top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu voorafgaand aan kabinetsvergadering: miljoenen die op ons hebben gestemd zijn akkoord


Foto Amos Ben Gershon / GPO


Zoals gebruikelijk gaf premier Netanyahu ook vandaag een persverklaring voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering. Hij zei daarin ondermeer dat de 'miljoenen die op hem hebben gestemd het met de juridische hervormingen eens zijn'.


"Ik zou de nieuwe gezichten aan de kabinetstafel willen prijzen: allereerst kabinetssecretaris Yossi Fuchs, esq., directeur van de Nationale Veiligheidsraad, voormalig minister Tzachi Hanegbi en de directeur van het kabinet van de premier, generaal Yossi Shelley.


"Ik zou graag commentaar willen geven op iets dat de krantenkoppen haalt en het volgende zeggen: Enkele maanden geleden was er een enorme demonstratie, de moeder van alle demonstraties. Miljoenen mensen gingen de straat op om te stemmen voor de verkiezingen. Een van de belangrijkste onderwerpen waarover werd gestemd, was de hervorming van het gerechtelijk apparaat", aldus Netanyahu.


Netanyahu herhaalde ook zijn argument dat "de miljoenen burgers die op het rechtse kamp stemden wisten van onze intentie om het gerechtelijk apparaat grondig te hervormen. Sterker nog, ze eisten het."


"Iedereen die naar onze verkiezingsconferenties is geweest, heeft de stemmen gehoord en de menigte gezien", zei hij. "Velen die niet op ons hebben gestemd, wisten het ook en waren het erover eens dat er fundamentele correcties moesten worden aangebracht in het gerechtelijk systeem, zowel rechtse als linkse regeringen zeiden het, en niemand beweerde destijds dat dit het einde van de democratie was."


"Er zijn ook velen die niet op ons hebben gestemd en het erover eens zijn dat er een correctie in het systeem moet worden aangebracht, en niemand denkt dat dit het einde van de democratie is. We wilden het evenwicht herstellen tussen alle autoriteiten, die in Israël al 50 jaar bestond en die bestaat in elke democratie ter wereld."


Daarom moet er een inhoudelijke, diepgaande en serieuze dialoog plaatsvinden in de Ministeriële Commissie voor Wetgeving en in de Knesset, de Commissie Grondwet, Recht en Justitie. We kunnen ons niet laten meeslepen door opruiende slogans over burgeroorlog en de vernietiging van de staat.


Ik moet zeggen dat toen we in de oppositie zaten, we niet opriepen tot een burgeroorlog en niet spraken over de vernietiging van de staat, zelfs niet toen de regering beslissingen nam waar we luidruchtig tegen waren. Ik verwacht dat de leiders van de oppositie hetzelfde doen.


Ik ben ervan overtuigd dat we na de belangrijke en diepgaande dialoog in de commissie Knesset, Grondwet, Recht en Justitie de hervormingswetgeving zullen voltooien op een manier die corrigeert wat nodig is, individuele rechten volledig beschermt en het vertrouwen van het publiek in het gerechtelijk apparaat, dat deze hervorming zo hard nodig heeft.


Foto Amos Ben Gershon / GPO


Maandag zal de Grondwetcommissie van de Knesset, voorgezeten door Knesset lid Simcha Rothman, beginnen met de wetgevende blitz van het Netanyahu-Levin-plan voor veranderingen in het gerechtelijk apparaat, wanneer de Knesset leden eerst de wet van de aanklager zullen bespreken, en vervolgens de wet op de rechterlijke macht en andere wetten over het rechtssysteem. Op de achtergrond blijft president Yitzhak Herzog proberen te bemiddelen tussen de partijen om tot een bepaald compromis te komen.


"Persoonlijk wil ik graag iets zeggen over mijn goede vriend, de historicus van wereldklasse Paul Johnson, die vrijdag is overleden. Hij was een Engelse historicus die 50 boeken over geschiedenis en andere boeken schreef en redigeerde. Hij was ook een goede vriend van de staat Israël en schreef een van zijn belangrijkste boeken over het Joodse volk en zijn staat. Ik ontmoette hem kort nadat mijn broer Yoni viel tijdens Operatie Yonatan in Entebbe. Hij kwam naar een conferentie die we hier in Jeruzalem hielden, tegen internationaal terrorisme, en verbaasde al zijn toehoorders met zijn sterke en scherpe opmerkingen over de bedreiging van de westerse cultuur en de principes van vrijheid. Het was moeilijk om iemand te vinden die zo diepgaand en zo duidelijk over die onderwerpen schreef. Als je een boek van Paul Johnson las, werd je van de eerste tot de laatste zin meegesleept. Ik heb een goede vriend verloren en ik denk dat degenen die de vrije wereld steunen, een van de grootste intellectuelen hebben verloren die we de afgelopen halve eeuw hebben gehad. We zullen een speciaal bericht sturen naar zijn familie", aldus Netanyahu.


"Dan zou ik graag een paar woorden willen zeggen over het overlijden van rabbijn Shimon Badani, een publieke leider en een van de leidende rabbijnen in de staat Israël. Hij was een heel grote persoonlijkheid, een heel groot leraar en spiritueel leider die veel mensen kenden en op wiens pad ze volgden. Ik weet hoe moeilijk zijn heengaan was. Ik weet hoe moeilijk het was voor zijn familie en de velen die hem gekend hebben, die aan deze tafel zitten," zo beëindigde Netanyahu zijn verklaring voor de pers.113 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page