top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw Israëlisch apparaat volgt het zuurstofverbruik van uw hart via zweet


Screenshot YouTube


Enkele jaren geleden was amateuratleet Hemi Re'em geschokt toen hij ontdekte dat zijn kransslagaders voor 90 procent geblokkeerd waren, ondanks zijn ogenschijnlijk goede gezondheid.


Dit zette hem op het pad om medeoprichter te worden van Yopi Technologies .


Yopi (uw online persoonlijke instructeur) is een uniek, op AI gebaseerd draagbaar apparaat dat het zuurstofverbruik controleert via elektrolyten in het zweet. Het doel is om hartverslechtering op te sporen en het algehele welzijn te meten.


Stop met het spelen van spelletjes met je hart

"Ik ben een amateuratleet zolang ik me kan herinneren", vertelt Re'em aan ISRAEL21c.

Hij begon in de jaren negentig met triatlons en bereikte uiteindelijk het Ironman Wereldkampioenschap – een ultratriatlon die sinds 1978 jaarlijks in de VS wordt gehouden – en werd destijds een van de weinige Israëli’s die deze prestatie bereikten.


Het was dus een behoorlijke verrassing voor iedereen, maar vooral voor Re'em, toen hij op een dag, op 52-jarige leeftijd, merkte dat hij naar een operatiekamer werd gereden voor een bypass-operatie.


“Ik behoorde niet tot een risicogroep. Ik rookte niet, had geen hoog cholesterol of [hoge] bloeddruk. Ik hield voortdurend mijn hartslag in de gaten en voerde stresstests uit.”


Zijn arts vroeg hem zich te herinneren of er vroege tekenen waren van een mogelijk hartprobleem. 'En die waren er', geeft Re'em toe. “Ik heb ze gewoon aan het verkeerde dieet, slechte slaap en te weinig training toegeschreven. Terwijl het in werkelijkheid allemaal erop wees dat er iets mis was met mijn hart.”


Toen besefte Re'em dat de hartslag geen goede indicator is voor een zich ontwikkelend hartprobleem. “Ik zei tegen mezelf dat er een andere manier moest zijn om ons lichaam te monitoren.”


VO2

Tot nu toe was de enige manier om volume en zuurstof (VO2) te meten – de gouden standaard van cardiologen voor het bepalen van de cardiorespiratoire conditie – via een masker of via dure tests die alleen in gespecialiseerde laboratoria beschikbaar waren.


"De hoeveelheid zuurstof die het lichaam verbruikt om fysieke taken uit te voeren, geeft aan hoe hard het hart werkt", zegt Re'em. Hoe hoger uw VO2-score, hoe meer uw hart waarschijnlijk wordt belast.


"Ik dacht bij mezelf: 'Het kan niet zo zijn dat er geen andere manier is om VO2 te meten.'"


Re'em begon te kijken naar cardiovasculair onderzoek en ontdekte dat er elektrolyten in bloed en zweet zitten die als indicatoren fungeren. “Bloed was niet haalbaar; Tijdens het hardlopen kun je geen bloedtest laten doen. Dus zeiden we: ‘Laten we proberen te zweten.'”


Het een jaar durende onderzoek vormde de basis voor de officiële oprichting van Yopi in augustus 2017 door Re'em en zijn medeoprichter Dr. Menahem Genut – die eerder het nanomateriaalbedrijf ApNano Materials oprichtte .


Yopi laat de ademhalingsfrequentie van de drager zien en welke macronutriënten (koolhydraten, vet of eiwit) de zuurstof in het lichaam meer gebruikt om energie te creëren.


Het Yopi-monitoringapparaat. Foto met dank aan Yopi Technology via ISRAEL21c


“Het apparaat laat ook de hoeveelheid melkzuur in het lichaam zien [de opbouw van melkzuur kan leiden tot spiervermoeidheid en weefselschade] en hoeveel energie het in bepaalde taken investeert. De perfecte analyse”, zegt Re'em.


Massaproductie tegen 2024

Hij prijst het apparaat aan als een potentiële gamechanger in de sportcardiologie, waardoor elke atleet kan trainen op basis van zijn of haar fysieke conditie en mogelijkheden.


Yopi Technologies is van plan om tegen december in Israël op de markt te komen, in eerste instantie gericht op welzijn voor mensen die de trainingsintensiteit bij cardiotraining willen volgen. In de volgende fase zal het apparaat functies hebben met ingewikkeldere cardiovasculaire indicatoren.


Het apparaat, dat 300 dollar gaat kosten, is bedoeld om op de arm te worden gedragen. De sensor, die $ 3 - $ 5 kost, wordt na elke 20 uur gebruik vervangen. De monitor maakt ook verbinding met een Yopi-smartphone-app.


Het Yopi-monitoringapparaat dat op de arm wordt gedragen. Foto met dank aan Yopi Technology via ISRAEL21C


“Het is een revolutie”, voegt Re'em toe. “Het VO2-meetmasker kost $ 6.000.”


Hij zegt dat als de marktuitrol in Israël slaagt, Yopi elders al ‘distributeurs op ons wacht’. Ondertussen blijft het bedrijf het apparaat aanpassen, in de hoop het zo groot te maken als een smartwatch.


Het tienkoppige bedrijf is momenteel gevestigd in Kibboets Nir Am en plant de bouw van een grootschalige productiefabriek in het gebied, nadat het 2,5 miljoen sjekel aan subsidies van de Israel Innovation Authority heeft binnengehaald, evenals 2,5 miljoen dollar van particuliere investeerders.


Voor meer informatie klik hier.


69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page