top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opnieuw verhoogt de Bank of Israël de rente met 0,75%


Bank of Israël. Foto Wikipedia Commons


Voor de vijfde keer dit jaar heeft de Bank of Israël de rente verhoogd, en deze keer opnieuw met 0,75%, zoals ook eind augustus gebeurde in de strijd om de inflatie terug te dringen. De rente staat daardoor nu op 2,75%.


Tot nu toe blijkt de agressieve renteverhoging resultaat te hebben. De Israëlische centrale bank heeft met haar renteverhogingen de inflatie in Israël 4,5% -5% weten te houden, ruim onder de 8% in de VS en meer dan 10% in veel Europese landen, om maar niet te spreken van de inflatie die met 17,1% een negatief record haalt.


De Bank of Israel zei in een toelichting: "De Israëlische economie vertoont een sterke economische activiteit, vergezeld van een krappe arbeidsmarkt en een toename van het inflatieklimaat. Het Comité heeft daarom besloten door te gaan met het proces van het verhogen van de rente. Het tempo van het verhogen van de rente de rente zal worden bepaald in overeenstemming met de activiteitsgegevens en de ontwikkeling van de inflatie, om de verwezenlijking van de beleidsdoelstellingen te blijven ondersteunen," aldus Globes.


De Bank of Israel heeft haar prognose voor de groei van het BBP in 2022 met 1% tot 6% naar boven bijgesteld en in 2023 met 0,5% tot 3% verlaagd. De Bank of Israel verwacht dat de inflatie in heel 2022 4,6% zal bedragen, een stijging van 0,1 % van de vorige voorspelling in april, en dat het zal dalen tot 2,5% in 2023.

113 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page