top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Gantz onthult 10 Iraanse raketfaciliteiten in SyriëMinister van Defensie Benny Gantz heeft maandag opmerkingen gemaakt op de jaarlijkse Jerusalem Post-conferentie in New York City. Zijn toespraak vormde een cruciaal kruispunt voor de internationale gemeenschap, dat kan leiden tot twee verschillende toekomsten voor het Midden-Oosten in 2032.


Het eerste, een scenario waarin Iran zijn hegemonische ambities waarmaakt en terreur en radicalisme verspreidt, dat alleen maar verder wordt versterkt, moet Iran krijgt een nucleaire paraplu. Het alternatief, mocht de internationale gemeenschap ingrijpende maatregelen nemen, is een Midden-Oosten dat voortbouwt op de verworvenheden van de Abraham-akkoorden.


Fragmenten uit de opmerkingen van de minister:


“Onder de visie van Qassem Soleimani heeft Iran CERS getransformeerd in productiefaciliteiten voor middellange en lange afstand, nauwkeurige raketten en wapens, geleverd aan Hezbollah en Iraanse volmachten. Met andere woorden, het werd weer een ander Iraans front - een fabriek voor geavanceerde, strategische wapens. Deze locaties, met name de ondergrondse faciliteit in Masyaf, vormen een grote bedreiging voor de regio en voor de staat Israël. Masyaf wordt specifiek gebruikt om geavanceerde raketten te produceren.”


“Naast CERS werken de Iraniërs momenteel aan de opbouw van raket- en wapenindustrieën in Libanon en Jemen. Als deze trend niet wordt gestopt, zullen er binnen tien jaar geavanceerde Iraanse industrieën in de regio zijn, die wapens produceren en terreur verspreiden.”


Minister Gantz gaf ook commentaar op het nucleaire programma van Iran:


“Onze inlichtingendiensten bevestigen internationale rapporten over de gestage vooruitgang van Iran, zowel wat betreft de productiecapaciteit als de mate van verrijking.


Iran produceert steeds geavanceerdere centrifuges, ook in ondergrondse faciliteiten waar activiteiten verboden zijn. Volgens onze beoordelingen kan Iran, mocht het daartoe besluiten, binnen enkele weken de 3SQ (of genoeg splijtstof voor een kernwapen) bereiken van 90%.”


In onderstaande video, de gehele toespraak van minister Gantz:74 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page