top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Buitenlandse Zaken Lapid tegen EU collega's : "vergeet niet dat Israël wordt bedreigd"


Minister Lapid tijdens zijn ontmoeting met minister Kaag. Foto Twitteraccount Lapid


Tijdens zijn tweedaags bezoek aan Brussel, waarbij hij veel één op één gesprekken met zijn EU collega's had, hield Israëls minister van Buitenlandse Zaken maandagmiddag een toespraak tijdens de vergadering van EU ministers van Buitenlandse Zaken. Het werd duidelijk dat Lapid pogingen in het werk stelde de onder Netanyahu verslechterde betrekkingen met de EU te verbeteren.


"Ik accepteer dat een deel van onze dialoog een moreel oordeel is", zei hij. “Ik wil uw mening horen met een open geest. Maar het is niet te veel gevraagd om te verwachten dat in deze dialoog rekening wordt gehouden met het feit dat mijn huis wordt aangevallen.”


"Europa moet namelijk niet vergeten dat Israël constant wordt bedreigd door Iran wanneer het ons bekritiseert," zei minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maandag tegen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Brussel.


Lapid noemde Iran “de nummer 1 exporteur van terrorisme ter wereld, die nooit zijn ambitie opgaf om een ​​kernwapen te krijgen en nooit verborg wie het doelwit is voor dat wapen: wij. Israël."


In tegenstelling tot Netanyahu en de ministers van Buitenlandse Zaken die onder hem dienden, gaf Lapid volmondig steun aan de Palestijnse staat, hoewel hij toegaf dat de inspanningen daartoe niet vorderden en dat Israël er alleen mee in zou stemmen vrede te sluiten met een democratische Palestijnse staat die echt een einde zoekt naar het conflict.

In zijn toespraak zei Lapid ook dat "het geen geheim" is dat hij een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen steunt , maar hij merkte op dat de voorwaarden voor een vredesakkoord momenteel niet aanwezig zijn.


"Een toekomstige Palestijnse staat moet een democratie zijn die vrede zoekt met Israël", zei hij.


Lapid riep op tot stappen om het leven van de Palestijnen te verbeteren en zei dat hij voor stappen was die de Palestijnse economie vooruit helpen.


Over Gaza zei Lapid "dat Hamas de inwoners van Gaza gebruikt als een "menselijk schild" terwijl het hen gegijzeld houdt. Dit ontheft ons niet van onze verantwoordelijkheid om altijd te proberen het aantal slachtoffers onder onschuldige burgers tot een minimum te beperken", zei hij. "Kinderen mogen niet sterven in oorlogen van volwassenen."


Lapid riep op tot verbetering van de betrekkingen tussen Israël en de EU, welke onder het bewind van voormalig premier Netanyahu waren verslechterd. Er kan een nieuwe start zijn met een nieuwe regering, zei hij.

Lapid (R) tijdens zijn bezoek aan de vergedering van de EU ministers van Buitenlandse Zaken. Foto EU via Twitter


Israël en de EU delen gemeenschappelijke waarden, zei Lapid, waaronder “mensenrechten, rechten voor de LGBT-gemeenschap, een toewijding aan de basiscomponenten van democratie – een vrije pers, onafhankelijke rechterlijke macht, een sterk maatschappelijk middenveld en vrijheid van godsdienst” – en “ samen strijden tegen klimaatverandering, internationaal terrorisme, racisme en extremisme.”


Over de Abraham Akkoorden tussen Israël en de Arabische staten VAE en Bahrein zie Lapid "Er is iets goeds gaande tussen ons en de gematigden in de Arabische wereld", zei hij. "Ik wil de cirkel van vrede uitbreiden naar andere staten."


Om een ​​breuk te markeren met de vorige regering van Israël, die zich onder de toenmalige premier Benjamin Netanyahu had aangesloten bij een Centraal-Oost-Europees blok binnen de EU – een gebied dat door Donald Rumsfeld “nieuw Europa” werd genoemd – onder leiding van landen die geregeerd werden door sterke mannen en rechtse populisten en die zich verzetten tegen een deel van het meer liberale beleid van Brussel, zei Lapid "Israël heeft gedeelde belangen met de EU – maar meer dan dat, we hebben gedeelde waarden: mensenrechten, LGBTQI+-gemeenschapsrechten, toewijding aan de basiselementen van democratie: een vrije pers, een onafhankelijke rechterlijke macht, een sterk maatschappelijk middenveld, vrijheid van religie”, vertelde Lapid maandag aan de Raad Buitenlandse Zaken. “We zetten ons in om samen de klimaatcrisis, het internationale terrorisme, racisme en extremisme te bestrijden.”


Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, noemde eerder de betrekkingen met Israël "behoorlijk verslechterd" en sprak eerder zijn eigen wens uit om een enieuwe start te maken en de banden opnieuw te versterken, en noemde het bezoek van Lapid “een kans voor een nieuwe start, om de relatie met Israël te hervatten vanuit het oogpunt van onze bilaterale betrekkingen, maar ook over de situatie in het Midden-Oosten.”


Voor en na zijn toespraak, had Lapid ontmoetingen met verschillende EU ministers van Buitenlandse Zaken waaronder de Nederlandse minister Kaag en zijn collega's uit Duitsland, Frankrijk, en Tsjechië.


Na zijn gesprek met minister Kaag zei Lapid "Nederland en Israël delen een gemeenschappelijke reeks waarden en een langdurige vriendschap. De landen hebben een uitgebreide samenwerking op het gebied van handel en toerisme. Nederland is onze belangrijke partner, we zetten ons in om de relatie tussen beide landen te verdiepen en te verbeteren".


Minister Lapid met de secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg. Foto NAVO.


Ook had Lapid een gesprek met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, tegen wie Lapid zijn wens uitsprak om de banden met de NAVO te verdiepen en waarbij hij verklaarde "dat Israël bereid is het bondgenootschap te steunen op het gebied van inlichtingen, cyberveiligheid, terrorismebestrijding, klimaatverandering, maritieme veiligheid, raketverdediging en civiele noodbeheersing." Ook nodigde hij Stoltenberg uit om Israël te bezoeken.

198 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page