top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mobieltje, debieltje - een nieuwe column van Simon SoesanGisteravond weer een winkel voor mobiele telefoons in de fik gestoken in Jeruzalem. En ik vind persoonlijk niets meer tekenend voor onze huidige politieke situatie.


Even een snelle recap: Hoewel slechts een kwart van onze bevolking op Netanyahu zelf hebben gestemd, heeft meer dan de helft gestemd voor zijn partij en zijn “natuurlijke partners”: een verzameling van ultrarechtse en ultra religieuze partijtjes die nooit in een regering hadden kunnen zitten, maar het dankzij Netanyahu geflikt hebben. Leuk is anders, vind ik, maar mijn mening – en stem – behoort niet tot de meerderheid op dit moment.


De ultra religieuze partijen vertegenwoordigen voornamelijk rabbijnen. En deze rabbijnen krijgen subsidie die berekend wordt via het aantal volgelingen die ze hebben. Subsidie voor het kantoor, de kleuterscholen en crèches, de lagere scholen (cheder) en de middelbare scholen (de yeshivot voor jongens, de kollel voor meisjes). Belangrijk is te weten dat er in dit schoolsysteem alleen de Tora en andere religieuze boeken worden geleerd. Talen, geschiedenis, aardrijkskunde, rekenen, biologie etc. mag niet worden geleerd. De officiële reden is omdat het helemaal niet belangrijk is volgens de rabbijnen, maar de ware reden is omdat welgeleerde kinderen te slim worden en geen volgelingen worden van de rabbijnen…u snapt het al.


Zo ook mobiele telefoontjes. De rabbijnen willen geen smartphones en zeker geen telefoons die internet geven, want dan opbaart zich de ware wereld en worden de volgelingen blootgesteld aan de verleidingen van de wereld van de zonderaren… Maar officieel heet het: geen porno in onze gemeente.


De nieuwe regering van Netanyahu, die ik zonder blikken of blozen vergelijk met een circus, heeft heel wat plannen: ten eerste alle kracht ontnemen aan de rechtbanken (14 van de 33 ministers hebben of een strafblad, of staan in staat van beschuldiging, of hebben in de bak gezeten, of worden door de politie onderzocht), waar Netanyahu persoonlijk heel veel haast mee heeft, meer religie op alle scholen, meer inspraak in het leger en bij de politie, de LGBT’s in een donker hoekje stoppen en het hele land koosjer maken. En dat is slechts het begin.


Zo zien we Ben Gvir, tweemaal veroordeeld als Joodse terrorist en met 55 proces-verbalen in zijn naam, die nu de baas van dezelfde politie is waarnaar hij en zijn handlangers tot voor kort eieren, zakjes urine en poep naar gooide. Ben Gvir wil geschiedenis maken en heeft zichzelf benoemd tot opper-hoofdcommissaris van onze politie. En wat was zijn eerste actie om de politie beter te laten functioneren en ons, de burgers, beter te beschermen? Alle Palestijnse vlaggen in Israël moesten weggehaald worden. U leest het goed: dat was wat hem bezighield.


Maar ik had het over het verbranden van een winkel voor mobieltjes in Jeruzalem en u zit nu uw hoofd te krabben en vraagt zich af waar ik de associatie met onze nieuwe regering zie.

Welnu, een chassied, een volgeling van een rabbijn, doet niets zonder toestemming van zijn rabbijn en doet alleen wat de rabbijn zegt. We mogen dus aannemen dat de fik in opdracht van zeker een rabbijn was. Uiteraard waren er gisteravond relletjes bij de fik en moest de politie komen. De politie moet dus onderzoeken wie, wat en hoe.


Nee, zei Ben Gvir vandaag. Nee, het enige onderzoek wat ik (Ben Gvir, dus, en niet ikzelf, he) eis is een onderzoek naar het gedrag van de politie tegenover de chassidiem (volgelingen).

Hoe tekenend voor de bizarre tijden die wij nu meemaken.


Tip: deze week wordt het spannend hier: het Hooggerechtshof gaat beslissen of Arye Deri, tweemaal veroordeeld voor fraude, geld stelen en corruptie, en zat 2 jaar in de bak) nu minister kan zijn, nadat hij begin verleden jaar zijn straf ontliep toen hij het hof beloofde nooit meer in de politiek terug te komen en nooit meer een openbare functie kon hebben. Mocht de rechtbank beslissen dat hij geen minister kan zijn, dan heeft Netanyahu besloten hem vice-premier te maken, daar hetzelfde hof verleden jaar bekend maakte dat Netanyahu, met zijn staat van beschuldiging voor drie criminele activiteiten, wel premier mag zijn.


Ik vermoed dat Netflix, Prime Video etc. weinig klanten hebben deze dagen: dit is beter dan welke film dan ook.


Uiteraard krijgt u de exclusieve inside alleen op israelnieuws.nl, maar dat wist u al!272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page