top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na de VS bevriezen ook Canada en Australië de hulpgelden aan de UNRWA

Foto via X


De Canadese minister van Internationale Ontwikkeling heeft vandaag (zaterdag) aangekondigd dat het land de hulp aan UNRWA (het Hulp- en Werkagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen) ook tijdelijk opschort, meldt N12News.


Even later kondigde Australië ook aan dat het tijdelijk de financiering stopzette die het aan het agentschap had overgedragen. Dit nadat de VS gisteren een soortgelijke stap hadden aangekondigd. De landen namen het besluit nadat bekend werd dat twaalf UNRWA-medewerkers betrokken waren bij het bloedbad op 7 oktober.


“Canada verwelkomt de aanwijzing van de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, dat UNRWA deze ernstigste beschuldigingen snel zal onderzoeken”, zei minister Hoessein in zijn verklaring. “Canada heeft alle verdere financiering aan UNRWA tijdelijk opgeschort terwijl de organisatie een grondig onderzoek doet. Als ze juist blijken te zijn, verwacht Canada dat de UNRA onmiddellijk zal optreden tegen degenen die vastbesloten zijn betrokken te zijn bij Hamas-aanvallen.'

Verklaring Canada. Via N12News


Hij voegde eraan toe: “Vandaag heb ik rechtstreeks gesproken met commissaris-generaal Philippe Lazzarini van de UNRWA om de bezorgdheid van Canada over deze beschuldigingen te uiten. Canada neemt deze rapporten zeer serieus en onderhoudt nauw contact met de UNRWA en andere donoren over deze kwestie."


De Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong schreef vanochtend op haar X-account dat “de beschuldigingen dat UNRWA-personeel betrokken was bij de gruwelijke terroristische aanslagen op 7 oktober zeer zorgwekkend zijn. Australië verwelkomt de snelle reactie van UNRWA en zal de distributie van de onlangs aangekondigde financiering tijdelijk opschorten."


Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het de financiering aan de UNRWA tijdelijk opschort.


De aankondiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam nadat het vluchtelingenagentschap van de VN had aangekondigd dat het een onderzoek had geopend naar de betrokkenheid van enkele van zijn werknemers bij het bloedbad van 7 oktober, en dat het de banden met deze personeelsleden had verbroken bij de gruwelijke aanslagen van 7 oktober. zei Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de UNRWA.

347 weergaven0 opmerkingen
bottom of page