top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu zweert dat neerschieten van soldaten 'tot het einde wordt onderzocht'


Staf sergeant Ohad Dahan, 20, (links) Sgt. Lia Ben Nun, 19, en Staff Sgt. Ori Yitzhak Iluz. 20, rechts. Foto IDF-woordvoerder


Premier Benjamin Netanyahu beloofde de moord op drie soldaten in Zuid-Israël door een Egyptische politieagent op zaterdag volledig te onderzoeken, terwijl de leiders van het land hun condoleances betuigden aan de families en er vragen bleven hangen over de onregelmatige schietpartijen aan de grens.


De drie soldaten, Staff Sgt. Ori Yitzhak Iluz, Stafsergeant Ohad Dahan en Sgt. Lia Ben Nun, alle gevechtssoldaten van het Bardelas-bataljon belast met het bewaken van de grens, worden zondag op de militaire begraafplaats van hun respectievelijke woonplaatsen begraven.


Iluz,20, wordt om 17.00 uur begraven in Safed. De begrafenis van Ben Nun, 19, vindt plaats in Rishon Lezion om 16.30 uur, en Dahan, 20, wordt om 17.00 uur begraven in Ofakim, aldus de IDF.


Een voorlopig onderzoek door het leger suggereerde dat de Egyptische officier Israël binnenkwam via een nooddoorgang in het hek aan de grens, een paar honderd meter verwijderd van de wachtpost. Het was niet duidelijk of de soldaten op de hoogte waren van het bestaan ​​van deze doorgang. Het leger zei dat het nog steeds niet precies weet wanneer de politieman Israël is binnengekomen, en hoe precies.


De soldaten die op hun post werden gedood, moesten dienst doen in ploegen van 12 uur, wat uitzonderlijk lang is voor de IDF, vooral bij warm weer.


Uit het onderzoek bleek dat er om 02.30 uur een poging tot drugssmokkel was, ongeveer drie kilometer ten noorden van de wachtpost. Om 3 uur 's nachts werd dit onderschept door troepen die de grens bewaakten. Volgens de IDF waren Ben Nun en Illouz om 04.15 uur de laatste keer dat ze een incheckbericht beantwoordden.


Ergens rond 6 of 7 uur 's ochtends werden er schoten gehoord in het grensgebied. Ben Nun en Illouz werden om 9.00 uur dood aangetroffen, op een paar meter afstand van elkaar. Uit de sonde bleek dat geen van beiden op de aanvaller had geschoten. Het was niet meteen duidelijk waarom er tussen 4:15 en 9 geen poging was gedaan om contact op te nemen met de twee soldaten.


Nadat hun lichamen waren gevonden, werd volgens de militaire sonde een drone gelanceerd en werd een verdacht persoon op ongeveer anderhalve kilometer van de grens gelokaliseerd. Troepen werden met spoed ter plaatse gebracht en er volgde een vuurgevecht waarbij Dahan en de politieagent werden gedood en een andere soldaat licht gewond raakte.


Een Egyptische militaire verklaring zei dat drie Israëlische beveiligingsmedewerkers en een Egyptische beveiligingsmedewerker zijn omgekomen bij de uitwisseling die zaterdagochtend plaatsvond. Volgens de Egyptische militaire woordvoerder stak de politieagent de grens over terwijl hij drugssmokkelaars achtervolgde, wat leidde tot een vuurgevecht met Israëlische troepen. Egyptische veiligheidsbronnen zeiden dat Egyptische en Israëlische functionarissen een onderzoek naar de gebeurtenis coördineren.


In de verklaring betuigde het Egyptische leger zijn condoleances aan de families van de soldaten en wenste het de gewonden een spoedig herstel.


Premier Benjamin Netanyahu beloofde de moord op drie soldaten in Zuid-Israël door een Egyptische politieagent op zaterdag volledig te onderzoeken, en zei: "Het dodelijke incident aan de Egyptische grens tijdens Shabbat is ernstig en abnormaal en zal tot het einde worden onderzocht", zei Netanyahu in een verklaring. “Samen met het hele volk van Israël deel ik in het verdriet van de families.”


President Isaac Herzog zei: "Er zijn geen woorden om de pijn en het verlies te beschrijven." "We zullen hun herinneringen bewaren en vastberaden onze grenzen blijven verdedigen", zei hij.


“Het hart breekt. Lia Ben Nun, Ohad Dahan, Ori Yitzhak Iluz. Mogen hun herinneringen een zegen zijn', zei oppositieleider Yair Lapid.
79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page