top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Naar mijn mening' - een column van Rob Fransman


Dinsdagmorgen belde Esther Voet. Kon ik even mijn mening geven voor het Forum, want een van de deelnemers had zijn stukje niet aangeleverd en nu was er een blanco in de Forumpagina. ‘Wat is de stelling dan?’ vroeg ik. Overbodige vraag eigenlijk want ik heb over alles een mening.


De stelling luidde: 

De activiteiten van kolonisten op de Westoever moeten duidelijker worden veroordeeld.


Nou, dan ben je bij aan het juiste adres. Ik antwoordde dat ik even op de stelling zou kauwen en dan mijn stukje zou doormailen. Dat kon niet, de krant moest over een kwartiertje naar de drukker. ‘Dicteer het me maar, dan schrijf ik het wel even op,’ zei Esther. Hallo! Mijn mening over de settlers staat wel vast maar om die op de (voor mij) vroege morgen even duidelijk te formuleren was best moeilijk. Enfin, Esther, vakvrouw die ze is, maakte van mijn woorden een coherent verhaaltje waar ik helemaal achter sta. 


Voor de paar (onverstandige) mensen die het NIW niet lezen bijgaand mijn antwoord op de stelling:


Omdat de plaatsruimte op het internet net zo groot is als het geduld van de lezer, gebruik ik de gelegenheid om wat verder op de stelling in te gaan. 


Twee buurmannen in het forum, Joop en Han ten Broeke, hebben min of meer dezelfde mening, namelijk dat de settlers die zich misdragen criminelen zijn. Koby Zicher drukt zich wat genuanceerder uit en maakt duidelijk verschil tussen de kolonisten en de settlers. Bovendien vindt hij dat de Westbank Israëlisch grondgebied is. Ik vind van niet. Hoera voor het NIW waar beide meningen een plaats vinden. 


Het Israëlische stemrecht is nogal rigide. Een hier wonend Israëlisch familielid reist iedere verkiezing trouw naar Israël om zijn democratische plicht te vervullen Op de ambassade in Den Haag of per post is niet mogelijk. Dat is raar, in andere beschaafde landen kan dat wel.


In mijn stukje schreef ik dat het jammer is dat Joden buiten Israël geen stemrecht hebben. Ik weet natuurlijk best dat dat onzin is. Wie stemrecht wil moet er maar gaan wonen. Maar toch, denk er eens even over na. Israël is voor ons niet zomaar een willekeurig buitenland. Misschien is het een cliché maar voor de meesten van ons is het land wel degelijk de levensverzekering. Met het alom weer opkomende antisemitisme zeker. We wonen zelf wel ergens anders maar onze kinderen en kleinkinderen niet. Ze maakten al alyah of zullen dat in de toekomst doen. Als ze tenminste Joods willen blijven, want zoals het nu gaat zie ik voor de diaspora weinig toekomst. Treurig vooruitzicht? Zeker.


Natuurlijk zullen er altijd Joden buiten Israël wonen. Dat is maar goed ook, stel je voor dat we in een keer allemaal emigreren. Maar het beleid van welke Israëlische regering dan ook heeft invloed op ons dagelijks leven. Het is een van die realistische wonderen waar Ben Gurion het al over had, voor wie besluit in Israël te willen wonen, is er plaats. 


Daarom is het zo jammer dat Israël verpest wordt door settler criminelen. Tegen de slechte naam die zij Israël bezorgen hebben wij geen verweer. Iedere keer dat er olijfbomen worden vernield of de bewoners van de Westbank anders worden gepest (of erger) maakt dat de antisemieten heel gelukkig. ‘Kijk eens wat jullie op de Westbank uitvreten,’ roepen ze in koor. Altijd jullie, wij Joden hebben wondermacht, zelfs in Amsterdam doen we slechte dingen op 4000 kilometer afstand. Ons gesputter dat wij niet “jullie” zijn en dat we het gedrag van de settlers op de Westbank veroordelen, maakt geen indruk. ‘Jullie staan toch achter Israël? Nou dan!’ Daarom nogmaals, wat zou ik graag een heel klein beetje stemrecht hebben om te voorkomen dat Joodse fascisten als Ben Gvir en Smotrich nooit meer aan de macht komen. Dat is natuurlijk een illusie. Maar het alleen al opschrijven lucht een beetje op. 


Ik begon het forum stukje met de woorden: Naar mijn mening. Dat komt door het dicteren. Want zolang ik schrijfsels produceer heb ik altijd vermeden om “naar mijn mening” of “ik vind” te gebruiken. De columnist is de alleenheerser van zijn stukje tekst. Nogal logisch dat het dan zijn mening is. Dus ook hier.


863 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page