top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

NGO Monitor rapport toont overweldigend bewijs banden tussen Palestijnse NGO's en terreurgroep PFLP


PFLP-leden. Foto via NGO Monitor


Een nieuw rapport gepubliceerd door het in Jeruzalem gevestigde onderzoeksinstituut NGO Monitor maakt gebruik van open bronnen en openbaar beschikbare informatie om het overweldigende bewijs te documenteren van banden tussen zeven aan terrorisme gelinkte Palestijnse NGO's en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een terreurorganisatie die is aangewezen als door de VS, EU, Canada en Israël.


Nadat Israël in oktober 2021 zes van deze ngo's had aangewezen als terroristische entiteiten vanwege hun PFLP-banden, beweerden de EU en bepaalde Europese regeringen - inclusief degenen die deze organisaties financieren - dat ze "geen substantiële informatie" hadden ontvangen over "beschuldigingen van terrorisme of banden met terroristische groepen” met betrekking tot de ngo’s.


Zoals het 85 pagina's tellende rapport van NGO Monitor laat zien, ongeacht de informatie waarover de Israëlische regering en inlichtingendiensten beschikken, maakt de uitgebreide documentatie die in dit rapport wordt gepresenteerd, deze ontkenningen onhoudbaar.


De zes Palestijnse ngo's - Addameer, Al-Haq, Bisan, Defence for Children International - Palestine (DCIP), Union of Agricultural Work Committees (UAWC) en Union of Palestinian Women's Committees (UPWC), werden door Israël aangewezen als terreurorganisaties, daarbij verwijzend naar hun uitgebreide links met de PFLP. Een zevende, Health Work Committees (HWC), werd in januari 2020 aangewezen.


Het onderzoek van NGO Monitor identificeert ten minste 60 Palestijnse NGO-functionarissen die banden hebben met de PFLP, onder wie sommigen die zijn veroordeeld voor het plannen of uitvoeren van terroristische aanslagen, zoals de moord op de 17-jarige Rina Shnerb in augustus 2019. Vijf van de NGO's hebben zeer zichtbare organisatorische banden met de PFLP.


Van bijzonder belang vond NGO Monitor:

  • De PFLP heeft steunbetuigingen afgegeven aan de aangewezen ngo's, en tal van andere bronnen wijzen op organisatorische banden tussen veel van de aangewezen entiteiten en de terreurgroep.

  • Drie ngo-functionarissen – Samer Arbid, Walid Hanatsheh, Abdel Razeq Farraj – zijn aangeklaagd en staan ​​terecht voor hun vermeende betrokkenheid bij een dodelijke bomaanslag in augustus 2019 waarbij een Israëlische tiener om het leven kwam. Ze zijn allemaal door de PFLP opgeëist als leden van de terreurgroep.

  • Negen NGO-functionarissen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het plannen of uitvoeren van andere terroristische aanslagen.

  • Zevenendertig extra ngo-functionarissen aangesloten bij de PFLP.

  • Vijf financiële instellingen – Citibank, Arab Bank, American Express, Visa, Mastercard – sloten online donaties en rekeningen van aan PFLP gelieerde ngo’s af.

  • In 2022 maakte de Nederlandse regering de resultaten bekend van een 18 maanden durende audit uitgevoerd door een Nederlands bedrijf dat 34 personen identificeerde die tussen 2007-2020 functies bekleedden in zowel UAWC als de PFLP. Als gevolg hiervan heeft Nederland zijn contract met UAWC opgezegd

Terwijl het rapport zich richt op de zeven ngo's die door Israël zijn aangemerkt als terroristische entiteiten, heeft NGO Monitor een netwerk geïdentificeerd van dertien aan de PFLP gelieerde ngo's die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Dit netwerk heeft de afgelopen tien jaar meer dan 200 miljoen euro aan hulp ontvangen en ons rapport levert het substantiële en duidelijke bewijs van de voortdurende banden tussen deze ngo's en de PFLP.


President van NGO Monitor Professor Gerald Steinberg: "Als Europese functionarissen zeggen dat ze 'geen bewijs' zien van de terreurbanden van hun Palestijnse NGO-klanten, negeren ze tal van gemakkelijk verifieerbare voorbeelden. Er is geen excuus voor dit blinde misbruik van belastinggeld. Zelfs zonder enige geheime informatie presenteert het rapport van NGO Monitor duidelijke open source-informatie die duidelijk de verbanden tussen de PFLP en door Europa gefinancierde NGO's onthult. In plaats van de feiten te negeren, is het tijd voor Europese regeringen om verantwoordelijk te handelen".


Het hele rapport is hier te lezen.

286 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page