top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mocht Netanyahu een regering in elkaar zetten dan is dat het einde van huidige Israël


Screenshot YouTube


Geheel tegen mijn gewoonte in toch een artikel op zaterdag, mijn enige rustdag. Waarom? Wel uit de nieuwsberichten in kranten en op tv blijkt dat Netanyahu zich ernstig heeft vergist in de heren Ben Gvir en Smotrich. Als het hem zou lukken een regering in elkaar te zetten en deze twee heren maken daar deel van uit, is dat het einde van het huidige Israël en wordt Israël een halachische staat, een staat waar op zaterdag alles is gesloten en iedereen zich aan de Shabbat wetten moet houden.


Hieronder zo maar wat berichten, waaruit valt te herleiden welke kant Netanyahu opgaat, en waarom velen zich zorgen maken over het voortbestaan van het Israël zoals wij dat nu kennen, u kunt dan zelf uw oordeel vormen.


Geestelijk adviseur van Smotrich steunt theocratie: 'Geen probleem met halachische staat' meldt de The Times of Israël.


De geestelijk adviseur van Bezalel Smotrichs partij voor religieus zionisme zei vrijdag dat hij voorstander was van de omvorming van Israël tot een staat die wordt geregeerd door religieuze wetten.


“Er is geen probleem met het hebben van een halachische staat. Niemand heeft het over [het schade toebrengen aan het privéleven van mensen]. Hoe zullen de rechten van mensen worden aangetast? Ik begrijp niet wat het probleem is. We hebben het over een Joodse staat', zei rabbijn Chaim Druckman in een interview. Een standpunt wat in de afgelopen weken ook door Smotrich zelf naar buiten is gebracht.


Daarnaast wordt Smotrich wordt door Druckman en andere prominente rabbijnen in het nationale religieuze kamp onder druk gezet om niet terug te komen op zijn eis voor de portefeuille van het ministerie van Defensie, waarbij de pro-kolonisten spirituele leiders de benoeming van de voorzitter van het religieus zionisme zien als een kans om het beleid van Israël in het Westen te veranderen. Ga verder naar rechts en vernietig de mogelijkheid om voorgoed een Palestijnse staat op te richten.


Procureur-generaal geeft negatief advies over het tot minister benoemen van de opnieuw veroordeelde Aryeh Deri, Netanyahu wil benoeming doordrukken meldt Channel 12 News, een bericht wat is overgenomen door o.a. The Times of Israël


Procureur-generaal Gali Baharav-Miara zou naar verluidt een spaak in het wiel hebben gestoken in de laatste poging van Likud chef Benjamin Netanyahu om Shas voorzitter Aryeh Deri te benoemen tot kabinetsminister in zijn verwachte coalitie, vanwege Deri's recente tweede strafrechtelijke veroordeling.


Deri zat eerder 22 maanden in de gevangenis van 2000 tot 2002, nadat hij was veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen terwijl hij diende als minister van Binnenlandse Zaken.


De huidige wet verbiedt personen die tot gevangenisstraf zijn veroordeeld zeven jaar als minister te dienen. Deri werd eerder dit jaar opnieuw veroordeeld voor verschillende belastingovertredingen en kreeg een voorwaardelijke straf van 12 maanden, waardoor hij geen nieuwe kabinetspost zou kunnen krijgen.


Volgens Channel 12 benaderde Deri een van Netanyahu's voormalige advocaten, Navot Tel-Zur, en verzocht hem een ​​juridisch advies op te stellen waarin werd gesteld dat alleen personen die daadwerkelijk in de gevangenis zaten, mogen worden uitgesloten van het dienen als minister, in tegenstelling tot degenen die voorwaardelijke straffen kregen.


Tel-Zur stelde het advies op en bracht het naar Netanyahu, die het op zijn beurt presenteerde aan Baharav-Miara. Op donderdagavond keerde de procureur-generaal naar verluidt terug naar Netanyahu, die naar verwachting als de volgende premier zal dienen, om hem te informeren dat ze de juridische mening niet accepteerde en dat de basiswet zowel voorwaardelijke straffen als uitgezeten tijd verwees. Waardoor het juridisch onmogelijk is Deri tot minister te benoemen, en helemaal niet tot minister van Financiën, zoals Netanyahu hem heeft aangeboden.


