van ze. Dat ze daarbovenop goed speelden en lieten zien dat je als team onverslaanbaar bent bracht alleen maar meer genot tijdens het kijken.

Meteen na de wedstrijd keek ik naar Europese zenders, waar de rellen in vele steden al aan de gang waren want Marokkanen verlieten hun land om in Europa te wonen, om trots te zijn op de zege van hun voormalig nationaal team. Onbegrijpelijk.


Onbegrijpelijk dat de diverse overheden dit gedrag toestaan, onbegrijpelijk dat de autochtone bevolking deze ramp toelaat, onbegrijpelijk dat niemand deze kansloze niksnutten een pak rammel geeft. Dit durven ze niet te doen in hun voormalig land, dat ze achterlieten omdat volgens dit tuig Europa een beter levensconditie aanbiedt. In plaats van dit tuig op te pakken en terug naar hun geliefde Koning te sturen, staan politie en ME bibberend tegenover dit pure geweld. Als ze serieus te werk zouden gaan dan maakt de media gehakt van ze en hebben de kans terecht te moeten staan. Dus beter om toe te kijken hoe privé-eigendommen lachend in de fik worden gestoken.


Marokko gaat door naar de halve finale en, wie weet, wordt nog wereldkampioen. Wat Lawrence van Arabië niet is gelukt, is het nationaal voetbalteam van Marokko wel gelukt: de Arabische wereld is trots en verenigd.


Jammer dat de kutmarokkaantjes in Europa zo een schande over hun voormalig land brengen en daarbij gesteund worden door een overheid die geen benul heeft hoe dom ze zijn.


1.068 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws