top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na vier jaar is er weer een ambassadeur voor Turkije in Israël


Ambassadeur van Turkije, Şakir Özkan Torunlar overhandigt zijn geloofsbrief aan president Herzog. Foto Haim Zach / GPO


Na vier jaar is weer een ambassadeur van Turkije in Israël, nadat eerder op woensdag Şakir Özkan Torunlar zijn geloofsbrieven aan de Israëlische president Isaac Herzog heeft overhandigd.


Omdat dit een toch wel bijzondere gebeurtenis is en hiermee de wrijvingen tussen Israël en Turkije uit de wereld zijn, gaf president een langere verklaring dan gebruikelijk, welke wij hieronder in zijn geheel afdrukken.


Geachte Ambassadeur, Şakir Özkan Torunlar, welkom in Israël! 'Israi̇l'e hoş geldi̇ni̇z!' Vandaag hebben we weer een belangrijke stap gezet en een nieuwe mijlpaal bereikt in het versterken van onze betrekkingen en het verdiepen van de vriendschap tussen Turkije en Israël. Zoals u weet, was een van de sleutelmomenten in deze relatie de uitnodiging die ik ontving van mijn vriend president Recep Tayyip Erdoğan om Türkiye te bezoeken, en mijn historische staatsbezoek aan Ankara en Istanbul in maart 2022.


Foto Haim Zach / GPO


“Ik moet u zeggen, Excellentie, dat ik ontroerd was toen ik het Israëlische volkslied hoorde in Ankara, terwijl de Israëlische vlaggen boven mijn hoofd wapperden; het symboliseerde bovenal het enorme voorrecht dat wij, president Erdoğan en ik, hadden bij het leggen van nieuwe fundamenten voor de belangrijke relatie tussen onze landen en onze volkeren, en bij het bouwen van bruggen van goede en sterke nabuurschapsbetrekkingen, die van vitaal belang zijn voor ons allemaal, nu en altijd. Ik vertrouw erop dat ook u, Excellentie, zich net zo ontroerd voelde toen u de vlag van Turkije zag en het volkslied hoorde hier, in de presidentiële residentie.


“Het is geen geheim dat de staat Israël groot belang hecht aan onze historische relatie met Turkije, net als ik persoonlijk. Het is een relatie die in het verleden crises heeft gekend, maar nu, tot onze vreugde, een zeer bemoedigend traject volgt. Israël en Turkije kunnen en moeten op veel gebieden samenwerken die voor beide landen en beide naties vooruitgang en groei zullen brengen. We moeten onze samenwerking verdiepen en verbreden op veel verschillende gebieden, waaronder toerisme, de academische wereld, energie, wetenschap, cultuur, landbouw en nog veel meer, zodat ze waarde kunnen toevoegen aan onze burgers, en niet minder belangrijk: aan onze regio.


“President Erdoğan heeft het afgelopen jaar benadrukt, ook in gesprekken met mij en in het openbaar, hoe diep hij het belang van het partnerschap tussen Israël en Turkije erkent, en ik zou van deze gelegenheid gebruik willen maken, als president van de staat Israël, om president Erdoğan uitnodigen voor een bezoek aan Israël, waarvan ik zeker weet dat het zal bijdragen aan het verdiepen van de banden en samenwerking tussen onze landen.


“Ik stel vast dat het beleid en de impact van Turkije voelbaar zijn, vooral in de context van uw inspanningen om belangrijke problemen op te lossen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, de uitwisseling van gijzelaars en de export van tarwe naar de wereld.


'Ambassadeur Torunlar, u keert terug naar een plek die u niet vreemd is. Tien jaar nadat u uw land als consul-generaal in Jeruzalem hebt gediend, heeft u het voorrecht om uw bijdrage te blijven leveren aan de versterking van de betrekkingen en samenwerking tussen onze landen. De presentatie van uw geloofsbrieven een paar minuten geleden is een directe voortzetting van een identieke gebeurtenis in Ankara een paar weken geleden, waarbij de Israëlische ambassadeur in Turkije, mevrouw Irit Lilian, haar geloofsbrieven presenteerde aan president Erdoğan. Ik ben er zeker van dat we allemaal de betrekkingen tussen onze landen zullen blijven versterken vanuit wederzijds respect, hand in hand, ter wille van een betere en meer veelbelovende toekomst voor onze volkeren en onze regio. Mijn uitstekende team staat tot uw beschikking, voor elk probleem of elke kwestie. Ik wens u veel succes, Excellentie. Succes voor ons allemaal!”48 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page