top of page
  • Simon Soesan

'Paardenkop' - een column van Simon Soesan

Screenshot YouTube


In de eerste film van de Godfather moet een filmproducent in Hollywood overtuigd worden om iets te doen. De man luisterde niet naar rede, volgens Don Corleone, en moest even wakker geschud worden. Uiteindelijk wordt de producent wakker met de afgehakte kop van zijn lievelingspaard in zijn bed. De boodschap was: we kunnen, wanneer en waar we willen, je te pakken nemen, je bent gewaarschuwd.


In de nacht van donderdag op vrijdag afgelopen week heeft iemand deze “paardenkop-stunt” herhaald. Vliegtuigen van een onbekend land vlogen naar Iran, rechtstreeks naar een atoomcentrale die bewaakt wordt door de zeer geavanceerde Russische S400 luchtafweerraketten. Dit systeem kan een vlieg herkennen. Toch kwamen de vliegtuigen ongehinderd het Iraanse luchtruim binnen en, niet alleen dat, verwoestten de S400 installaties. Ze hadden meer schade kunnen aanrichten, maar dat was de bedoeling niet schijnbaar. De bedoeling was een boodschap achter te laten: “wanneer en waar we willen kunnen we jullie te pakken nemen”.


De Iraanse en Russische leiding is in staat van shock: de S400 serie is onverwoestbaar en onoverwinnelijk. Wat is hier gebeurd? Welke technologie kan het Iraanse luchtruim onbeschermd laten? 


In de menselijke geschiedenis heeft geen enkel land tijdens één nacht bijna 500 verschillende raketten op een ander land geschoten. Op de nacht van 13 naar 14 april dacht de Iraanse leiding geschiedenis te maken en ons land van de kaart te vegen. Ons luchtafweersysteem, gebaseerd op 3 verschillende systemen plus onze straaljagerpiloten, kon 98% van die raketten – met de hulp van wat bondgenoten – afweren. Wij maakten geschiedenis, want het is een Godswonder dat er niets gebeurd is die nacht. 


Maar de hele week daarna smeekte de westerse wereld ons om niet te reageren. Er waren toch geen doden gevallen? Er was amper schade, dus laat gaan. Alsof er een verschil is tussen iemand die je probeert te vermoorden en iemand die je vermoordt: de opzet is hetzelfde, het doel is hetzelfde en in normaal denkende landen – ik heb het niet over Nederland – wordt ook iemand die geprobeerd heeft te moorden veroordeeld.

De wereld wilde druk op ons uitvoeren, want wij zijn het enige land in de wereld dat haar eigen toekomst niet bepalen mag. De wereld is een beetje in de war.


Tijdens een forum in Zwitserland waar ik onlangs deel aan nam, kwamen mijn opponenten weer met het verhaal van landjepik door de rotjoden. Ik legde uit dat wij in 1967 de West Bank van Jordanië hebben veroverd in een oorlog die wij niet begonnen waren. 8 Palestijnse opponenten in het Forum schreeuwden dat ik loog, dat we Palestijns gebied hadden ingepikt. Dus vroeg ik ze hoe ze uit de West Bank naar Zwitserland waren gekomen. Het antwoord was “met een vliegtuig”. Gelach in het publiek om die domme Jood. Toen vroeg ik ze wat voor paspoort ze hadden, weigerden ze eerst te antwoorden. Gelukkig was het publiek nieuwsgierig en viel er doodse stilte toen ze allemaal een Jordaans paspoort lieten zien. Mijn punt was: u wordt voorgelogen.


Zo ook met de kwestie Gaza. De media staan vol met foto’s en verhalen die het lijden van de Gazanen beschrijven. Niet iets waar we trots op zijn, maar als je een oorlog begint weet je waar je aan toe bent en helaas zijn het vooral de burgers die eronder lijden. Maar honger hebben ze niet meer. De VN en andere “geloofwaardige” organisaties melden al een paar weken overschot aan voedsel. Een gedeelte van de pers rapporteert gestolen voedsel trucks door gewapende Hamas-honden. Maar daar hoort u weinig over want ook bij u wordt het nieuws gefilterd. 


Iran heeft mot met ons. Waarom weten we niet: we zijn geen buren, we hebben nooit iets gehad met ze, hoewel we goeie maatjes met de Sjah waren. Mensen proberen mij te overtuigen wat er het beste met Iran gedaan moet worden, wat Iran denkt en droomt. Maar Iran is geen Europa, ze denken anders: het is een andere cultuur. Niet beter of slechter dan de Europese of Amerikaanse cultuur: ANDERS. Dus kun je geen koppie thee met ze gaan drinken, je kunt ze niet van andere gedachten overtuigen – dat past niet bij hun cultuur.

De tijd om te redeneren met onze haters is voorbij.


Daarom liet iemand een paardenkop in hun bed achter. Misschien begrijpen ze dat wel.


1.048 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4 Comments


a.vanos
Apr 22

Hier slaap ik lekker op

Like

petervrschr8
Apr 21

TOP!!

Like

Joost Goudeket
Joost Goudeket
Apr 21

Een uitmuntende metafoor Simon maar of het de TikTok generatie nulkennissers nog wat zegt..........

Like

Ton van Hagen
Apr 21

Mooie post

Like
bottom of page