Dan moet de wet maar worden veranderd, vond Shas Knesset lid Moshe Arbel, die een wetsvoorstel opstelde om clausule zes van Basic Law: Government te wijzigen, waardoor degenen die voorwaardelijke straffen kregen, ministeriële benoemingen konden krijgen.

Dit wets voorstel zal mogelijk snel in de Knesset worden behandeld, bij aanname is de weg vrij om Deri tot minister te benoemen.


Smotrich blijft het ministerie van Defensie eisen, omdat zijn geestelijk adviseur, rabbijn Druckman hem dt heeft gezegd, meldt Channel 12 News.


Voorzitter van de religieuze zionistische partij Bezalel Smotrich blijft aandringen op een van de topportefeuilles in de opkomende regering, de schatkist of defensie. Likud-voorzitter en kandidaat-premier Binyamin Netanyahu blijft weigeren het ministerie van Defensie toe te vertrouwen aan Smotrich, voornamelijk om redenen van veiligheid. Daarom had Netanyahu geen andere keuze dan hem de schatkistportefeuille aan te bieden - die al was beloofd aan Shas voorzitter Aryeh Deri.


De voorzitter van Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir sprak met Netanyahu en drong er bij hem op aan te voldoen aan de eisen van Smotrich, en dat het ministerie van Defensie een legitieme eis van Smotrich is die de realisatie mogelijk zal maken van een volledig rechts beleid, het stichten van nieuwe nederzettingen in Juda en Samaria, het goedkeuren van duizenden wooneenheden, het stopzetten van de bouw in gebieden c en het stopzetten van de evacuaties in de heuvels.


De zogenoemde rechterhand van Ben Gvir blijkt de juridisch adviseur te zijn voor een groep die doneert aan de huurmoordenaar van Rabin, Yigal Amir, meldt The Times of Israel.

De adviseur die Otzma Yehudit-voorzitter Itamar Ben Gvir heeft beschreven als zijn "rechterhand", hielp bij het opzetten van een organisatie die geld schenkt aan opgesloten Joodse terroristen en extremisten, waaronder Yigal Amir, de huurmoordenaar van voormalig premier Yitzhak Rabin.


Chanamel Dorfman diende twee jaar geleden de aanvraag in om Shlom Asiraich organisatie te erkennen als een niet-gouvernementele organisatie in Israël en staat op het formulier vermeld als de juridische adviseur van de groep, onthulde Channel 13 in een exposé dat maandag werd uitgezonden.


Shlom Asiraich pochte in een recente folder dat hij vorig jaar meer dan $ 43.000 had ingezameld voor veroordeelden zoals Yosef Chaim Ben David, die de 16-jarige Palestijn Muhammad Abu Khdeir in 2014 sloeg en verbrandde; Amiram Ben Uliel, die in 2015 een huis in het Palestijnse dorp Duma bombardeerde, wat leidde tot de dood van de ouders Riham en Sa'ad Dawabshe samen met hun eenjarige jongen Ali in 2015; en Jack Teitel, die in 1997 een Palestijnse taxichauffeur in Oost-Jeruzalem en een Palestijnse herder op de Westelijke Jordaanoever vermoordde.


In een vervolgrapport dat donderdag werd uitgezonden, onthulde het netwerk dat onder de begunstigden van Shlom Asiraich ook Amir en Yishai Schlissel zijn, de ultraorthodoxe-extremist die de 16-jarige Shira Banki doodstak tijdens de Jerusalem Pride Parade in 2015, slechts drie weken geleden nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis waar hij een gevangenisstraf van acht jaar had uitgezeten voor een steekpartij op dezelfde mars.


Het netwerk toonde de laatste flyer van de groep die enkele dagen eerder was gepost, waarin supporters werden opgeroepen om te bidden voor het welzijn van een lijst van Joodse gevangenen, waaronder Amir en Schlissel.


Netanyahu is van plan om de Israëlische versie van Air Force One uit de mottenballen te halen en in gebruik te nemen


Likud-leider Benjamin Netanyahu zal eindelijk Israëls controversiële versie van Air Force One in gebruik nemen als hij premier wordt, zoals verwacht, meldde Channel 12 nieuws vrijdag.


