israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Onderzoek: vriendelijkste land voor Joden in Europa is Italië, België meest slechtste land


Foto via EJA


Uit een eerste-van-zijn-soort index die verschillende maten van Joodse ervaring combineert blijkt dat het beste land in Europa voor Joden om te wonen Italië is, direct gevolgd door Hongarije, terwijl België het slechtste land in Europa is voor Joden is om te wonen. Nederland eindigde in de middenmoot.


De studie werd vrijgegeven op de jaarlijkse conferentie van leiders van Joodse gemeenschappen in Europa die deze week door de European Jewish Association (EJA) in Boedapest wordt gehouden.


Het onderzoek is de afgelopen twee jaar uitgevoerd en onderzoekt de prestaties van Europese regeringen, waarbij praktische activiteiten worden afgewogen zoals de strijd tegen antisemitisme, de zorg voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap, vrijheid van godsdienst, het cultiveren van de Joodse cultuur, en zelfs hoe elke Europese staatsstemmingen over Israël-gerelateerde kwesties bij de VN.


De index is gebaseerd op een onderzoek dat peilinggegevens en beleidsinformatie combineert om één enkele levenskwaliteitsmaatstaf te creëren voor joden in de 12 landen van de Europese Unie met omvangrijke joodse gemeenschappen, volgens Daniel Staetsky, een statisticus bij de Het in Londen gevestigde Institute for Jewish Policy Research, dat het rapport schreef voor de European Jewish Association in Brussel.


"Het doel van dit rapport is om de uitstekende gegevens die we al hebben over hoe joden zich voelen, over hoe wijdverbreid antisemitisme is, te combineren met meetbare maatregelen van het overheidsbeleid", zei Staetsky tijdens een conferentie gehouden door de European Jewish Association in Boedapest.


Hij zei dat de resultaten de vooroordelen over welke EU-landen het meest gastvrij zijn voor joden in twijfel trekken. Duitsland scoorde bijvoorbeeld hoog als het ging om het regeringsbeleid ten aanzien van joden. Maar Joden daar rapporteren een zwak gevoel van veiligheid, wat leidt tot een algemene matige score.


De index is in de eerste plaats een hulpmiddel "om concrete actie van Europese leiders te eisen", zei Rabbi Menachem Margolin, hoofd van de European Jewish Association. “We verwelkomen verklaringen tegen antisemitisme van Europese leiders. Maar er is meer nodig dan verklaringen.”


Van de 12 landen waar de meerderheid van de Europese joden woont, wordt Frankrijk als het minst veilig beschouwd. Frankrijk is ook een van de landen die de meest dringende maatregelen hebben genomen om de voortdurende veiligheid van zijn Joodse gemeenschap te waarborgen.


België is bijvoorbeeld een land waar de inwoners over het algemeen tevreden zijn, maar als je op details ingaat, zie je dat het land het minste doet voor het voortbestaan ​​van het joodse leven in Europa in vergelijking met alle andere Europese landen.”


Europese joden voelen zich het veiligst in Italië, Hongarije en Denemarken. Na weging van onderzoeken van de afgelopen jaren met betrekking tot de prestaties van Europese regeringen met betrekking tot hun Joodse burgers, is dit een ranglijst van de kwaliteit van het Joodse leven in Europese landen:


Italië, Hongarije, Denemarken, Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk. Nederland, Zweden, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Polen, België.


Hieronder de lijst van de prestaties van Europese regeringen ten behoeve van de Joodse gemeenschappen in de verschillende landen:


Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland, Italië, Zweden, Hongarije, Het Verenigd Koninkrijk, Polen, Denemarken, Spanje, België.


De European Jewish Association zal individuele aanbevelingen doen aan elk onderzocht land, voegde Margolin eraan toe tijdens het persevenement.


Om tot de rangschikking te komen, kreeg ieder van de ondervraagde landen cijfers over meerdere onderwerpen, waaronder het joodse gevoel van veiligheid, de publieke houding ten opzichte van joden en het aantal joden dat zei antisemitisme te hebben ervaren. De cijfers waren gebaseerd op grote opiniepeilingen van de afgelopen jaren, waaronder die van de Action and Protection League, een groep die toezicht houdt op haatmisdrijven tegen joden in verschillende Europese landen, en het Bureau voor de grondrechten van de Europese Unie.


De studie combineerde die scores met scores die de auteur gaf aan het overheidsbeleid van landen, inclusief hun financiering voor Joodse gemeenschappen, of ze een definitie van antisemitisme hadden aangenomen, en de status van Holocaust-onderwijs en vrijheid van aanbidding.


Volgens dat scoresysteem kreeg Duitsland een algemene score van 72, ondanks het feit dat het de beste score (89) had voor overheidsprestaties op het gebied van joden en een solide 92 als het ging om de prevalentie van antisemitisme. Maar een relatief lage score op Joods gevoel van veiligheid (46) deed onder meer de algemene score afbreuk.


In het geval van Hongarije "weerspiegelt de score die het heeft gekregen de realiteit ter plaatse", aldus Shlomo Koves, het hoofd van de aan Chabad gelieerde EMIH-koepelgroep van Joodse gemeenschappen in Hongarije. “Joden kunnen hier rondlopen, naar de synagoge gaan, zonder de minste angst voor intimidatie”, zei hij.


Maar de prevalentie van antisemitische sentimenten in de Hongaarse samenleving - een onderzoek van de Anti-Defamation League uit 2015 wees uit dat ongeveer 30 procent van de bevolking ze bezit - "toont aan dat hier ook werk aan de winkel is, op het gebied van onderwijs en outreach", zei Koves.580 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws