top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Over staatslieden en politici - een column van Simon SoesanShimon Peres zei ooit dat het verschil tussen een staatsman en een politicus heel duidelijk is: de staatsman denkt aan de volgende generatie, terwijl een politicus aan de volgende verkiezingen denkt.


Ik moest me hieraan herinneren toen ik hoorde dat het Netanyahu gelukt is om een regering te vormen. Niet in twee weken na de verkiezingen, zoals hij beloofd had, maar na bijna 8 weken.


Ik heb u genoeg verteld over de leden van zijn regering, die meer doen denken aan een rolverdeling in een Mel Brooks film dan een raad van bestuur voor een heel land. Maar het is wat het is, hier zullen we het voorlopig mee moeten doen – en laten we hopen dat het kort zal duren.


Netanyahu is geen domme jongen. Hij heeft veel goeds gedaan voor ons land en dat valt niet weg te nemen. Echter, zijn problemen met de wet, waardoor hij in staat van beschuldiging staat bij de rechtbank, zijn zo groot, dat hij een goede kans maakt de bak in te draaien – en daar heeft hij absoluut geen zin in. Dus wil hij zo snel mogelijk de wet veranderen: een zittend premier kan volgens hem nooit vervolgd worden en een ex-bajesklant, die tweemaal veroordeeld is voor fraude, diefstal en belastingontduiking, kan geen minister van financiën worden.


Kan niet? Hoezo niet? In Nederland kan een erkende financier van terreur toch ook gewoon minister van financiën zijn? En zijn er niet genoeg politici in de wereld die verdacht zijn of veroordeeld zijn voor fraude, omkoperij etc., en gewoon door mogen gaan?


Ondertussen schijnt de nieuwe regering in ons land duidelijke vormen aan te nemen. Het gaat niet meer om wat je als regering voor het volk kan doen – het gaat erom wat je als regering van het volk kunt afpikken, terwijl je er zelf beter van wordt.


Het worden geen makkelijke tijden hier. Zoals elke regering, zal ook deze regering voor onze veiligheid zorgen, daar is geen twijfel aan. Maar of de – door Netanyahu gekozen – ministers het allemaal echt aan kunnen blijft een vraag. Een vraag waarop velen van ons het negatieve antwoord al weten.


Terug naar Shimon Peres, die ook zei dat de reden dat wij zo goed zijn in het uitvinden van allerlei patenten, is omdat wij nooit tevreden zijn en altijd naar uitmuntendheid streven. Het zal de lezer niet verbazen dat het merendeel van ons volk zeker is het beter te kunnen dan de regering – en zeker de huidige regering. Ik vertelde u al dat ons volk in feite slechts in twee groepen verdeeld is: de ene groep weet alles – de andere groep weet alles beter. Ook is de lezer zich bewust dat we door zwaardere tijden zijn gegaan en ook deze tijd doorstaan zullen.


Ondertussen doen we de veiligheidsriemen om en maken ons klaar voor een lange rit op de achtbaan van Netanyahu en zijn Flying Circus.


God zij met ons.


238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page