Geen enkele premier of president heeft ooit met het vliegtuig gevlogen, waarbij premier Yair Lapid, president Isaac Herzog en voormalig premier Naftali Bennett er allemaal voor kozen om het vliegtuig dat in gebruik was genomen onder en nauw verbonden was met Netanyahu niet te gebruiken.


Het vliegtuig, dat NIS 750 miljoen (€ 209 miljoen) heeft gekost om om te bouwen, werd door de huidige regering in de mottenballen gezet en Lapid was van plan om alle verdedigingsmechanismen op hoog niveau uit het vliegtuig te verwijderen, zodat het voor civiel gebruik kon worden verkocht.


Het enige instrument dat uiteindelijk werd verwijderd, was echter een antiraketafweersysteem dat opnieuw kon worden geïnstalleerd, aldus het rapport.


Channel 12 zei dat er enkele "bureaucratische problemen" waren die moesten worden opgelost voordat het vliegtuig kon worden gebruikt, maar dat werd verwacht dat ze zouden worden opgelost.


Rechtsgeleerden tegen voornemen om uitspraken van het Hooggerechtshof met een meerderheid van 61 Knesset stemmen te niet te doen, meldt o.a. The Times of Israël.


De extreemrechtse en ultraorthodoxe partijen in het aanhangers blok van de kandidaat-premier Benjamin Netanyahu hebben geëist dat er wetgeving wordt aangenomen die 61 wetgevers in staat zou stellen beslissingen van de hoogste rechtbank van het land te herroepen, een eis waar critici voor waarschuwen dat dit het democratische systeem van Israël tussen het parlement, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht zou kunnen verstoren. De eis wordt ook gesteund door velen in Netanyahu's eigen Likud-partij.


Meer dan 100 hoogleraren en docenten van Israëlische universiteiten en academische instellingen hebben deze week een brief gepubliceerd waarin ze zich verzetten tegen een wetsvoorstel dat de Knesset in staat zou stellen uitspraken van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven.


Juridische professionals zeiden dat de voorgestelde terzijdestellingsclausule "de bescherming van de mensenrechten in Israël ernstig zal schaden en de democratie in Israël teniet zal doen.


De ondertekenaars van de brief zijn docenten van onder meer rechtenfaculteiten van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, de Universiteit van Tel Aviv, de Universiteit van Haifa, de Reichman Universiteit in Herzliya en het Sapir College.


465 weergaven3 opmerkingen

3 Comments


R Thomasson
R Thomasson
Nov 20, 2022

De keuze van Netanyahu laat zien, dat hij heeft niet voor het premierschap gekozen om de staat Israël te dienen, maar vooral niet in de rechtbank te ontlopen, en in de gevangenis te landen. Ik zeg ‘vooral’ en niet ‘uitsluitend’, omdat Netanyahu ziet in zijn premierschap ook kans om procentjes voor zichzelf uit te melken via de gascontracten die Israël in de (nabije?) toekomst zal sluiten. De man is, als een heroïne verslaafde, aan geld verslaafd. Net als heroïne of crack verslaafde, is hij bereid alles en iedereen te verkopen; ook zijn volk en zijn land. Hij lijkt veel op de extreem corrupte Oekraïense oligarchen. Ook zij hebben hun land en volk verkocht voor ‘procentjes of procenten’. Hoe Netanyahu in…

Like

R Thomasson
R Thomasson
Nov 19, 2022

Bedankt voor deze uiterst belangrijk artikel. Wat daar instaat is angst wekkend. In oktober 1969, ergens in de Sinaï woestijn - niet ver van de Suezkanaal - wilde een jonge reservist zijn ouders bellen via de openbare telefooncel. Op dat moment kwam een officier naar hem toe. De officier vroeg beleefd of hij gebruik kon maken van de telefoon. Hij moest paar dringend gesprekken voeren…en die zouden niet lang zijn. De reservist ging opzij en binnen paar minuten viel de duisternis om hem heen. Hier is een fragment: “Spreek ik met het kantoor van de stadsofficier Haifa? …Ik verzoek u naar het huis van de ouders van soldaat X te gaan, wonend daar en daar, en geef hen door dat…

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Nov 19, 2022
Replying to

Ik wil daar aan toevoegen dat Netanyahu zelf Smotrich en Ben Gvir in zijn rechtse blok heeft gehaald en nu met de problemen zit, door een monster wat hij heeft gecreëerd

Like
bottom of page