top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Over gegijzelden gesproken' - een nieuwe column van Simon Soesan die hard aankomt

Screenshot YouTube


Hier in Israël zijn we niet alleen bezig met de huidige oorlog. En ook niet alleen met het onderzoek wat er allemaal op 7 oktober is gebeurd. Noch zijn we alleen maar bezig met de dagelijkse beschietingen uit Libanon hier in het noorden.


We denken veel aan de gegijzelden. Bijna 130 mannen, vrouwen en kinderen – baby’s zelfs – worden nog steeds gegijzeld door wat Europese politici een “vreedzame organisatie”, de Hamas, noemen. En nee, we hebben geen precies nummer, daar Hamas niets vrijgeeft: niet alleen de gegijzelden, maar ook hun namen worden door Hamas niet vrijgegeven, tenzij wij kunnen aantonen dat deze mensen inderdaad gegijzeld zijn. Het komt ook door het feit dat ongeveer 100 slachtoffers nog steeds niet geïdentificeerd zijn.


De reden daarvoor is omdat de Hamas-beesten sommige slachtoffers in kleine stukken hakten, lichaamsdelen als trofeeën naar huis nam en de rest zodanig verbranden, dat soms een stukje ketting of een ring het enige is waarmee geïdentificeerd kan worden.

Niet dat dit de wereld iets kan schelen. 


In totaal zijn meer dan 600 minuten beelden gevonden van die Zwarte Zaterdag, waarvan het grootste gedeelte afkomstig is van de bodycams van de terroristen, die hun daden vaak live uitzonden op Facebook en Telegram. Uiteindelijk hebben onze autoriteiten 47 minuten beeld vrijgegeven. Ik word vaak gevraagd waarom dat nog precies 47 minuten zijn en niet 48, 50 of wat dan ook. Het antwoord is simpel: geen mens kan de beelden langer dan 47 minuten aanzien. Tenzij je Hamas bent, want die bewezen dat zelfs al etende naar hun beestachtige daden kunnen kijken.


De verhalen komen dagelijks naar buiten. Seksueel geweld is daarvan het minst moeilijk te verteren. 


Niet dat het de wereld iets kan schelen. 


Het Internationaal Hof maakt zich klaar om Israël eens goed te gaan onderzoeken, om te zien of we misdaden hebben begaan en mensenrechten hebben geschonden na de 7e oktober. En nee, ze gaan niet onderzoeken wat Hamas heeft gedaan, het Hof wil wel ’s avonds weer veilig thuiskomen. Israël heeft besloten zich te verantwoorden tegenover het Hof, wanneer dat nodig is. Maar we verwachten niet dat dat Hof iets zal durven zeggen over de monsterachtige daden van Hamas of over de behandeling van de gegijzelden.


Maar als we het toch al over gegijzelden hebben, dan denk ik aan Nederland. Waar een partij de verkiezingen won met 37 zetels, de grootste partij werd. Waar de verliezers van die verkiezingen besloten Nederland te gijzelen en de winnaar in de hoek te zetten. Waar de verliezers het democratisch bestel wegwuiven, de keus van miljoenen stemmers wegwuiven en het Nederlands volk in de handen laten van politici die zich eigenlijk al hadden moeten verantwoorden voor hun wanbeleid. En dat goed praten met: “wij, alle verliezers samen, hebben meer dan 37 zetels.”


Met serieuze gezichten die hun leugens niet kunnen verbergen leggen ze uit waarom ze niet geloven dat “het volk” hun heeft gekozen om mee te regeren, onder een andere vlag, die zeer duidelijk zichtbaar is in de resultaten van de verkiezingen. Opeens is het winnen van verkiezingen iets wat in twijfel moet worden genomen, alsof het crimineel is om te winnen. Uiteraard met hulp van de media, die deze hallucinatie als realiteit verkopen en de miezerige excuses van de verliezers tot legitieme leesstof maakt.


En de Nederlandse gegijzelden? Hoor je niets van.


Niet dat ze niets zeggen: de media plaatsen hun reacties niet: ze zijn te druk bezig de grote winnaar als gevaarlijke crimineel te beschrijven.


We weten nu onderhand wel dat gegijzeld zijn door Hamas een vreselijke ervaring is. De stemmen van de gegijzelden worden niet gehoord. De gijzelaars worden wereldwijd gesteund. Wij in Israël wisten allang dat Hamas zich verschuilt in kleuterscholen, scholen en universiteiten. We wisten niet dat dat Harvard, Yale en anderen zijn.


Ook in Nederland worden de stemmen van de gegijzelden niet gehoord. De gijzelaars worden dagelijks geïnterviewd en gesteund door de media. Ik wist allang dat gevaarlijke criminelen de straten van Nederland onveilig maken. Ik wist niet dat ze ook in de Eerste en Tweede Kamer zitten.


Niet dat het mij iets kan schelen.


3.411 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page